Luni,
30.01.2023
Ninsori Usoare
Acum
-3°C

TSTV Teodor Tulpan, poveste de pe Everest: Nu vârful e obiectivul. E doar jumătatea drumului

TSTV Teodor Tulpan, poveste de pe Everest: Nu vârful e obiectivul. E doar jumătatea drumului

Cu Teodor Tulpan poți sta de vorbă o săptămână fără să-ți trebuiască nici măcar un pahar cu apă. A urcat vârful Everest și e cel mai important, așa cum spune, a reușit și să-l coboare. ”Sunt momente în care te întrebi «Cu ce-a greșit acela de-o murit și eu sunt lăsat să merg mai departe?». Poți face oricând un edem pulmonar, un edem cerebral, îți poate cădea oricând o piatră în cap, poate veni o avalanșă… Vârful nu e obiectivul alpinistului. Vârful este jumătatea drumului. Țelul trebuie să fie să te întorci acasă. Unii fac orice să ajungă. Nu asta e important. Am avut colegi care au vrut cu tot dinadinsul să ajungă în vârf cu orice sacrificiu. Și nu i-a mai văzut nimeni”, povestește alpinistul. ”În fiecare expediție am avut un moment, din mai multe motive, din cauza vremii, a colegilor, a mea, în care am spus, mă e mai bine să mă întorc. Fie am stat o perioadă în plus la refacere și apoi am făcut ce mi-am propus. (…) În Everest, din cauză că am rămas singur, nu am avut șerpași, nu știam traseul. Am avut o perioadă când am stat și eu o perioadă să mă feresc de vânt, dam am avut piticul meu alb care a sunat din clopoțel, m-am trezit i am mers mai departe. Am trecut și eu prin transa asta în care mi-era foarte cald, mi-era foarte bine, asta e prima perioadă care anunță moartea prin hipotermie, moartea albă se cheamă. Ți-e bine, nu te mai doare nimic, te simți bine, știi bine ce se întâmplă, știi bine care e pasul următor, dar preferi să te lași, decât să te întorci din nou la muncă. Eu deja nu-mi mai simțeam picioarele, culmea mi-era foarte cald. De ce să mă întorc eu în frig, să îngheț…”, a spus Teodor Tulpan.

Despre turiștii de ieri și de azi, despre școala în care îi pregătește pe cei care vor să treacă bariera celor 7 mii de metri, despre motocicliștii de enduro și multe altele, puteți urmări aici:

https://youtu.be/3cc7swRpKrs

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

mATYAS aNDREI

Acum 7 ani

Bravo-ne mandram cu el si ca oameni ca el.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus