Duminică,
04.12.2022
Ceata
Acum
2°C

Socialiştii din R.Moldova propun amendarea Constituţiei pentru a preveni eventuala unire cu România

Socialiştii din R.Moldova propun amendarea Constituţiei pentru a preveni eventuala unire cu România

Partidul Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM), aflat în opoziţie, va propune în Parlament amendarea Constituţiei pentru a exclude posibilitatea unirii ţării cu România şi a preveni "lichidarea" statului moldovean, a declarat miercuri, pentru agenţia rusă Tass, liderul PSRM, Igor Dodon, potrivit Mediafax.

"Socialiştii au pregătit deja un proiect de lege pentru amendarea Constituţiei. Sugerăm amendarea articolului 142 pentru a exclude o posibilitate de lichidare a suveranităţii şi statalităţii Republicii Moldova prin organizarea unui referendum", a afirmat Dodon. "Vom depune proiectul în Parlament în curând", a adăugat el.

Săptămâna trecută, un deputat socialist din Republica Moldova, Vlad Bătrâncea, a rupt în plenul Parlamentului de la Chişinău o hartă a "României Mari", protestând faţă de o iniţiativă a Ministerului moldovean al Educaţiei.

Socialiştii au contestat un ordin semnat de ministrul Educaţiei, Corina Fusu, privind distribuirea în şcoli a unei hărţi a "Regatului României din anul 1930", recomandată ca material didactic pentru disciplina "Istoria românilor şi universală". O asociaţie s-a oferit să ofere Ministerului Educaţiei hărţi pentru această materie de studiu.

Igor Dodon a condamnat dur atunci promovarea ideilor unioniste, cerând Bucureştiului să respecte independenţa Republicii Moldova.

"Ce sunt prostiile astea? Nu mai spun că vă bateţi joc de copiii noştri cu bacalaureatul şi aşa mai departe, cu ceea ce se întâmplă în şcolile noastre. Cu ce ocazie se vine cu astfel de iniţiative în toate şcolile?!", a comentat Dodon.

"Acest lucru se numeşte promovarea deschisă a unionismului. Eu vreau să spun că noi lucru acesta nu îl vom permite. Nu vă jucaţi cu focul! (...) Acest lucru nu va fi permis. Noi suntem stat independent Republica Moldova. Mesaj către românii de peste Prut: noi suntem prieteni, suntem vecini, vă stimăm, sunteţi stat independent; stimaţi-ne şi voi pe noi, ca stat independent, suveran, Republica Moldova", a insistat Dodon.

Potrivit unui sondaj de opinie recent, 21% dintre cetăţenii moldoveni susţin ideea unirii cu România.

Sursă: Tass, Mediafax

Foto: www.digi24.ro

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

4 comentarii

Mihai

Acum 6 ani

Sa ne iertați fraților de așa eșecuri de oameni.
Raspunde

rosu

Acum 6 ani

Din pacate, ardelenii n-au avut de ales...
Raspunde

Ismay Hastings(RIP)

Acum 6 ani

Daca nu ma inseala memoria,tratatul de aderare la NATO a precizat clar ca frontierele ramin neschimbate.Povestea asta cu Romania Mare,o nebunie maxima atunci cind o promova Vadim dar rationala azi,e doar o poveste in care nu crede niciun om rational.Electoriada,rahat-papa,spuneti-i cum doriti dar tot o poveste ramine.
Raspunde

un cititor

Acum 6 ani

Cine naiba vrea sa se uneasca cu Moldova? Ar fi tot ceea ce ne lipseste.... Mai multi moldoveni ....
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus