Luni,
15.04.2024
Cer Senin
Acum
28°C

Alpinistul Teodor Tulpan devine cetățean de onoare al județului Sibiu

Alpinistul Teodor Tulpan devine cetățean de onoare al județului Sibiu

Consilierii județeni sunt chemați în ședința de la finalul acestei luni pentru a aproba, printre altele, acordarea titlului de cetățean de onoare al județului Sibiu alpinistului Teodor Tulpan.

Propunerea aparține lui Valentin-Ioan Popa, președintele Asociației Salvatorilor Montani Sibiu, iar printre motivele invocate se numără ”cucerirea Everestului, cel mai înalt vârf al planetei din munții Himalaya, precum și pentru contribuția adusă la creșterea prestigiului Județului Sibiu, în vederea acordării titlului de Cetățean de Onoare al Județului Sibiu”.

Redăm mai jos descrierea activității alpinistului Teodor Tulpan, așa cum a fost ea înaintată consilierilor județeni, în vederea aprobării proiectului pentru acordarea titlului de cetățean de onoare:

”Domnul Teodor-Petru Tulpan, s-a născut în Sibiu la data de 14.06.1971, este absolvent al Facultății de Educație Fizică și Sport din cadrul Universității Lucian Blaga Sibiu, unde acum este profesor, transmițând mai departe cunoștințele și experiențele acumulate studenților săi.

Având în vedere că din copilărie îi plăcea foarte mult să meargă pe munte, a avut și numeroase experiențe în urma cărora s-a ales cu semne de bună purtare.

Încă din copilărie își dorea să ajungă în munții Himalaya, dar la aceea vreme era doar un vis, de aceea crede că, ,,dacă îți dorești cu adevărat ceva, visul poate deveni realitate”.

Sibianul Teodor-Petru Tulpan este primul român care a cucerit vârful Everestul din munții Himalaya, în Expediția Everest -2003.

Începând cu anul 1993 a devenit salvator montan voluntar, între anii 1998 - 2006 a activat ca salvamontist profesionist în echipa Sibiului, iar din anul 1999 este instructor național Salvamont, ghid montan, instructor de schi și alpinist.

Din anul 1996 a început expedițiile internaționale pentru a urca cele mai înalte vârfuri din lume, iar acum poate povesti despre locuri îndepărtate, minunate, greu accesibile, la care cei mai mulți doar visează printre care enumăr: munții Caucaz, munții Pamir, vârful Kilimanjaro, Mont Blanc, Alaska, vârful McKinley, vârful Einger, precum și multe alte expediții.

A fost selecționat în anul 2002 în echipa României pentru escaladarea celui mai înalt vârf din lume, vârful Everest din Munții Himalaya.

În anul 2003 a participat la prima expediție românească în Himalaya. El este primul dintre cei cinci alpiniști care a atins vârful Everest - 8.848 m, cel mai înalt vârf al planetei din munții Himalaya.

Pregătirea pentru orice expediție în Himalaya presupune ani de antrenamente şi multă experiență în munții noștri, dar mai ales la peste 8.000 m, acolo unde este “zona morții”.

Deține recordul mondial la lansarea cu parapanta, la altitudine. El a condus prima expediție sibiană în 2009 în Caucaz.

Sibianul nostru a înființat Școala de Munte Everest, unde tinerii iubitori de natură și munte se pot forma și învăța din tainele muntelui și alpinismului de la un adevărat profesionist.

Domnul Teodor-Petru Tulpan și-a dedicat întreaga viață muntelui, iar visul său a fost cucerirea Everestului din munții Himalaya, încă din copilărie”.

Ședința Consiliului Județean va avea loc în 27 aprilie.

teodor tulpan

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

1 comentarii

Sigur primul?

Acum 12 luni

Netul insista ca Constantin ”Ticu” Lăcătușu in 1995 a fost primul mioritic pe vf. Chomolungma.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus