Joi,
28.03.2024
Cer Senin
Acum
9°C

TSTV Teodor Tulpan, poveste de pe Everest: Nu vârful e obiectivul. E doar jumătatea drumului

TSTV Teodor Tulpan, poveste de pe Everest: Nu vârful e obiectivul. E doar jumătatea drumului

Cu Teodor Tulpan poți sta de vorbă o săptămână fără să-ți trebuiască nici măcar un pahar cu apă. A urcat vârful Everest și e cel mai important, așa cum spune, a reușit și să-l coboare. ”Sunt momente în care te întrebi «Cu ce-a greșit acela de-o murit și eu sunt lăsat să merg mai departe?». Poți face oricând un edem pulmonar, un edem cerebral, îți poate cădea oricând o piatră în cap, poate veni o avalanșă… Vârful nu e obiectivul alpinistului. Vârful este jumătatea drumului. Țelul trebuie să fie să te întorci acasă. Unii fac orice să ajungă. Nu asta e important. Am avut colegi care au vrut cu tot dinadinsul să ajungă în vârf cu orice sacrificiu. Și nu i-a mai văzut nimeni”, povestește alpinistul. ”În fiecare expediție am avut un moment, din mai multe motive, din cauza vremii, a colegilor, a mea, în care am spus, mă e mai bine să mă întorc. Fie am stat o perioadă în plus la refacere și apoi am făcut ce mi-am propus. (…) În Everest, din cauză că am rămas singur, nu am avut șerpași, nu știam traseul. Am avut o perioadă când am stat și eu o perioadă să mă feresc de vânt, dam am avut piticul meu alb care a sunat din clopoțel, m-am trezit i am mers mai departe. Am trecut și eu prin transa asta în care mi-era foarte cald, mi-era foarte bine, asta e prima perioadă care anunță moartea prin hipotermie, moartea albă se cheamă. Ți-e bine, nu te mai doare nimic, te simți bine, știi bine ce se întâmplă, știi bine care e pasul următor, dar preferi să te lași, decât să te întorci din nou la muncă. Eu deja nu-mi mai simțeam picioarele, culmea mi-era foarte cald. De ce să mă întorc eu în frig, să îngheț…”, a spus Teodor Tulpan.

Despre turiștii de ieri și de azi, despre școala în care îi pregătește pe cei care vor să treacă bariera celor 7 mii de metri, despre motocicliștii de enduro și multe altele, puteți urmări aici:

https://youtu.be/3cc7swRpKrs

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

mATYAS aNDREI

Acum 8 ani

Bravo-ne mandram cu el si ca oameni ca el.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus