Joi,
13.06.2024
Parțial Noros
Acum
25°C

Primele măsuri pentru reglementarea practicării enduro în judeţ&;

Primele măsuri pentru reglementarea practicării enduro în judeţ&;

 

1500 de turişti străini practicanţi de motociclism off road vin anual în zonele montane din judeţul Sibiu, conform cifrelor estimate de Consiliul Judetean Sibiu. Iar mulţi merg cu motocicletele în munţi pe unde se nimereşte. În curând vom avea o reglementare clară a practicării acestui hobby.

Reprezentanţii asociaţiilor de motociclişti enduro, cei al Salvamontului, ai Consiliului Judeţean, ai ONG-urilor şi cei ai asociaţiilor de biciclişti s-au întâlnit la finalul săptămânii trecute la primăria Răşinari pentru a găsi un numitor comun în privină practicării motoclismului enduro. Aceasta a fost doar una dintr-un lung şir de astfel de întâlniri şi toată lumea începe să se arate mulţumită. Spre exemplu, s-a hotărât la ultima întâlnire că fiecare primărie în parte ar putea sa stabilească prin hotărâri de consiliu local în ce zone va fi interzis complet accesul cu motoclicletele. Iar în paralel, vor exista trasee prestabilite dedicate, pentru ca iubitorii enduro să îşi poată practică hobby-ul. "Am stabilit anumite trasee pentru cei care vor să practice enduro şi urmează să găsim modul în care reglementăm clar aceste trasee. Vom mai avea o întâlnire pentru că toată lumea să fie mulţumită şi după ce vom avea totul pus la punct vom aprobă un cod de conduită", a declarat Bucur Bogdan, primarul comunei Răşinari.

Consilierul pentru activităţi sportive din cadrul Consiliului Judeţean, Nicolae Ivan, spune că acest turism de nişă merită promovat în continuare, însă numai după anumite reguli generale. "Foarte mulţi practicanţi intră cu motocicletele pe traseele montante marcate pentru turiştii care merg pe jos şi, în general, abordează haotic traseele montane, mai intră şi pe proprietăţile private. Foarte mulţi proprietari i-au aşteptat pe motociclişti cu ciomege. A fost un caz în care şi-au dat seama că motocicliştii au căşti de protecţie şi au amplasat un cablu de sârmă ghimpată, care se putea termină tragic, nu doar cu avarierea motocicletei. Indisciplina este evidenţă. Nu putem suprima dreptul acestor oameni de a-şi practică pasiunea, dar trebuie stabilite nişte reguli", a spus Nicolae Ivan. Acesta a mai anunţat că după ce primăriile vor stabili un set clar de reguli pentru practicarea motociclismului enduro, Consiliul Judeţean va putea aproba o hotărâre valabilă pentru întregul judeţ.

O întâlnire de lucru pe această tema a avut loc la finalul săptămânii trecute şi sub organizarea Asociaţiei Tură în Natură. "Este îmbucurător faptul avem un dialog şi că practicanţii acestui sport au înţeles şi acceptat că la Răşinari unele zone trebuie interzise complet. O altă măsură eficientă, cred eu, o reprezintă interzicerea practicării motociclismului enduro pentru oricine nu face parte dintr-o asociaţie locală", a declarat şi Mihai Proca.

Deşi deocamdată este doar un proiect, în viitorul apropiat vom putea avea interzicerea practicării enduro în Munţii Făgăraş, precum şi pe 13 trasee mari din Munţii Cindrel şi Lotru. Aceste reglementări ar urmă să între în vigoare în prima jumătate a anului viitor.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

8 comentarii

DNA

Acum 8 ani

Cu ATV-istii cum ramane?
Raspunde

alzara

Acum 8 ani

Care este statuluk acestui sport in cealalta Europă, Nicki ?
Raspunde

un sibian

Acum 8 ani

aplicati EXACT acelasi reglementari ca in Germania, Austria, etc...ca aia de acolo vin la noi...aici au voie sa polueze si sa distruga cat vor ei si ne scot ochii cu 2-3 euro!!!
Raspunde

cetatean

Acum 8 ani

Cand se opresc la magazinul satesc ....care desi NU are program de functionare si duminica DAR ESTE DESCHIS PENTRU VANZARE , acesti enduro impreuna cu sefi de mediu.,.......!!!!!!!ZGUDUIE TOATE CASELE CU TURATIILE/GALAGIA LOR SI NU MAI PUI MIZERIA SI PRAFUL ....INDIFERENT DE ORA! Tara frumoasa , dar pacat ca este locuita de unii.........
Raspunde

Raul H.

Acum 8 ani

Nu e normal sa se poata da cu motoarele pe unde ii taie capul dar nici asa nu-i bine. Ca si aia doi euro, ii ei, nu-i dai. Si-s convins ca is mai degraba cateva milioane bune de euro si nu 2-3. Sa se faca o delimitare intre turisti si motociclisti, fiecare cu poteca lui si toata lumea are de castigat.
Raspunde

marius

Acum 8 ani

Cum aveti voi voie sa va plimbati cu biciclete si pe jos avem voie si noi cu enduro, Ori toti-ori nici unul. Bicicleta nu are crampoane,? biciclistii nu pun frane brutale pe poteci si nu distrug iarba cand o calca ? Drumetii care merg pe jos, fac picnicuri si isi lasa cutia de la conserva cu fasole in natura(si alte gunoaie pe care noi le strangem), dau foc la paduri prin neglijenta lor si ei sa aiba voie.???...despre ce vorbim??
Raspunde

@marius

Acum 8 ani

Amice, nu compara Casa Poporului cu Muzeul Luvru. Hai să fim serioși că practicanții de enduro fac orice în afară de sport. Sunt orice dar numai politicoși și civilizați, Practicarea acestei barbarii (căci sport nu se poate numi) trebuie reglementată. Pe unde eu mă plimb cu biciclete, pe jos, sau stau la picnic cu familia, nu ai ce să cauți tu cu împroșcătoarele de noroi și de noxe. Eu sunt obligat să plătesc taxe pentru autovehicul, tu nu plătești nimic, îți "tunezi" măgăoaia, îi scoți tobele, îi pui amplificatoare de zgomot, emiți noxe cât o Dacie de 20 de ani și îmi spui mie că ai aceleași drepturi cu mine???? Dar obligațiile tale numite: respect, civilizație, educație, unde sunt? Vrei să fi egal cu mine? Atunci poartă-te ca atare.!
Raspunde

@ @marius-09:04

Acum 8 ani

Ai perfecta dreptate ,amice...sper ca i-ai astupat gura definitiv tolomacului cu IQ de gaina-marius!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus