Marţi,
26.10.2021
Cer Senin
Acum
-3°C

În loc de petrecere de Revelion: servind supă oamenilor fără adăpost

În loc de petrecere de Revelion: servind supă oamenilor fără adăpost

Pentru medici, ospătari, asistenți sociali, artiști, polițiști și nu numai, noaptea de Revelion se petrece de obicei la muncă. Dezavantajele sunt multiple, dar sibienii spun că există și mici motive de satisfacție.

La 1400 m altitudine

”În general, noi toți care suntem aici, suntem și prieteni și practic o mare familie și cred că ultimele șase nopți de Revelion le-am petrecut la Arena Platoș și vă spun sincer că a fost minunat. Îmi place să muncesc aici, cu acest colectiv și este o mare diversitate, adică acum ești în bar și servești pe cineva, peste zece minute ești pe pârtie, apoi te întâlnești cu prieteni care au ales să se bucure de trecerea dintre ani la munte și tot așa până răsare soarele. Partea bună e că zâmbești mult, atât pentru că așa e în turism, când îi vezi pe alții bucuroși te molipsești, cât și pentru că omul trebuie să se simtă binevenit” , spune Cristina Lițeanu, reprezentanta Arena Platoş.

Departe de propriii copii

”De 15 ani Crăciunul, Revelionul, Paștele mi le petrec muncind la adăpostul de noapte. Asta îmi e meseria și oamenii trebuie primiți în fiecare seară, le trebuie servită mâncarea și mai ales de Revelion mai stai în plus, stai cu ei de povești, au și ei acolo pe lângă supă și prăjituri, suc, ca să simtă măcar un pic c ă nu e o noapte obișnuită. Acum mai vine soțul cu mine, stăm o bucată cu cei din adăpost și apoi mergem acasă, dar când erau copiii mai mici, îi lăsam acasă cu el, veneam la muncă și apoi fugeam acasă și îi prind un pic înainte să doarmă. Așa e viața.. Nu îmi pare rău, m-am obișnuit așa și mă gândesc cât de norocoasă sunt eu și cât de norocoși sunt cei care petrec trecerea dintre ani cu familia, nu într-un adăpost de noapte”, povestește și Ana Varga Szekely, asistentul social de la Adăpostul de noapte din Sibiu.

Arsuri și depresii

Doctorul Constantin Roșca spune că la Serviciul Primiri Urgențe al Spitalului Clinic Județean Sibiu există o regulă de când este șef de serviciu: în perioada 23 decembrie – 5 ianuarie nu se acceptă nici un concediu de odihnă. Explicația ar fi că aceasta e cea mai ”aglomerată și dificilă perioadă a anului” și nu se poate lucra decât cu personal la capacitate maximă.

”Eu sunt de gardă anul acesta în noaptea de Revelion și să fiu sincer m-am obișnuit, pentru că atunci când îți alegi o meserie ți-o alegi cu bune și cu rele. E dificil să lucrezi de sărbători și pentru a putea face asta își trebuie în primul rând o familie înțelegătoare. De Revelion și în general, în această perioadă, este foarte important să faci față, că e mai aglomerat decât de obicei. În noaptea dintre ani avem în plus cel puțin 20 de depresivi care vin aici, vreo 15 cu arsuri de la artificii și tot așa. Sunt zile grele că nu au oamenii nici alte surse medicale, toți vin spre noi și trebuie să fim pregătiți să îi preluăm”, povestește dr. Roșca.

Revelion în muzeu

Hostelurile amplasate chiar în interiorul Muzeului în aer liber din Dumbrava Sibiului - Diana 1 şi Diana 2 - sunt locul în care câțiva turiști au ales să se distreze de Revelion. Așa că personalul de aici o să muncească.

”Da, e normal ca oamenii care se ocupă de hosteluri să fie la datorie și ei știu asta, căci o fac de ani de zile. Pregătesc preparate tradiționale - tochitură de porc cu mămăliguţă, bulz ţărănesc, jumări, sarmale şi răcituri, ţuică și vin fiert, iar apoi le oferă turiștilor  o plimbare cu sania trasă de cai, în peisajul deosebit al muzeului”, spune și Cosmin Călinescu, reprezentantul Muzeului Astra.

Naistul sibian, Radu Nechifor povestește că viața de artist înseamnă, în general, să nu prea stai alături de familie de sărbători. ”O să fiu cu cei dragi de Crăciun, dar de Revelion o să lucrez. Cam așa se întâmplă în fiecare an. Dar de obicei încerc să o iau pe soția mea cu mine și chiar dacă nu suntem acasă, important e că suntem împreună”, spune Radu Nechifor.

Într-un hotel de gheață

Lidia Bădilă, purtătorul de cuvânt al Hotelului de Gheață de la Bâlea Lac spune că și la munte, oamenii muncesc în noaptea de 31 decembrie căci ”s-au obișnuit și nu li se pare ceva diferit în condițiile în care stau trei săptămâni la Bâlea și doar o săptămână în oraș”. ”Petrecând atât de mult timp împreună s-au obișnuit și au devenit practic o familie. Muncesc împreună, își împărtășesc bucuriile și supărările, așa că a devenit tradiție să petreacă Revelionul muncind la Bâlea Lac, iar locul este deosebit și peisajul minunat, poate tocmai de aceea pentru mulți e locul ideal ca să facă trecerea dintre ani”, mai spune Lidia.

Dorina Nitu

de Dorina Nitu

Social
Telefon:
0742 381 305

Comentarii

3 comentarii

hai-hui

Acum 5 ani

Pentru adevaratii iubitori ai muntelui va invit sa BOICOTATI Arena Platos, asta pentru ca aceiasi oameni se afla in spatele si a Red Bull Romaniacs, o actiune de distrugere a arealului montan! Enduro-ul NU are ce cauta in munti! E ilegal in Europa, la noi se permite doar fiindca autoritatile sunt corupte si nu aplica legea.
Raspunde

popa prostu

Acum 5 ani

Mi-a crescut pulsul citind titlul:am crezut ca e o initiativa a pochilor!Am citit articolul si m-am calmat,Doamne ajuta!
Raspunde

popa prostu

Acum 5 ani

Nu vreau sa va critic da'o pilda ori macar o pilduta de Craciun de la Darth Father Nicula n-aveti si voi?Trebuie sa aflu din fituica lui Carabulea de teribila discutie dintre Cristos si Craciun?Se poate?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus