Miercuri,
28.09.2022
Partial Noros
Acum
9°C

Bugetul Sibiului pe 2016: 535 de mil. de lei, cu 10% mai mare. Lista străzilor care ”iau partea leului”

Bugetul Sibiului pe 2016: 535 de mil. de lei, cu 10% mai mare. Lista străzilor care ”iau partea leului”

535 de milioane de lei este suma totală pe care administrația locală a municipiului Sibiu intenționează să o colecteze și, mai apoi, să o cheltuie anul acesta. Spre diferență de proiectul de buget elaborat acum un an, veniturile și cheltuielile estimate sunt mai mari cu zece la sută (anul trecut, Sibiul a avut un buget de 486 de milioane de lei). Tot raportat la bugetul de anul trecut, estimările privind sumele destinate investițiilor (bugetul de dezvoltare) au crescut de la 143,8 milioane de lei în 2015, la 169,3 milioane de lei în 2016. Raportat la toate veniturile, bugetul alocat dezvoltării a scăzut de la 70% (în 2015) la 68%.

132 de milioane de lei pentru străzi

În proiectul de buget pe anul în curs, 74 de milioane de lei sunt prevăzute pentru străzile orașului la secțiunea Funcționare, iar la secțiunea Dezvoltare, alte 55,69 de milioane de lei sunt alocate pentru a fi investite tot în străzi. În fine, proiectul de buget prevede alte 2,4 milioane de lei pentru poduri. Primarul interimar Astrid Fodor a ”ordonat” lista străzilor pe care se va interveni cu investiții sau reparații și modernizări în trei: cele care vor fi reabilitate din fonduri proprii, șantierele finanțate din creditul accesat de la BERD și șantierele ”cu finanțare mixtă”.

26 de străzi de pământ, cartierele Dioda și Hipodrom II, străzi de beton, două giratorii

”Din mijloace proprii, în 2016 vor fi reabilitate 26 de străzi de pământ: Doamna Elena Cuza, Toamnei, Castorului, Cindrelului, Ecaterina Teodoroiu, Mureșului, Crișului, Odessa, Crinilor, Gen. Aldea Sandu, Tohan, Petru Poni, Vânătorilor, Zorilor, P.I. Ceaikovski, Lupeni, Munteniei, Principatele Unite, Strungului, Ecaterina Varga, Ogorului, Ana Ipătescu, Niță Octavian, Mălinului, Frezorilor și, probabil și Lăptăriei (Apă-Canal are acolo o lucrare mai complexă, sperăm că o termină până în vară încât să putem intra cu lucrările)”, a enumerat primarul interimar Astrid Fodor, într-o conferință de presă. Potrivit ei, tot din fonduri proprii vor mai fi realizate lucrări de investiții pe ”unele fundături” din cartierul Lazaret. ”La capitolul reparații străzi, ne-am propus ca în 2016 să finalizăm reabilitarea străzilor de beton. Anul trecut am început în cartierele Valea Aurie și Terezian. Anul acesta vrem să terminăm în Valea Aurie, să începem și să și terminăm Broscăria. Pe Șoseaua Alba Iulia, pe partea dreaptă la ieșirea înspre Aeroport, sunt din nou străzi betonate și acolo vrem să intervenim, la fel în zona Oțelarilor avem străzi betonate și în zona Aleea Rusciorului, unde vom interveni. În ceea ce privește reparațiile de carosabil și trotuare vom intra pe cinci străzi pe care le vom și finaliza: Aleea Filosofilor, Iosif Velceanu, Turismului, Onisifor Ghibu și Petrila. Vom reface și covoare asfaltice, dar numai acolo unde este nevoie. De exemplu, pe strada Rahovei, înainte de intersecția cu Milea, unde sunt denivelări puternice, vom reface covorul asfaltic. Astfel de situații mai sunt și pe Milea și pe alte artere”, a amintit Astrid Fodor. Tot din fonduri proprii vor fi susținute și lucrările de modernizare a cartierelor Dioda și Hipodrom II. Pentru Dioda, procedura de achiziție publică este în derulare, fiind în curs de analiză șase oferte depuse. ”Va mai dura ceva până vom evalua aceste oferte. Sperăm că nu vom avea contestații. Cu toate acestea, sperăm ca prin mai-iunie pot începe lucrările în cartierul Dioda. De asemenea, sperăm să începem lucrările în cartierul Hipodrom II, împărțit în trei zone. Prima zonă este Aleea Haiducului, pe care am tratat-o ca pe o porțiune separată. Prima porțiune pe care vom intra este cea între Oituz și strada Mirăslău. Pe porțiunea de la Mirăslău către Iorga vom intra în 2017”

”Din fonduri proprii, vom amenaja două noi sensuri giratorii anul acesta. Unul la intersecția Bâlea cu str. Ștefan cel Mare și Moldoveanu, iar al doilea la intersecția Maramureșului cu prof. Aurel Popa”, Astrid Fodor

Din împrumut: 17 străzi

La finele anului trecut, conducerea Primăriei Sibiu a semnat un nou contract de împrumut de la BERD, pentru 67,5 milioane de lei. Din acești bani ar urma finanțate lucrările de modernizare a 61 de străzi, dintre care anul acesta au fost alocați bani pentru 17, cuprinse în trei pachete: Marmeladă, Lupeni și Obor-Viitorului. ”Criteriile după care ne-am ghidat pentru a alege aceste străzi: proiectele tehnice să fie finalizate, iar E.On-ul să nu mai aibă lucrări pe aceste străzi. Compania de gaz, pe cele mai multe dintre acestea, și-a finalizat investițiile, pe restul le va finaliza în primele luni ale lui 2016”, spune Astrid Fodor.

Străzile ”BERD-ului de anul acesta”

Zona Lupeni Porumbeilor Rândunelelor Anul 1907 Armoniei Traian

Zona Marmeladă Mărului Vișinilor Fragilor Nucului Prunelor Părului

Zona Obor – Viitorului Berzelor Gheorghe Șincai Sălciilor Oltului Octavian Smighelschi Călan

Toate cablurile în subteran pe cinci străzi

Lucrările ”din finanțare mixtă” amintite de Astrid Fodor sunt cele cuprinse în proiectul Calea verde pentru o dezvoltare durabilă, implementat de Agenția de protecție a mediului din fonduri norvegiene. În cadrul acestui proiect este prevăzută realizarea rețelei de cablaj metropolitan pe cinci artere importante din oraș. Astrid Fodor spune că lucrările vor începe și se vor finaliza tot anul acesta. ”Noi ne-am adresat în timp util «rețeliștilor», cu rugămintea să își prevadă în 2016 fondurile necesare coborârii cablurilor în subteran. Am fost asigurați că acest lucru se va întâmpla, deci la finele acestui an vom avea cinci artere importante pe care nu vor mai fi cabluri: Alba Iulia, Coposu, bvd. Victoriei, Calea Dumbrăvii și Milea”, a afirmat Astrid Fodor.

Citește aici Proiectul de buget pe 2016 al Sibiului

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

7 comentarii

zzz

Acum 6 ani

vad ca se promoveaza in continuare treaba cu sensurile giratorii care e, dupa parerea mea, cea mai mare gafa din ultimii ani. In loc sa se dezvolte un sistem de semafoare inteligente care sa tina cont de ora si de trafic, s-a venit cu solutia asta primitiva cu sensurile giratorii... cozi interminabile la orele de varf, accidente (cazul tipic cand cel de pe banda din exterior face stanga si are prioritate), nervi si frustrari. Dar o dam inainte ca merge si asa.
Raspunde

nik

Acum 6 ani

parca cablurile de pe dumbravii le ingropau cu bani norvegieni . ce primarie de kk
Raspunde

alzara

Acum 6 ani

Obs. : dostanta dintre fromturile imobilelor de pe cl D - vii permite trotoar , parcare , două benzi pe sens . Niciun urbanist în Towm ? O anchetă TS printre arhitectii de la Ordinul Arhitectilor SB - VL ? Folositi sugestia gratuită , jurnaliștilor !
Raspunde

Sibian

Acum 6 ani

Primaria FIS! Mergeti la Brasov in schimb de experienta : - 85 % din oras are cablurile in subteran, 95 % din oras are iluminat intelligent, transport public cu monitorizare prin satelit, aqua park, patinoar, bazin olimpic, sala de sport, etc.... Si nu au imprumutat bani ca astia din Sb in schim au accesat de 10 ori mai multe proiecte cu fonduri europene. Deci si-au pus angajatii din primarie la treaba nu la frecat menta ca la noi... Dar asta se trage de la talambul de sas exportat la mitici ca president
Raspunde

alzara

Acum 6 ani

@ sibian : nubcred ! E drept . ai promovat cu succes zona metropolitana; cpnsilieri locali ( ce - or fi ăștia ? cine știe cinci nume ? ) ați auzit? Ați răspuns ?
Raspunde

Huluta Daniela

Acum 6 ani

Bună ziua, De strada Frezorilor, ați auzit??? E o stradă cu pământ și muuuulte gropi pe care locuiesc oameni care plătesc taxe și impozite. De 9 ani locuiesc acolo și în fiecare an speram ca va intra în amenajare. De 9 ani speram degeaba ...
Raspunde

Mimi

Acum 6 ani

Bună ziua Primărie ! De strada Săcel - până la capătul capătului ei, ați auzit ??? Lumea înnoată în noroaie ca ca Broșteni sau un alt sat uitat de lume. Iluminatul stradal este până în dreptul blocului cu nr. 92. O grămadă de copii merg și vin de la școală pe noroaie, întuneric și haite de câini. Trebuie probabil să se întâmple o nenorocire ca să puneți stâlti de iluminat si să faceți ceva și cu aveastă stradă. Înțelegem că turiștii nu vizitează cartierele mărginașe , dar suntem oameni care am muncit și muncim în continuare pentru confortul familiilor noastre, și sintem tratați de ani de zile cu ignoranță. "Mulțumim" Primăriei Sibiului pentru dezinteresul arătat !!!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus