Luni,
22.07.2024
Cer Senin
Acum
19°C

Grigore Cartianu și Laurențiu Ciocazanu au lansat la Sibiu cartea „Miracolul din noiembrie”

Grigore Cartianu și Laurențiu Ciocazanu au lansat la Sibiu cartea „Miracolul din noiembrie”

Cei doi jurnaliști vorbesc în cea mai recentă carte a lor „Miracolul din noiembrie”, despre alegeri, societate, schimbare, diaspora, partide, dar și despre un sibian care a reușit să ocupe fotoliul de la Cotroceni. Personajul principal al cărții nu este unul singur după cum spun autorii, ci este colectivul care a reușit să dea „un vot împotriva sistemului, împotriva organizării de tip mafiot”, după cum spune Grigore Cartianu.

Pe 16 noiembrie 2014, populația României a reușit să răstoarne toate calculele partidului PSD, iar Klaus Iohannis a fost beneficiarul acestui vot negativ acordat PSD-ului și, implicit candidatului la președinție, Victor Ponta. „Mulți oameni au zis care e miracolul? Iohannis nu e niciun miracol, mulți sunt dezamăgiți de el. Poate așteptările erau mai mari, dar miracolul nu este alegerea lui Iohannis, ci înfrângerea lui Victor Ponta. Asta e foarte important. Iar miracolul este forța oamenilor care a fost dovedită prin votul lor, menit să răstoarne calculele unui sistem”, spune Grigore Cartianu.

Tinerii au înțeles că votul lor contează Cu această carte, jurnaliștii au fost într-un turneu atât în țară, cât și în stăinătate, iar acolo și-au putut da seama că sunt tineri care vor să se întoarcă acasă. „Mi-am dat seama ce mult a însemnat tineretul în votul de anul trecut și grație evoluției tehnologiei media a permis tinerilor să se autostimuleze ei între ei, dar și cu familiile din țară pentru a ieși la vot. „Doar așa se explică cum în turul doi am avut două milioane de voturi în plus. Este un număr de voturi neașteptat și el a fost posibil grație abuzurilor care au fost săvârșite de fosta putere ca să blocheze votul anti-PSD. Dar cred că nu numai asta i-a împins spre votul masiv, ci și nevoia de a arăta lumii că votul lor contează. Poate sună banal, dar sentimentul acesta de unitate pe care l-am simțit atunci în noiembrie nu a prea existat în istoria noastră”, spune Laurențiu Ciocazanu. Un capitol impresionat din carte, după cum îl cataloghează autorii este acela în care este spusă povestea unui tânăr din Cluj, care nu era deloc interesant să voteze sau de cine va conduce România. „Acesta i-a auzit pe părinții lui la un moment dat cum vorbeau că nicio televiziune nu arată ce se întâmplă în Diaspora, iar atunci parcă i-a șoptit cineva că trebuie să facă ceva. A pus un anunț pe Facebook, «Haideți să salvăm Diaspora, să ieșim în stradă. Automat s-a produs o emoție puternică și veniseră aprope 15.000 de oameni”, afirmă jurnalistul Laurențiu Ciocazanu. Tinerii au înțeles că votul lor contează, despre asta a fost revoluția din noiembrie, dar de ce e numită aceasta un miracol? „Pentru că nu s-ar fi așteptat nimeni la ceea ce s-a întâmplat. Mi se pare că e ceva ce n-am mai întâlnit în istoria noastră. Oamenii și-au dat seama de forța lor civică, iar miza este cum să scăpăm de aceste lichele, Satane ale societății românești, pentru că nu poți să le spui altfel. Ei se folosesc de presă pentru a zăpăci mințile oamenilor, pentru a minți lumea și să rămână în continuare la putere”, a încheiat Laurențiu Ciocazanu.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

1 comentarii

gogoogo

Acum 8 ani

Astia ori sunt ticalosi cocliti, ori habar n-au pe ce lume traiesc. Frate, chiar orice derbedeu are voie sa scrie carti in tara asta? Atatea platitudini n-am vazut in viata mea, parca ne cred pe toti prosti.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus