Luni,
09.09.2024
Partial Noros
Acum
23°C

Cele șase cerințe ale sibienilor din 1989. ”Desființarea rolului de conducător al partidului” | Video

Cele șase cerințe ale sibienilor din 1989. ”Desființarea rolului de conducător al partidului” | Video

După un 21 decembrie 1989 care aducea și la Sibiu primele pierderi de vieți omenești în revoluția ce a dus la schimbarea regimului condus de Nicolae Ceaușescu, liderii momentului reuniți în cadrul Forumului Democratic al Județului Sibiu au dat citirii un Program al formațiunii respective. Forumul Democratic se prezenta drept ”organizația social-politică a cetățenilor liberi din România la care pot adera cetățenii României, fără deosebire de naționalitate, religie și sex, ce se constituie pentru dobândirea libertății, democrației în România, în primul rând alegeri libere”. Conducerea Forumului era asigurată de ”comitetele constituite de delegații întreprinderilor și instituțiilor”. Programul respectiv cuprindea șase cerințe principale și a fost citit în dimineața zilei de 22 decembrie, în jurul orei 11:30, în cadrul adunării care a avut loc în fața Casei de cultură a sindicatelor. Drept ”mijloace de luptă” pentru obiectivele stabilite, programul Forței Democrate amintea de manifestații pașnice neîntrerupte ”până la realizarea obiectivelor sale”, dar și greve totale sau parțiale.

Sibiu Revolutie 5

Programul Forumului Democratic al Județului Sibiu Sursa: Asociația Sibiu Decembrie 1989

1. Demisia lui Nicolae Ceaușescu din toate funcțiile sale. 2. Demisia actualului guvern și constituirea unui guvern de tranziție pe baza propunerilor comitetelor centrale și locale ale F.D.. 3. Încetarea imediată a oricăror forme de represiune și oprimare, precum și eliberarea imediată a tuturor deținuților politici. 4. Eliberarea armatei de sub controlul P.C.R. și trecerea ei în slujba poporului. 5. Desființarea rolului de conducător al partidului. 6. Desființarea totală și imediată a tuturor organelor de securitate.

Fundația Sibiul vechi a dat realizat, anul trecut, un film despre revoluția de la Sibiu, film documentar în cadrul căruia vorbesc și membrii ai Forumului Democratic al județului Sibiu.

Iliescu: "Apelăm la unitățile Securității și la securiștii din Sibiu… să se trezească"

22 decembrie 1989 a adus o după-amiază neagră pentru Sibiu: din cei 99 de morți plânși la Sibiu după căderea regimului comunist, 43 au fost înregistraţi în doar câteva ore în luptele ce au avut loc pe actuala stradă a Revoluției, în după-amiaza zilei de 22 decembrie. De o parte, Armata (UM01512), de cealaltă parte Miliția şi Securitatea. La mijloc, sibienii simpli, ieșiți să protesteze împotriva regimului comunist. Luptele grele au început după ce, la televizor, se anunțase fuga cuplului Nicolae și Elena Ceaușescu. Dinspre unitatea militară, către sediile Ministerului de Interne a început să se tragă inclusiv cu armament greu. Măcelul a început după ce o parte din milițieni au încercat să sară gardul în curtea UM01512, de teama manifestanților care forțau intrarea în clădirea miliției. Militarii au deschis focul împotriva celor care încercau să sară gardul – între Miliție și porțile de acces nu era cale de trecere, din cauza manifestanților.

De remarcat, în Sibiul din 1989 se aflau nu mai puțin de 11 unități militare. Din cea aflată vizavi de sediul miliției s-a tras cu toate tipurile de armament. ”Din documentele întocmite la UM 01512 rezultă că până la data de 28.12.1989 s-au tras 67.320 cartuşe de 7,62 mm glonţ scurt obişnuit, 44.800 cartuşe de 7,62 mm pistol, 4.400 cartuşe de 7,62 mm glonţ lung obişnuit, 13.200 cartuşe de 7,62 mm de manevră şi 2.648 cartuşe de 7,62 mm glonţ scurt incendiar. Toată această muniție a fost trasă împotriva unor «teroriști» imaginați”, se arată în rechizitoriul întocmit de procurorii care au instrumentat dosarul Revoluției de la Sibiu.
Vezi aici lista sibienilor care au murit în Revoluția din 1989

”Securitatea a atacat Armata”

În fața sediului Miliției, manifestanții sibieni apar în dimineața zilei de 22 decembrie imediat după ora 9.00. Solidarizează cu militarii și protestează împotriva milițienilor. După mai bine de o oră, manifestanții invadează sediul Miliției. Din ordinul comandantului UM01512, lt. col. Aurel Dragomir se deschide focul împotriva celor care se aflau ”peste drum”. Interesante sunt mesajele transmise de la București, prin intermediul Televiziunii Române Libere. Primul care a anunțat că la Sibiu Securitatea atacă Armata a fost Ion Iliescu, în primul său discurs rostit la televiziune. ”La Sibiu era o situaţie încordată, unităţile securităţii au atacat unitatea militară. Apelăm la unităţile securităţii şi la securişti, aşa cum s-a mai făcut apel de la acest microfon (să se trezească în acest ultim ceas, să se lepede de această clică ordinară de trădători ai patriei. Ăştia sînt trădătorii patriei!”, anunța Iliescu în direct. Figură principală a transmisiilor în direct din acea vreme, Teodor Brateș revine constant cu informații despre luptele din Sibiu. ”Din Sibiu ni se comunică acum că armata nu mai are muniţie. Trupele de securitate continuă să atace unităţile militare. Toate unităţile militare din jur să se ducă să dea ajutor acestor oameni care apără onoarea naţională! Se trage, de la Spitalul Judeţean, de către trupele de securitate împotriva armatei noastre, care este acum, cu adevărat, armata poporului!”, anunță Brateș.

Sibiu Revolutie 1

Apa este otrăvită

Unul din sibienii ajunși la televiziune, un inginer ce se recomandă Coman, anunță aceeași variantă a luptelor între armată și securitate. ” Sînt inginerul Coman, plecat din mijlocul dumneavoastră, am ajuns la televiziunea română de unde vă transmit următorul mesaj: împiedicaţi securitatea, să nu mai tragă în armată! Am vorbit personal la telefon cu anumiţi oameni ai mei acolo. Spune că s-au îmbrăcat cu haine de MFA (Ministerul Forțelor Armate) şi trag în MFA”, anunță scurt inginerul Coman. El reia o informație care a mai fost lansatp și de Brateș – apa din rețeaua orășenească este otrăvită. ”Apa au otrăvit-o. Toată apa e otrăvită. Copii, bătrâni, populaţia întreagă a judeţului Sibiu, nu consumaţi apă, aveţi fântâni, le cunosc, sau fierbeţi-o, nu mă bag în această problemă, medicii să dea sfaturi”.

Sibiu Revolutie 2

În goana după Nicu Ceaușescu

Vânătoarea ceaușiștilor din acea vreme nu putea să nu îl aibă în vedere pe Nicu Ceaușescu, fiul cuplului dictatorial, care locuia la Sibiu în acea vreme, fiind prim secretar al PCR Sibiu. În 22 decembrie, Nicu Ceaușescu a încercat să fugă din Sibiu cu ajutorul unui elicopter. L-a așteptat în zadar pe Aeroportul din Sibiu. Cum dinspre oraș focurile de armă se auzeau tot mai des, Nicu Ceaușescu a decis să plece înspre București cu ajutorul unui Oltcit. A fost prins în seara aceleiași zile, la intrarea în Capitală. Cu toate acestea, la televiziune, informațiile despre un Nicu Ceaușescu ce încerca să ia ostatici erau prezente. ”Din comuna Cristian, de lângă Sibiu, doamna Drăghici relatează că fostul prinţ moştenitor Nicu Ceauşescu a năvălit înarmat în comună încercând să ia ostateci. A fost prins şi este deţinut de localnici într-o staţiune de cercetări”, anunța, în schimb, Cristian Marinescu, prezentatorul TV care se afla alături de Brateș.

Interesante sunt și comentariile celor care percheziționează casa în care locuia Nicu Ceaușescu. ”Acesta este un goblen… probabil destul de scump… sticle de vin de toate felurile, sucuri… un butoi încrustat… Nicu Ceaușescu, Sibiu, de la Crama Apold…. lăzi de mere pentru export, de toate sortimentele… damigiene cu vișinată… detergent de provenienţă străină…”. Cel care a filmat se numeşte Ioan Cristian, sibianul care a publicat o serie de imagini înregistrate în zilele Revoluţiei din Sibiu.

Ce transmitea Televiziunea Română Liberă despre Sibiu

Surse informații

Portalul Revoluției

Revista Historia

Marius Mihoc

Sursa foto:  Memorialul Revoluției

 

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

ha,haa

Acum 8 ani

Nici ISIS nu consuma atata munitie cat au consumat mascaricii lui Iliescu et.comp.Din pacate este liber si in viata.Si el si altii.
Raspunde

rosu

Acum 8 ani

Atrag atentia, in fiecare an, asupra faptului ce merite au avut asa zisii "eroi ai Revolutiei": se vede clar din articol: in timp ce la Militie si prin oras se tragea din greu in tot ce misca pe strazi, ei, "Forumul Democratic al Județului Sibiu", isi imparteau posturile la Sindicate. Nimeni nu i-a imputernicit, cei iesiti in strada cu o zi inainte erau inca "in strada", scoteau ultimii fricosi din case si fabrici. se bateau cu securistii pe la Militie, mai prindau si bateau si cate un militian (aproape) nevinovat etc . Castigatori au iesit cei de la Sindicate, viitori membrii ai FSN, cei care or furat revolutia. Astazi se numesc "eroi ai Revolutiei", pe cei multi nu-i mai cunoaste nimeni. In afara de cei cazuti....
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus