Joi,
29.09.2022
Parțial Noros
Acum
10°C

Tălmaciu și-a udat ”Ionii”, conform tradiției veche de aproape o sută de ani

Tălmaciu și-a udat ”Ionii”, conform tradiției veche de aproape o sută de ani

Toți localnicii din comuna Tălmaciu, care se numesc Ion sau Ioana, au fost astăzi "botezaţi" în apa rece a râului din localitate.

În fiecare an, în 7 ianuarie, în satul Tălmăcel este sărbătoare mare - localnicii participă la ”Udatul Ionilor”, un obicei vechi de peste o sută de ani, care presupune ca toate persoanele care se numesc Ion sau Ioana să fie ”botezate” în apa rece a râului din localitate.

Astfel, toată lumea se îmbracă în costume populare şi se îndreaptă spre râu. Feciorii împodobesc cai şi căruţe şi, în timp ce merg călare către râu, fetele sunt purtate în căruţe.

”Udatul” celor care poartă numele de Ion sau Ioana durează câteva ore bune, pentru că zeci de localnici poartă aceste nume.

În fiecare an, primii care sunt introduşi cu picioarele în apa rece a râului sunt primarul şi preotul, chiar dacă aceştia nu se numesc Ion.

”Acest obicei datează de peste o sută de ani. Caii au apărut undeva la 1919, când reprezentanţi ai acestui sat au participat la Marea Unire de la Alba Iulia. Când s-au întors, au fost primiţi în gară de cetăţenii acestui sat cu caii, au venit, n-au putut să sărbătorească, fiind post, şi au trenat puţin de au ajuns în 7 ianuarie, când au sărbătorit odată cu udatul Ionilor”, spune Constantin Barbu, primarul oraşului Tălmaciu, citat de Mediafax.
În apa îngheţată a râului ajung şi băieţi şi fete, şi tineri, dar şi vârstinci.
”A fost rece apa, în fiecare an ne bagă. Eu am 55 de ani acum şi de cel puţin 20 de ani sunt băgat în apă în fiecare an, noi suntem fii ai satului”, spune Ion Călăraş.
Obiceiul este un prilej pentru toţi fiii satului să se întoarcă acasă, dar şi pentru turişti să vină şi să vadă obiceiuri unice din Mărginimea Sibiului.

Sărbătoarea se încheie cu un bal care are loc la Căminul Cultural din sat.

Sursa foto

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

4 comentarii

adi

Acum 6 ani

Tălmaciu și udat ”Ionii” ?????
Raspunde

LM

Acum 6 ani

TĂLMĂCEL , NU TĂLMACIU !!!
Raspunde

jonyjon

Acum 6 ani

"conform tradiției VECHI" în puii mei!
Raspunde

Vasile

Acum 6 ani

Tradiția e inventata de om
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus