Sâmbătă,
18.05.2024
Cer Senin
Acum
14°C

Târnava. Buturuga mică ce riscă să răstoarne carul de 300 de milioane

Târnava. Buturuga mică ce riscă să răstoarne carul de 300 de milioane

Cu o valoare totală estimată la peste 300 de milioane de lei, contractele care pun în funcțiune a sistemul de colectare selectivă la nivelul județului riscă să se ”piardă” în comuna Târnava. Acolo a fost construită o stație de sortare pentru care nu se găsesc interesați.

În momentul de față, sistemul de colectare selectivă a deșeurilor în județul Sibiu ”stă” în trei contracte pe care autoritățile județene caută să le atribuie prin licitații publice: contractul pentru colectarea și transportul deșeurilor din zona I a județului, contractul de operare a stațiilor de sortare și compost de la Șura Mică și Cisnădie și contractul de operare al stației de sortare construită în Târnava. Din cauză că sistemul de colectare selectivă a deșeurilor a fost creat în cadrul unui proiect cofinanțat de UE, acest sistem trebuie să devină complet funcțional (adică toate cele trei contracte să fie în vigoare și să producă efecte) până în iunie 2016.

Trei contestații pe 163 de milioane de lei

 Cel mai mare ca valoare este contractul de colectare și transport a deșeurilor din zona I a județului (localitățile Sibiu, Ocna Sibiului, Cisnădie, Boița, Cristian, Gura Râului, Loamneș, Marpod, Nocrich, Orlat, Păuca, Poplaca, Rășinari, Râul Sadului, Roșia, Sadu, Slimnic, Șelimbăr, Șura Mare, Șura Mică, Tălmaciu și Vurpăr), contract care va fi atribuit pentru o perioadă de opt ani, timp în care firma care îl va câștiga va primi (conform estimărilor de dinaintea licitației) cel mult 192 de milioane de lei. Termenul limită de depunere a ofertelor a fost stabilit pentru mijlocul lunii august 2015, iar autoritățile județene au anunțat la finele lunii trecute rezultatul procedurii, desemnând câștigătoare asocierea SC Iridex Group Import Export București filiala Costinești SRL – SC Servicii Salubritate București SA care a ofertat 163 de milioane de lei. Împotriva acestei decizii de atribuire au fost depuse trei contestații, dar autoritățile județene se arată încrezătoare în faptul că aceste contestații vor fi rezolvate în ”timp util”.

Al doilea contract ca valoare este cel de operare a stațiilor de sortare și compost de la Șura Mică și a stației de sortare de la Cisnădie: 102,4 milioane de lei, fără TVA, pentru o perioadă de zece ani. Inițial, în cadrul procedurii de concesiune a acestor stații nu au fost depuse cele minim trei oferte necesare. Procedura a fost reluată, iar la mijlocul lunii trecute au fost deschise ofertele, două la număr: una a firmelor care au fost desemnate (deocamdată) câștigătoare pentru contractul de colectare și transport și una a asocierii Brantner Environment SRL Sibiu – Brantner Servicii Ecologice SRL Cluj Napoca.

Contractul prevede operarea stațiilor de sortare de la Șura Mică și Cisnădie, unde ar urma să ajungă deșeurile colectate din Zona 1 a județului Sibiu, dar și a stației de compost de la Șura Mică. Atât deșeurile reciclabile balotate, cât și compostul urmează să fie valorificate de către societatea care va câștiga contractul de operare a stațiilor, iar ceea ce nu este reciclabil sau compostabil ar trebui transportat la Cristian.

Buturuga mică

 Cel de-al treilea contract care trebuie să devină funcțional până în iunie anul viitor este cel de concesiune a operării stației de sortare de la Târnava. De două ori au organizat proceduri de atribuire autoritățile județene, fără succes: nici măcar o firmă nu s-a arătat interesată de acest contract, care va fi încredințat pe zece ani, valoarea estimată fiind de 19,3 milioane de lei, fără TVA. Săptămâna trecută, autoritățile județene au aprobat modificarea criteriilor de participare la licitație. ”Am reanalizat criteriile de eligibilitate și s-au mai «îndulcit». Pentru a atrage mai ușor ofertanții. Prețul a rămas același, dar am făcut mai accesibile criteriile de participare. Apare riscul să tot lansăm această licitație și să nu vină nimeni”, explică vicepreședintele CJ Sibiu, Constantin Șovăială.

Procedura de atribuire urmează să fie reluată.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

Euroak

Acum 8 ani

Ce rost are colectarea selectiva daca si asa se mai selecteaza inca o data la statia de selectare?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus