Joi,
29.07.2021
Partial Noros
Acum
15°C

Dosarul Maricuța. În loc de-o poveste de Crăciun

Dosarul Maricuța. În loc de-o poveste de Crăciun

În urma noilor acțiuni DNA în Dosarul Maricuța, despre gruparea infracțională care acționează de 15 ani în Șelimbăr au început să apară numeroase dezvăluiri. Cum ar fi cea a Anei Poplăcean, bătrâna care după ce a rămas fără moștenire, după ce a făcut plângere penală degeaba, s-a și trezit la poartă cu executorul judecătoresc care reclama cheltuielile de judecată ale grupării Maricuța. Sau povestea trimișilor lui Maricuța, care, astă-vară, în timp ce ancheta DNA era în plină desfășurare, colindau Germania pentru a convinge marii păgubiți – familiile Kreuder și Theil – să își retragă plângerile penale.

Ana Poplăcean, din Rășinari, ar fi avut dreptul la retrocedarea unei suprafețe de 800 de stânjeni (aproximativ 2900 de metri pătrați), într-o zonă bună. Își știa terenul și a așteptat mai mulți ani să obțină titlul de proprietate și procesul – verbal de punere în posesie pe vechiul amplasament. Nu a reușit, șefii din Primăria Șelimbăr oferindu-i aceeași explicație devenită ”clasică”: amplasamentul pe care îl știa femeia a fost deja retrocedat altcuiva, dar dacă vrea să primească terenul în natură, mai sunt disponibile doar niște loturi îndepărtate. ”Era un loc de vreo opt metri lățime și departe, pe râpi. Ce să faci cu terenul ăla?”, amintește acum, pentru Turnul Sfatului, una din fiicele Anei Poplăcean.

Cheltuieli de judecată de 30 de ori cât pensia

După ani de ”umblătură” în zadar, în 2010, la fel ca și alți rășinăreni, a depus plângere la Poliție. Plângerea penală a fost depusă împotriva numelor care acum sunt cercetate de procurorii anticorupție de fraude care le-au adus foloase de peste 114 milioane de euro: Daniel Maricuța, Elena Scumpu, Ionel Bucur, Ioan Crețu. Dosarul a fost închis – în mod previzibil pentru acea perioadă – cu neînceperea urmăririi penale. Femeia a fost sfătuită să conteste în instanță NUP-ul, fapt ce i-a iritat pe membrii grupării Maricuța. Cu avocați ”grei”, după cum spun acum fetele Anei Poplăcean, bătrâna pierde procesul în trei termene. Judecătoria Sibiu menține rezoluția de neîncepere a urmăririi penale și o obligă pe bătrână la cheltuieli de judecată: 1.860 de lei pentru Daniel Maricuța, 1.860 de lei pentru Elena Scumpu, 30 de lei pentru stat și câte 666,66 de lei pentru ceilalți implicați. În total, aproape 6.000 de lei. Speriată, femeia nu mai face recurs, dar nici nu plătește cheltuielile de judecată. În noiembrie 2012, la șase luni după ce au câștigat procesul împotriva femeii, membrii grupării caută să își recupereze banii. Așa că angajează un executor, iar suma pe care Ana Poplăcean o are de plătit sare la aproape 12.000 de lei. ”Mama avea o pensie de patru milioane (400 de lei – n.r.). De unde să plătească? Au venit să îi pună sechestru pe casă și așa am aflat de toată povestea, căci casa era trecută pe numele nostru. Așa că au vrut să îi pună apoi sechestru pe grădini, care erau încă pe numele ei”, povestește fata Anei Poplăcean, persoană care nu a vrut să își dezvăluie numele. Cheltuielile cu avocații grupării Maricuța în procesul împotriva NUP-ului dat în dosarul în care Ana Poplăcean își căuta dreptatea au fost plătite în cele din urmă de copiii ei. Ana Poplăcean s-a stins din viață anul trecut.

 

dosar maricuta mascati dosare

42 de milioane de euro, dintr-un singur ”tun”

Dacă Ana Poplăcean se lupta cu gruparea Maricuța pentru o palmă de pământ, moștenitorii familiilor Schuropp și Theil din Șelimbăr cereau retrocedarea unei suprafețe de 58,5 de hectare de teren (55 de ha pe linie maternă și 3,5 ha pe linie paternă). ”La începutul anilor 1990, numitul Theil Thomas jr, personal și în numele soției, ca mandatar, a formulat cerere de reconstituire a dreptului de proprietate în baza Legii 18/1991 și, ulterior, a Legii nr. 1/2000. Ani de zile numitul Theil Thomas a fost amânat și amenințat că i se va reconstitui dreptul de proprietate în locuri fără valoare economică, deși amplasamentul terenurilor de care au fost deposedați se afla în zona în care au fost ridicate spațiile comerciale”, notează acum procurorii DNA, potrivit rezoluțiilor consultate de Turnul Sfatului. Printr-un trimis în Germania – Gheorghe Opriș – Thomas Theil jr. este convins în anul 2003 să semneze un act notarial prin care îl împuternicește pe Ioan Crețu (finul lui Daniel Maricuța) să efectueze toate demersurile pentru a retrocedarea celor 3,5 ha de teren moștenire pe linie paternă. Iar, în caz de succes, terenul respectiv să îi fie vândut lui Gheorghe Opriș. Theil acceptă, primind și un avans de 5.000 de euro. Doar că, pe baza acestui act notarial, în același an 2003, gruparea Maricuța ”retrocedează” în numele lui Theil nu mai puțin de 32,76 ha de teren. Pe care, în baza aceluiași act notarial, îl cumpără la prețuri derizorii ceilalți membrii ai grupării Maricuța: Bogdan Lupu (aflat acum în arest), Lucian Cândea, Sorin Haiduc (ambii sub control judiciar acum) și așa mai departe. De la acești interpuși, terenurile ajung în final la Ioan ”Nică” Iuga. Care le vinde realilor investitori. ”Corelativ, prin valorificarea titlurilor de proprietate la persoane interpuse – pentru ca în final să ajungă la membrii grupului infracțional – aceștia au dobândit un folos patrimonial, respectiv terenuri în suprafață de 32,67 ha, care la acest moment – având în vedere prețul cu care Iuga Ioan vinde terenurile în zonă, se ridică la valoarea de 42.471.000 euro”, notează procurorii anticorupție.

Ofertă: 50.000 de euro pentru plângerea penală

Dosarul în care sunt acum arestați la domiciliu primarul suspendat Daniel Maricuța și secretarul Șelimbărului, Elena Scumpu, a fost deschis de procurorii anticorupție din Alba Iulia în martie anul trecut. În vara acestui an, trimișii lui Maricuța erau iarăși prin Germania. Dar nu să ”cumpere” împuterniciri notariale. ”Da, da, a fost Ionel Crețu pe la mine. Da, pentru a mă convinge să îmi retrag plângerea penală”, a arătat un reprezentant al familiei Theil, contactat telefonic de Turnul Sfatului. Suma pusă în discuție pentru retragerea plângerii penale: 50.000 de euro. Ioan Crețu nu a putut fi contactat pentru a vorbi despre vizita din vară, în Germania. În schimb, am reușit să luăm legătura cu Ionel Bucur, cunoscutul antrenor de călărie, de asemenea un interpus de-al lui Maricuța. Ionel Bucur este cel care – potrivit procurorilor anticorupție – a ținut legătura cu reprezentanții familiei Kreuder. În numele acestora – în același mod ca și în cazul lui Theil – gruparea Maricuța a pus mâna pe 26,12 ha de teren, a căror valoare procurorii au calculat-o pe baza prețurilor practicate de ”Nică” Iuga la 33.956.000 de euro. Potrivit reprezentanților familiei Kreuder, Ionel Bucur a fost în Germania acum aproximativ trei luni. Dar nu a apucat să își mai expună oferta, deoarece a fost scos afară din casele sașilor plecați. ”Îmi pare foarte rău, eu nu o să dau nicio declarație”, a declarat Ionel Bucur, contactat de Turnul Sfatului.

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

14 comentarii

Eu

Acum 5 ani

LA PUSCARIE CU EI SI CONFISCAT TOATA AVEREA LA TOTI! MARICUTA DRAGA VEZI CAND FACI DUS IN PUSCARIE....."FATA LA PERETE"
Raspunde

Cattani

Acum 5 ani

Cum naiba de mai sunt in libertate escrocul de maricuta si camarila lui de penali imputiti? ce kkt de procurori si judecatori avem la Sibiu?deci stie tot Sibiul,Selimbarul si imprejurimile ce jaf au facut astia si inca nu sunt la racoare si confiscat totul,absolut totul?.atunci sa aducem ceva justitiari din tari civilizate sa faca dreptate ,daca ai nostri sunt manjiti si mana-n mana cu infractorii!
Raspunde

cititorul

Acum 5 ani

OARE SE VA AFLA NUMELE JUDECATORULUI CARE A JUDECAT PROCESE ALE LUI MARICUTA SI I-A DAT CASTIG DE CAUZA? IL VA TRAGE CINEVA LA RASPUNDERE?
Raspunde

Georg

Acum 5 ani

In anii 50-60: -Frauda la Stat: -Peste 100.000 lei: Inchisoare pe Viata. -Peste 1.000.000 (1 Milion) lei: Executie prin Impuscare. In EUR inca nu era prevazut.
Raspunde

gogu

Acum 5 ani

DNA ar trebui sa caute pe la unii judecatori din Sibiu cate parcele au primit de la Marincuta,inclusiv ce-i care au fost la conducerea Politiei Judetene Sibiu.
Raspunde

Vasilica

Acum 5 ani

In urma traficului de terenuri cu Maricuta, Gheorghe Opris si-a cumparat 11 camioane, 1casa si 2 apartamente in Sibiu, 2 autoturisme de lux si un teren cu garaje in suprafata de 3000 mp in Gusterita. TRAIASCA MAFIA
Raspunde

Vasilica

Acum 5 ani

Goguleeee, Unul dintre judecatorii care l-a sprijinit pe Maricuta a murit intr-un accident pe Hula Bradului.
Raspunde

Ioan

Acum 5 ani

Nimic nou despre hotul de Simon Maurer si despre spagile date lui Maricuta ca sa isi poata cladi imperiul de la Avantgarden Sibiu? Daca a facut mânării sper sa plătească pentru ele conform legislației romane. Ce ma interesează strict pe mine e sa nu fi facut manarii la construcția imobilelor in sine. Ca mai pica cate o faianta etc se rezolva. Dar daca si-au bătut joc cu buna știință de structura de rezistență asta nu ar fi ok.
Raspunde

Ioan cel prost

Acum 5 ani

Ioane stii tu ca Simon Maurer e hot ? stii tu ca imobilele sunt facute prost? Du-te convinge-te cu ochii tai in loc sa fii carcotas. Eu am apartament in Avantgarden si sunt foarte multumita. O dai in penibil cu acuzele aduse si nu faci decat sa dovedesti cat esti de invidios!
Raspunde

Cetateanul

Acum 5 ani

Sa se recupereze prejudiciul fratilor !!!!
Raspunde

Francersca

Acum 5 ani

Se va mai construi la Avantgarden acuma ca acel maricuta nu va mai aproba autorizatiile de functionare ?
Raspunde

Francersca

Acum 5 ani

Se va mai construi la Avantgarden acuma ca acel maricuta nu va mai aproba autorizatiile de functionare ?
Raspunde

ionescu ciprian

Acum 5 ani

SA SE DEMOLEZE TOATE MALL-URILE SI SA SE CONSTRUIASCA ALTUNDEVA PE TERITORIUL MUNICIPIULUI SIBIU PENTRU CA ACESTEA SA PLATEASCA TAXELE SI IMPOZITELE SIBIULUI SI NU SELIMBERULUI !!! DUPA MAI BINE DE 10 ANI S AU TREZIT SI ASTIA SA L ARESTEZE PE MARICUTA ? EU CONSIDER CA EL E NEVINOVAT SI JUDECATORII AIA CARE L AU APARAT AR TREBUI SA FACA PUSCARIE.CIPI
Raspunde

eu

Acum 5 ani

ce nevoie mai este de primarie in selimbar, cristian si alte cateva localitati aproape unite fizic cu sibiul?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus