Miercuri,
09.10.2024
Cer Senin
Acum
9°C

Criză de vaccin antitetanos în spitalele sibiene. Ministerul Sănătății învinovățește furnizorul, în timp ce oamenii riscă să se îmbolnăvească

Criză de vaccin antitetanos în spitalele sibiene. Ministerul Sănătății învinovățește furnizorul, în timp ce oamenii riscă să se îmbolnăvească

Situația fără precedent înregistrată la nivel național și care implicit afectează și sibienii, de indisponibilitate a vaccinului antitetanos, continuă la aproape două luni de când a fost semnalată, iar Ministerul Sănătății nu ia nicio măsură.

Medicii din Unitățile de primiri urgențe spun că acesta era unul dintre vaccinurile obligatorii în caz de traume și alte plăgi cu risc de infecție, dar acum pacientul pleacă acasă prezentând risc de îmbolnăvire și chiar de deces.

”A fost o problemă cu vaccinul antirabic și cu cel antitetanos. Cel antirabic a fost furnizat în decembrie, dar cel antitetanos încă nu există nici în spitalul nostru, nici în altă unitate spitalicească din țară. Lipsește prețul de vânzare al vaccinului care trebuie stabilit de Ministerul Sănătății, iar acest lucru împiedică depozitele să îl distribuie în spitale și în farmacii. Absența vaccinului se datorează imposibilității de facturare de către furnizori în lipsa unui preț aprobat de Ministerul Sănătății și publicat în Catalogul Național al Medicamentelor. Spitalul Județean Sibiu are toate resursele achiziționării acestor vaccinuri, dar nu are de unde să le achiziționeze”, au declarat reprezentanții Spitalului Clinic Județean Sibiu.

Neadministrarea vaccinului antitetanos în cazuri ce reprezintă urgenţe medicale favorizează infecţiile care pot duce chiar la deces.

”Lucrez de 20 de ani în sistem și niciodată la spitalul nostru nu a lipsit acest vaccin atât de necesar, mai ales pentru pacienții cu plăgi. Noi am luat rezerva pentru cazuri de urgență de la Direcția de Sănătate Publică, adică 200 de doze, am folosit cu grijă ce am avut, dar de cinci zile nu mai avem nicio doză. În țară sunt spitale care nu mai au de o lună. E foarte grav, căci vaccinul e blocat în depozit, nu se găsește nici în farmacie, se pare că e vorba despre creșterea prețului și încă nu au ajuns la un consens firmele cu Ministerul Sănătății. Noi pe Urgențe am avea nevoie zilnic de 70-80 de doze. Perioada de incubație la tetanos este de trei săptămâni și Doamne ferește să ne trezim peste trei săptămâni, cu 10-20 de oameni la ușă infectați… Eu sper că mâine sau cel târziu poimâine o să deblocheze depozitele și o să ne trimită”, declara în 23 noiembrie 2015 dr. Constantin Roșca, la o săptămână de la epuizarea stocurilor de vaccin antitetanos în spital.

Reprezentanții Ministerului Sănătății (MS) spun că problema se datorează producătorului care urma să furnizeze vaccinul și care a refuzat preţul stabilit de minister.

 „Producătorul care avea cerere de punere pe piață a vaccinului antitetanos trebuia să primească prețul stabilit de Ministerul Sănătății, conform legii în vigoare. Anul trecut au apărut modificări, în sensul că preţul oricărui medicament trebuie să fie la nivelul preţului minim din 12 ţări europene. Producătorul nu a fost însă de acord cu prețul stabilit de Ministerul Sănătății conform legii, voia un preț triplu. Așa că acesta a anunțat că retrage produsul de pe piață. În această situație,  MS și Agenția Națională a Medicamentului au acreditat alt producător care va aduce vaccinul prin procedura de achiziție specială aplicată de distribuitorul Unifarm, care va cumpăra de la acest nou producător și va distribui spitalelor care solicită doze de vaccin antitetanos“, a transmis purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii, Oana Grigore.

Tetanosul este o boală acută, adeseori fatală, cauzată de exotoxina produsă de bacteria Clostridium tetani. Se caracterizează prin rigiditate generalizată şi spasme convulsive ale muşchilor scheletali. Rigiditatea musculară implică, de obicei, maxilarul (trismus) şi gâtul, iar apoi se generalizează. Perioada de incubaţie variază de la 3 la 21 de zile (în medie 8 zile). În general, cu cât rana este mai departe de sistemul nervos central, cu atât mai lungă va fi perioada de incubaţie. Cu cât perioada de incubaţie este mai scurtă, cu atât vor fi mai mari şansele de deces.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dorina Nitu

de Dorina Nitu

Social
Telefon:
0742 381 305

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus