Vineri,
07.10.2022
Cer Senin
Acum
20°C

ULBS: Comisia de etică va analiza situația profesorilor care au girat cărțile pușcăriașilor

ULBS: Comisia de etică va analiza situația profesorilor care au girat cărțile pușcăriașilor

Profesorii universitari Laurențiu Streza din cadrul Facultății de Teologie, (care este și mitropolit al Ardealului), Gligor Ciortea, Mirela Stanciu (ambii din cadrul Facultății de Științe Agricole și Inginerie Alimentară), Valentin Petrescu (Facultatea de Inginerie) și Ion Doru Poiană (Facultatea de Drept, fost procuror) vor fi chemați în fața Comisiei de etică a Universității ”Lucian Blaga” din Sibiu, a anunțat rectorul Ioan Bondrea. Numele celor cinci apar în lista publicată de Administrația penitenciarelor în calitate de coordonatori științifici pentru o serie de cărți scrise de persoane condamnate la închisoare, cărți care au dus la reducerea pedepselor cu câte 30 de zile pentru fiecare titlu publicat. "Am primit solicitarea din partea Consiliului Naţional al Rectorilor, astfel că voi solicita Comisiei de etică din cadrul Universităţii «Lucian Blaga» din Sibiu să analizeze fiecare caz în parte, urmând ca apoi să vedem dacă se impune luarea vreunei măsuri. Chiar dacă vorbim despre profesori universitari ai ULBS, instituţia nu poate fi legată în niciun fel de acţiunile private pe care aceştia le întreprind”, a declarat Ioan Bondrea (foto), citat de agenția de presă Mediafax. Rectorul celei mai mari universități din Sibiu a mai arătat că ”publicarea unei lucrări în afara spaţiului academic al Universităţii «Lucian Blaga» din Sibiu este un act personal”. Referitor la faptul că ÎPS Laurențiu Streza a semnat o scrisoare de recomandare pentru o temă propusă de George (Gigi) Becali, Bondrea a invocat aceeași situație. ”În speţa de faţă vorbim despre girarea unei lucrări în nume personal, de către ÎPS Laurenţiu Streza, iar noi nu putem îngrădi în niciun fel un profesor să îşi asume un astfel de demers”.

Cărți și condamnați

”Iubirea milostivă și tămăduitoare” este titlul cărții semnată de Becali și pentru care ”a girat” mitropolitul Ardealului. Prof. univ. dr. ing. Gligor Ciortea a coordonat apariția cărții ”Tehnologia creșterii bovinelor” scrisă în pușcărie de Aurel Olimpiu Anton, fost membru PSD și fost funcționar în cadrul Agenției Naționale Sanitară Veterinară. Același condamnat a beneficiat, tot de la Sibiu, de coordonarea științifică a prof. univ. dr. Mirela Stanciu, în publicarea cărții ”Creșterea chinchilelor”. Fostul prim-procuror de la Sibiu, Ioan Doru Poiană, a girat în calitate de coordonator științific publicarea volumului ”Educație juridică”, scris de avocatul sibian Dan Vulcan, condamnat la patru ani de închisoare pentru complicitate la înșelăciune. Prof. univ. dr. ing. Valentin Petrescu, din cadrul ULBS, este cel care, anul trecut, a coordonat publicarea a două cărți scrise de profesorul constănțean Gheorghe Amza, condamnat la patru ani și opt luni pentru luare de mită: ”Recondiționarea în câmp ultrasonic” și ”Placarea în câmp ultrasonic”. ”Subsemnatul nu am coordonat, nu am dat girul ştiinţific şi nu am contribuit sub nici o forma la elaborarea lucrărilor ştiintifice respective, ci am recomandat doar oportunitatea scrierii acestora, considerând ca cele două lucrări – «Placarea în câmp ultrasonic» şi, respectiv, «Recondiționarea în câmp ultrasonic» – ar constitui o noutate în domeniu în România, care vor prezenta o serie de rezultate experimentale obţinute de autor şi adresându-se studenţilor, doctoranzilor şi specialiştilor din domeniul cercetării si proiectării de procese tehnologice speciale, de înalt nivel”, a răspuns Valentin Petrescu la solicitarea Turnul Sfatului. Prodecanul Ingineriei susține că profesorul căruia a folosit recomandarea este un nume important în cercetarea din țara noastră. Ceilalți profesori universitari nu au răspuns solicitărilor Turnul Sfatului sau nu au putut fi contactați.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

4 comentarii

Tudor

Acum 6 ani

” Nu este mai puţin adevărat că, având în vedere salariile curente, universitarii sunt predispuşi la, elegant spus, compromisuri. Corupţia materială este preambulul corupţiei intelectuale. Mitropolitul Bartolomeu al Clujului, de fericită memorie, atrăgea, în urmă cu peste un deceiu, atenţia asupra caracterului spiritual al fenomenului corupţiei, spunând că, înainte de a fi o chestiune de bani, corupţia este o chestiune de înţelegere, de filosofie a vieţii. Doar omul cu gândire coruptă este capabil de fapte de corupţie ” - prof: Radu Preda - Cluj Napoca Tudor
Raspunde

alzara

Acum 6 ani

Dar judecătorii ?
Raspunde

@alzara-liberalu'

Acum 6 ani

Ce-i cu judecatorii? Aaaaa..vrei sa-i traga cineva la raspundere?..vise ,amice ..ei ,procurorii si securistii din serviciile secrete conduc statul mafiot-colonie numit Romania ,nu se intrevede vreo sansa ca sa iasa Romania din "coma"...din pacate!
Raspunde

Mihai Popescu

Acum 6 ani

Dar.vai. La ulbs exista etica. Hai ca asta e.comedie? Ce sa facă aceasta comisie cu Ciortea șpagarul și.combinatorul și popa Streza? Pai Bondrea e zero barat, nu are curaj sa le.dea.buna ziua ăstora. Papagali!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus