Luni,
06.12.2021
Ceata
Acum
4°C

Pomana porcului ca la mama acasă. Gratis pentru vizitatorii Muzeului

Pomana porcului ca la mama acasă. Gratis pentru vizitatorii Muzeului

Sute de sibieni și turiști au gustat, ieri și astăzi, din pomana porcului pregătită în mod tradițional, în Muzeul Tradițiilor Populare Astra. Un porc de 150 de kilograme, crescut în muzeu, a fost sacrificat, tranșat și preparat așa cum o cere tradiția de secole. Ca să fie siguri că mâncarea va ieși exact ca pe vremea bunicilor, muzeografii au adus în fața ceaunelor un producător tradițional atestat.

Carnea, inclusiv cârnații, caltaboșii și toba, au fost pregătite sub ochii vizitatorilor. Încă de la primele ore ale dimineții, în muzeul Astra au început să clocotească ceaunele. “Tochitura am pregătit-o ca la Alămor. O reţetă fără nicio mirodenie, fără nimic. Am pus carnea la fiert, o fiert cu o litră-două de apă, pentru că-i o cantitate mare de carne. După ce-o scăzut carnea, şi-o lăsat din grăsime, zaţul ei. Acolo s-o fript, în zaţul ei. Am pus un pic de usturoi, tăiat mărunt, sare şi chiper”, explică Maria Ranf, producătorul care a pregătit toate bucatele.

Vizitatorii care au avut răbdare până în jurul orei 13, când carnea a ajuns suficient de suculentă ca să fie servită, au primit o porție din pomana porcului. „Foarte frumos că se mențin tradițiile, mai ales pentru copii, care nu mai știu ce înseamnă pomana porcului la țară”, a remarcat Ioana Țârlea, una dintre vizitatoare.

Și turiștii străini au mâncat cu poftă

Și-au făcut curaj să guste din tochitură și câțiva turiști străini. “Este... cum îi spune? Obicei, tradiție. Românesc. Aceasta este tocăniță de porc. E foarte bună”, a declarat o turistă din Asia, care a terminat întreaga porție din farfurie.

Porcul, care a fost sacrificat ieri, a fost crescut chiar în Muzeul Tradițiilor Populare din Sibiu. „Noi, prin acțiunile pe care le întreprindem la Complexul Național Muzeal Astra, vrem să conturăm și totodată să împământenim această idee, că veșnicia s-a născut la sat. Noi continuăm tradiția Ignatului cu tot ce înseamnă masa și bucatele tradiționale de Crăciun la români și toate ritualurile pe care aceasta le impune”, spune Cosmin Călinescu, purtător de cuvânt al CNM Astra. Porcul sacrificat a avut 150 de kilograme.

Toate porțiile, mai bine de 300, au fost date gratuit vizitatorilor. Ca să le cadă mâncarea bine, vizitatorii au închinat și un pahar de vin cald.

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus