Vineri,
07.10.2022
Cer Senin
Acum
18°C

Ziua Eroilor Revoluției: ”ideea că a fost o lovitură de stat, pe mine mă deranjează” | Video - Foto

Ziua Eroilor Revoluției: ”ideea că a fost o lovitură de stat, pe mine mă deranjează” | Video - Foto

Câteva zeci de persoane – în special oficialități – au participat în prima parte a zilei de marți la depunerile de coroane organizate de instituțiile de stat din Sibiu cu ocazia Zilei Eroilor Revoluției. Momentul ”special” a fost reprezentat de depunerile de coroane de la ora 12:00, în timpul căreia toate lăcașele de cult din Sibiu au tras clopotele vreme de trei minute.

Ceremonia de la monumentul Eroilor Revoluției din fața Casei de cultură a sindicatelor a început cu o slujbă oficiată de mitropolitul Ardealului, ÎPS Laurențiu Streza, care – la final – a îndemnat la comemorarea evenimentelor de acum 26 de ani. ”Dacă nu, să nu ne așteptăm la altceva decât să ne atașăm la viitorul altora”, a declarat mitropolitul.

Ziua Eroilor Revolutiei 2Primarul interimar al Sibiului, Astrid Fodor, a vorbit despre faptul că noul regim democratic instaurat după 1989 este, totuși, un lucru bun pentru țară. ”Suntem cu toții atât de curajoși precum ne dorim să fim. Cei din decembrie 1989 au plătit scump acest curaj, dar destinul României s-a schimbat datorită lor. Chiar dacă regimul democratic de după 1989 nu este perfect și chiar dacă zi de zi ceva ne nemulțumește la acesta este, totuși, mai bun decât cel totalitar din trecut”. Președintele Consiliului Județean Sibiu, Ioan Cindrea, a invitat revoluționarii să vorbească. ”Revoluționarii sunt cei care ne-au creat drum spre acest microfon”, a spus Ioan Cindrea.

Ziua Eroilor Revolutiei 1

Organizatorii ceremoniei au arătat că – din cauza următoarei ceremonii care urma să înceapă în aproximativ 45 de minute – mai era timp disponibil doar pentru două scurte discursuri. Cei doi lideri au revoluționarilor de la Sibiu care au vorbit au fost Mircea Bucur și Puiu Fesan. ”Ideea că a fost lovitură de stat, pe mine și pe foarte mulți revoluționari ne deranjează. A fost o revoluție, noi am participat la o revoluție. Iar în ceea ce a fost apoi - o luptă pentru putere - poate au câștigat cei care erau mai bine organizați”. Mircea Bucur a vorbit și despre Forumul Democratic al județului Sibiu, care încă din primele zile ale ”democrației” era împărțit în două. ”Unii la Casa Armatei, unii la Consiliul Județean. Aceasta pentru că cel care în acele momente conducea din punct de vedere militar Sibiul, a încercat prin toate mijloacele să nu ocupăm Consiliul Județean PCR, pentru că asta însemna că în Sibiu comunismul a dispărut”.

Puiu Fesan, din cadrul Asociației Sibiu Decembrie 1989 a ales să descrie simbolurile monumentului Eroii Revoluției, din fața Casei de cultură a sindicatelor. ”Cei șapte stâlpi dacici sunt stâlpi care simbolizează mișcarea. Cele trei trepte și crucea pusă jos înseamnă că după ce urci cele trei trepte și vezi crucea, oricât de păgân vei fi nu ai curaj să calci pe ea, te apleci și faci un pas lateral. Făcând acest pas în lateral, aduci un omagiu celor care s-au jertfit pe altarul libertății, care sunt puși pe acele plăci de marmură, 99 de eroi martiri ai Sibiului. Altarul simbolizează re-nașterea și învierea Mântuitorului nostru, Iisus Hristos. Altarul este susținut de cei 12 apostoli, fiecare după importanța și puterea lui. Am vrut să spun aceste cuvinte fiindcă toată lumea întreabă «ce e asta?», nu înțelege”, a povestit Puiu Fesan.

Depuneri de coroane au mai fost programate și la celelalte monumente legate de Revoluția din 1989: monumentul Eroului Niţă Octavian (la U.M. 01606, B-dul Vasile Milea), Monumentul Eroilor Revoluţiei din faţa Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Sibiu, Monumentul Eroilor Revoluţiei din faţa Academiei Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu”, Monumentul Eroului Dumitru Croitoru (la sediul ISU Sibiu), Monumentul Eroilor Revoluţiei din Decembrie 1989 (la U.M.02444, Şoseaua Alba Iulia, lângă Aeroport) și la Monumentul Eroilor Revoluţiei din Cimitirul Municipal Sibiu.

”Vreau să atrag atenția că noi, cei din Sibiu, am participat la o Revoluție și am luptat pentru libertate, democrație, demnitate. Din cele trei, poate doar libertatea este deplină. Democrația, în multe puncte, a ajuns la anarhie, iar demnitatea poate că am pierdut-o în mare măsură și trebuie să o recâștigăm”, Mircea Bucur, revoluționar

Ziua Eroilor Revolutiei 4 Ziua Eroilor Revolutiei 3

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

6 comentarii

mihai

Acum 6 ani

Deh... daca si astia judeca la fel ca si "tinerii frumosi si liberi" care au dat jos guvernul acum o luna si ceva atunci... Sa fim seriosi, SIGUR ca miscarea "populara" a fost provocata si directionata. Aia cu revolutia e o poveste frumoasa. Revolutiile se organizeaza din timp nu sunt spontane...
Raspunde

un sibian

Acum 6 ani

tie iti placea Ponta...du-te la Cunta si arunca-te in groapa inaugurata de el!
Raspunde

gogu

Acum 6 ani

Nu a fost revolutie.Cand a iesit muncitorii in strada a fost o miscare populara,dupa acea a fost o tiganiada.Armata si garzile muncitoresti le-au dat arme,fara nici-un fel de document,la toti .......iar tiganii si altii ca ei au spart vitrinile magazinelor din centru si au luat ce au apucat,ca si la sediul politiei.Vinovat de cele ce sa intamplat la Sibu se face Aurel Dragomir.Ce se mai face cu dosarul Revolulitiei?
Raspunde

daniela

Acum 6 ani

tinerii frumosi au dat jos guvernul, si nu merita sa fie ironizati pentru asta . cat despre Revolutie , nici ca vor mai fi vreodata pedepsiti vinovatii, am dormit un sfert ed veac in papuci . Pacat de vietile pierdute, sau schilodite in van. Poate Dumnezeu ne va ierta indolenta, poate ne vom gasi cumva pacea candva , cand poate tara asta va arata altfel.
Raspunde

ion

Acum 6 ani

500 de euro in fiecare luna pt revolutionari ...........':de ce .........
Raspunde

Etra

Acum 6 ani

Ajung sa-l regret pe "odiosul" , ala macar a fost in simplitatea gandirii lui un adevarat patriot, nu a vandut pe doi arginti resursele naturale ale tarii, a scos cum a scos "conservele" din tara (si bine a bacut !) a randuit cumva aceasta tara...acum suntem liberi la a face alegeri dar trebuie sa ne uitam ce sau mai bine zis ce mai alegem ! Ca si-n perioada interbelica nu suntem alteceva decat niste sclavi pe propria plantatie pe care muncim, rezultatul muncii fiind externalizat iar noi ramanem ca de obicei cu buza umflata. Aveam 14 ani la "lovilutie" am stat la coada dimineata @5.30 pentru paine lapte si oua, mergeam cu parintii sa prindem tichet de carne la ora 3 dimineata..... Cat despre securitate pe acea vreme nu era dracu asa de negru, aia chiar isi faceau treaba, acum aceiasi servesc cu totul alte interese si nu pe cele ale noastre, cu siguranta ! Daca aia de peste ocean au reusit sa serveasca gogoasa de 11 sepebrie live aratand unui glob intreg ce au reusit sa arate la noi a fost o bagatela, un puci precum in tarile lumii a 3-a unde se schimba oranduirea de la un an la altul. O adevarata schimbare s-ar fi produs in 90 cu revenirea regelui, poate ar fi fost o optiune mai buna decat aplicand zicala "la vremuri noi tot noi"
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus