Marţi,
07.02.2023
Innorat
Acum
-13°C

Spitalul Județean a inaugurat Centrul de cercetare invazivă şi non-invazivă. ”Avem timp cinci ani să angajăm opt specialiști” 

Spitalul Județean a inaugurat Centrul de cercetare invazivă şi non-invazivă. ”Avem timp cinci ani să angajăm opt specialiști” 

Din 4 decembrie în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu va funcţiona un centru modern de cercetare a patologiei cardiovasculare. „Centrul de cercetare invazivă şi non-invazivă în domeniul patologiei vasculare la adult” a fost realizat datorită unei finanţări europene nerambursabile, în cadrul Programului Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice, fiind cofinanţat de Guvernul României, cu sprijinul Consiliului Judeţean Sibiu. Valoarea totală a proiectului este de 22.319.999,79 lei din care asistenţă financiară nerambursabilă UE 15.346.799,86 lei, contribuţia Guvernului României 2.653.199,97 lei și TVA 4.319.999,96 lei.

Centrul de cercetare este situat în spitalul nou, la parterul secţiilor Cardiologie şi Obstetrică – Ginecologie, într-un spaţiu complet renovat. Obiectivul general al proiectului este creşterea capacităţii de cercetare - dezvoltare a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu în domeniul medicinii cardiovasculare.

rmn2

Centrul de cercetare CVASIC are compartiment (laborator) de cateterism şi explorare invazivă; compartiment de cercetare non invazivă (cu laborator de imagistică nucleară; laborator de ecografie cardiacă; laborator de ecografie neurologică; și laborator de ecografie obstetrică) și compartiment de terapie intensivă.

„Proiectul este unul din obiectivele strategice de dezvoltare integrată a instituţiei şi ne bucurăm că am reuşit să-l finalizăm la termen şi că vom beneficia de creşterea capacităţii de cercetare şi dezvoltare în domeniul medicinii cardiovasculare. Prin implementarea sa, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu devine un centru de referinţă, în care monitorizarea pacienţilor este organizată ştiinţific, medical şi logistic”, a declarat managerul SCJU Sibiu, Vasile Spinean.

Aparatură de 18 milioane lei

În cadrul proiectului au fost achiziţionate echipamente medicale ultra-performante, care permit dezvoltarea de teme de cercetare ale căror rezultate vor avea impact direct asupra îmbunătăţirii sănătăţii populaţiei, prin reducerea incidenţei mortalităţii cardio-vasculare. Echipamentele achiziţionate sunt în valoare de circa 18 milioane lei, dintre care cele mai importante sunt sistem RMN de ultimă generaţie Philips 3,0T Ingenia ( 8.303.383,40 lei),  sistem angiografic (6.196.323,40 lei), sistem de vizualizare optică intravasculară (1.004.152 lei), ecocardiograf  3D live(1.028.704 lei) și ecograf cu 4 sonde 3D ŞI 4D (1.088.100 lei).angiograf

„Inaugurarea acestui Centru de cercetare este un moment de referinţă pentru dezvoltarea unui domeniu atât de important, cum este cel al patologiei vasculare. Centrul, realizat în cel mai mare proiect cu fonduri europene în domeniul medical derulat în Sibiu, oferă o calitate net superioară a actului medical, atât prin buna pregătire a specialiştilor, cât şi prin aparatura de ultimă generaţie.  Ne bucurăm că ne îndreptăm către o normalitate din acest punct de vedere, iar Consiliul Judeţean Sibiu acordă o atenţie deosebită în această dezvoltare. Îmbunătăţirea condiţiilor din cele trei spitale subordonate administraţiei judeţene este o prioritate permanentă a Strategiei de dezvoltare economică şi socială a judeţului Sibiu. Am asigurat fonduri pentru dezvoltare, reabilitare şi dotare, şi ne străduim să atragem cât mai multe fonduri europene, pentru accelerarea modernizărilor", a spus Ioan Cindrea, preşedintele Consiliului Judeţean Sibiu.

Necesitatea creării unui centru de cercetare în patologia cardio-vasculară în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu rezidă din faptul că patologia cardio-vasculară reprezintă în prezent principala cauză a mortalităţii în rândul populaţiei adulte la nivel mondial şi naţional. Patologia vasculară (coronariană, cerebrală şi periferică), hipertensiunea arterială şi hipertensiunea pulmonară sunt, în ordine, principalele entităţi patologice întâlnite în domeniul medicinii cardio-vasculare.

La fel ca la Spitalul de Pediatrie: multe aparate, medici deloc

Prof.univ.dr. Ioan Maniţiu, directorul de proiect şi medicul şef al Secţiei Clinice Cardiologie I a SCJU Sibiu a declarat că aproximativ 70% dintre aparatele achiziționate pentru centru pot fi folosite, dar pentru celelalte au nevoie de specialiști, pe care sunt obligați prin condițiile proiectului să îi angajeze în următorii cinci ani.

salon terapie int -cvasic

”Folosim majoritatea aparatelor, dar nu și pe cel de rezonanță magnetică. Avem nevoie să angajăm opt oameni în cinci ani. Acum trebuie să angajăm un angiografist iar pentru aparatele pentru care nu avem specialiști colaborăm cu un specialist de la Târgu Mureș care vine săptămânal și așa putem consulat pacienți și cu aparatele respective. O să scoatem la concurs posturi pentru specialiști de gradele II și III și pentru personal auxiliar. Centrul  de cercetare în patologia cardio-vasculară este conceput să funcţioneze integrat, după modele similare din UE şi SUA,  urmând a fi conectat la reţelele europene şi mondiale de cercetare, oferind practic tinerilor cercetători şi doctoranzi din ţară sau din străinătate posibilitatea de a se forma şi de a studia la cele mai înalte standarde în domeniu. Totodată, centrul va contribui la dezvoltarea unui mediu de cercetare, care să asigure sustenabilitatea acestor proiecte şi parteneriate, iar prin recunoaşterea sa se va realiza şi îmbunătăţirea calităţii sistemului medical.  Se urmăreşte, de asemenea, integrarea centrului nou creat în programele medicale naţionale de rezidenţiat şi supra-specializare, dar şi în cele internaţionale”, a declarat Ioan Maniţiu.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Dorina Nitu

de Dorina Nitu

Social
Telefon:
0742 381 305

Comentarii

2 comentarii

Vasile

Acum 7 ani

Bravo! Oameni muncitori! Asa trebuie sa arate toate spitalele din tara. Sa ia exemplu!
Raspunde

mathushalem

Acum 7 ani

Foarte frumos...un lucru bine facut ! Doar inghesuiala penibila la taiat panglici i-a cam pus in incurcatura pe participanti... Dilema : cat de lunga ar trebui sa fie bucata mea ? Sa mi-o tai dupa functie...dupa grad...dupa meritul pe care mi-l atribui eu sau pe care mi-l atribuie ceilalti ?...Hmmm grea misie !
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus