Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
12°C

Protest în faţa Parlamentului: Mii de crescători de oi din toată ţara reclamă modificările aduse Legii vânătorii. Incidente au avut loc între jandarmi şi ciobani

Protest în faţa Parlamentului: Mii de crescători de oi din toată ţara reclamă modificările aduse Legii vânătorii. Incidente au avut loc între jandarmi şi ciobani

Peste 2.500 de crescători de oi protestează, la ora transmiterii acestei ştiri, la Palatul Parlamentului, unde la un moment dat o parte din aceştia au forţat poarta şi au reuşit să intre în curte, o delegaţie a acestora urmând să meargă la discuţii la Comisia de agricultură, potrivit Mediafax.

La un moment dat manifestanţii au forţat porţile Palatului Parlamentului şi au reuşit să intre în curte, unde se află şi acum.

De asemenea, protestatarii au avut ciocniri cu jandarmii, care au încercat să îi oprească să pătrundă în curtea Parlamentului. În busculada creată în încercarea manifestanţilor de a intra în curtea Parlamentului, un jandarm a folosit un spray lacrimogen.

crescatori-animale-protest-octav-ganea

Potrivit purtătorului de cuvânt al Jandarmeriei, Georgian Eneche, jandarmul a folosit sprayul pentru a se apăra, fiindu-i rupt un deget în busculada creată. În urma incidentului, jandarmul a fost dus la spital.

La acest moment, traficul rutier este restricţionat în perimetrul bulevardul Libertăţii - Piaţa Naţiunile Unite - Parc Izvor - bulevardul Tudor Vladimirescu - Calea 13 Septembrie, potrivit unui comunicat al Brigăzii Rutiere a Capitalei.

Reprezentanţi ai protestatarilor au fost invitaţi la Comisia pentru agricultură a Camerei Deputaţilor, care urmează să să se întrunească pentru a discuta despre nemulţumirile acestora, respectiv noile modificări ale Legii vânătorii, după care să propună o serie de modificări către Ministerul Mediului.

Potrivit preşedintelui Comisiei pentru agricultură din Camera Deputaţilor, liberalul Nini Săpunaru, discuţiile vor fi doar cu rol de informare şi nu se va lua nicio decizie. Comisia pentru agricultură i-a invitat şi luni la discuţii pe reprezentanţii asociaţiilor de crescători, însă aceştia au refuzat să participe.

protestul-crescatorilor-465x215

În jur de 100 de ciobani s-au strâns în Parcul Izvor, în faţa Palatului Parlamentului, începând cu ora 9.00, după care numărul acestora a crescut considerabil. Ei au venit îmbrăcaţi în cojoace tradiţionale şi au adus cu ei clopote, talăngi şi bastioane de oierit.

Potrivit protestatarilor, ei se împotrivesc noilor reglementări intrate în vigoare în Legea vânătorii şi a fondului cinegetic, care interzice înfiinţarea, întreţinerea sau recoltarea culturilor agricole, fără asigurarea protecţiei faunei de interes cinegetic.

Aceştia cer abrogarea noilor norme.

Protestul a fost organizat de mai multe asociaţii de crescători de animale din România, în special de către Agrostar şi Asociaţia crescătorilor şi exportatorilor de bovine, ovine, porcine din România. Potrivit organizatorilor, la manifestaţie ar fi urmat să participe 3.000 de persoane.

Potrivit Legii vânătorii şi fondului cinegetic, adoptată în 2006, ciobanii de la şes pot deţine un singur câine de pază la stână, cei de la deal pot avea doi câini, iar cei de la munte trei câini. La articolul 23 legea prevede: "(1) În scopul gestionării durabile a faunei cinegetice, se interzic: (...) k) permiterea însoţirii turmelor şi cirezilor de către câini însoţitori al căror număr este mai mare de 3 în zona de munte, de 2 în zona de deal şi de 1 la câmpie; în acest număr se includ şi câinii care asigură paza stânei (...)".

Legea a fost modificată în vara acestui an, dar nu şi articolul referitor la câinii care care însoţesc turmele sau cirezile. Legea vine acum şi cu amenzi de până la 1.500 de lei, pentru încălcarea prevederilor referitoare la numărul de câini pe care îi pot deţine crescătorii de oi.

Sursă: Mediafax

Sursă foto: www.romaniatv.net, Mediafax, www.capital.ro

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

2 comentarii

cetatean

Acum 8 ani

......din pacate avem pamanturi , platim impozite si ciobanii le folosesc....caci noi nu avem cum ajunge acolo de dulaii unora ,ca si nesiguranta pe terenurile noastre .
Raspunde

B.Utoru

Acum 8 ani

Doi factori concura la distrugerea pastoritului romanesc: vanatorii (care-s numa' bosi si braconieri interlopi) si hipermarketurile straine (care vor sa scoata de pe piata producatorii autohtoni, mituind decidentii legislativi si executivi).
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus