Vineri,
29.03.2024
Parțial Noros
Acum
14°C

Restaurant Akropolis. Cu o pita nu faci primăvară. D-apăi vară…

Restaurant Akropolis. Cu o pita nu faci primăvară. D-apăi vară…

Îmi era poftă de Grecia, de soare, de feta la grătar, de-o bere Mythos, de-o terasă la malul mării, unde ca să nu te plictisești până vine comanda, arunci alene pâine la bancurile de pești. Mi-era dor de un restaurant mic, în care patronul prăjește peștele undeva în interior și iese plin de făină pe mâini să întrebe dacă toată lumea e mulțumită. Și că mai durează doar puțin. ”Mai luați un pahar de ouzo”, ar zice într-o română stricată, învățată în timp. ”E din partea casei”. Voiam un local la umbra unui măslin bătrân, unde întreaga familie e implicată cumva pe terasă. Să se audă încet ”Maria Me Ta Kitrina”, de nici să nu știi de unde. Și nici nu contează. Să-i asculți pe localnici la o masă alăturată cum se ceartă într-o limbă de care habar nu ai nici un cuvânt. Mi-era dor de vară. Și de Grecia.

Așa că am plecat oarecum temător spre restaurantul Akropolis, de lângă pasajul scărilor. Formează un triunghi ciudat cu La Pasaj și Butoiul de Aur, într-o zonă care cu siguranță ar merita mai mult. O zonă care s-ar însănătoși doar în urma unor ordine de evacuare, mă gândesc…

E frig. Groaznic de frig. Stă să ningă. Înăuntru nu e nimeni, în afara ospătarului. La prima vedere mi se pare totul foarte încărcat. Statui vădit-lipite de pereți care par să cadă pe tine. O sumedenie de mese îngrămădite îți dau senzația de lăcomie. ”Veniți toți înăuntru, nu vreau să pierd niciunul!”, pare să sune mesajul acestei aglomerări. Multe sticle de vin, așezate, rezemate, prezentate. Mult spațiu încărcat.

Ne așezăm la o masă și ospătarul vine instant. Cu dorul încă nediluat de Grecia însorită, cerem aproape fără a ne uita pe meniuri. Musaca, feta la grătar și-un gyros cu ciuperci. Scurt. Omul ne recomandă și-o pita grecească. Și-a făcut bine.

Feta la grătar a venit destul de repede și-a fost aproape așa cum trebuia să fie. Cu roșii, pepperoncini, cimbru, busuioc, ulei de măsline și ardei grași, încă fierbinte… Între timp a venit și pita grecească și parcă nu mai aveam nevoie de altceva. Dacă am fi plecat atunci, am fi scris că la Akropolis merită să speli vase pentru mâncare.

rest3

Dar. După o jumătate de oră a venit și musacaua și gyros-ul cu ciuperci. Musacaua nu a avut din punctul nostru de vedere nicio legătura cu Grecia. Multă, multă carne, puține vinete coapte și mult ulei. N-ar trebui să fie, după mine, o mâncare pentru un cosaș care se pregătește să o ia din nou de la capăt. Ar trebui să fie ceva lejer, care să te țină fix trei-patru ore, până te întorci din nou. Mai vreau una! Nici gyros-ul n-a fost ce trebuia să fie. Mult prea sărat. Ospătarul ne-a transmis foarte politicos că bucătarul nu pune deloc sare în mâncare și că gustul ar veni din preparatele puse în rețetă. Gustul intens de sare n-a putut fi estompat nici cu apă, nici cu pita. Păcat.

rest

Foarte bun a fost însă sucul de rodii. Chiar dacă face 15,5 lei și e ”îmbogățit” cu portocale e o băutură care te îndeamnă la amintiri. Plăcute.

Am plătit în total puțin peste un milion de lei. Mi-e în continuare dor de Grecia. Dar știu că n-o să mi-o potolesc cu restaurantul Akropolis. Deși știu că acolo n-aș fi plătit la o masă doar 22 de euro.

Prețuri:

Musaca grecească 27 lei

Fresh rodii – 15,5 lei

Apă minerală și o apă plată  - 10 lei

Feta la grătar cu pepperoncini – 16 lei

Gyros cu ciuperci – 27 lei

Pita Akropolis – 7 lei

TOTAL - 103 lei

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

11 comentarii

redbull

Acum 8 ani

Zau ca nu te inteleg! Faci cronici de restaurante dar nici macar nu citesti meniul! Ti se pare incarcat totul, macar ai intrebat acel ospatar despre vinuri? Sa auzi povesti despre fiecare... parca asta era scopul, sa prezinti nu numai mancarea dupa gustul tau, dar ma rog, nu a fost patronul sa te imbuibe moca! Uita-te la TV sa vezi cum se fac asemenea cronici, cu povestea restaurantului, povestea patronilor, povestea unor meniuri speciale, povestile clientilor traditionali,... Citind cronicile tale am impresia ca te uiti de sus la absolut toti vanand doar greseli. Oare ai indrazni sa ai propriul tau restaurant la ce meserie ai in tine?
Raspunde

simpatizant al grupurilor de turisti

Acum 8 ani

Noteaza: Intr-un Restaurant/local unde nu mananca nimeni, nu se intra!
Raspunde

Zorba

Acum 8 ani

Am luat masa acolo de mai multe ori si mi-a placut. Mancarea este de calitate, ouzo si Retsina vin direct din Grecia, muzica e greceasca si la un nivel sonor adecvat. Ospatarii sunt stilati. Cunosc si restaurantele grecesti din alte tari si pot spune ca acesta din Sibiu nu lasa de dorit. Dar, cum se spune, de gustibus non disputandum.
Raspunde

un grup de turisti

Acum 8 ani

Autorul probabil facea foamea cand era mic. Acum daca i se deconteaza bonurile, intra si la Beleaua pentru o "cronica profesionista". Cu festivalul vostru de "prost gust" din Piata Mare ce mia faceti mai fomistilor?
Raspunde

turist ratacit

Acum 8 ani

A bea vin la masa nu te face alcoolic, stii mai cronicar de santier ? Cum de ti-ai permis suc de rodii cu 15 lei, cand tu te limitezi la o cola de 4 lei?
Raspunde

O

Acum 8 ani

Draga cronicar, apreciez demersul vostru de a diseca toate localurile din oras, desigur patronii localurilor nu sunt prea multumiti cand ii critici asta inseamna ca sunt niste manelisti idioti, deoarece critica este necesara, iar publicitate negativa NU EXISTA, dar asta idiotii de patroni, sau apropiati ai acestora care comenteaza lamentabil articolele nu au de unde sa stie. O sa merg si eu la acest local grecesc cat de curand, deoarece prin intermediul articolului am aflat ca exista si ca au feta la gratar buna, poate mai gasesc si un calamar umplut cu feta ca in Kos, sau o salata greceasca ca in Kitnos, ... Cu toate astea raman la ideea ca in Sibiu fiind oras turistic nu au loc alte localuri decat cele cu specific regional romanesc sasesc si unguresc. Localurile grețesti sunt doar pentru localnicii care iarna doresc sa isi amintească de grețili.
Raspunde

jonyjon

Acum 8 ani

Publicitate negativa nu exista? Ia sa vedem ce faci daca ar scrie ca intr-un local in farfurie erau 2 gandaci, la WC era rahat pe jos, ca la bucatarie colcaie viermii si ca ospatarul i-a dat o mama de bataie ca nu a lasat ciubuc.
Raspunde

VICTOR

Acum 8 ani

Pe patroni ar trebui sa ii doara in spittz si nici acolo.Ce pregatire, studii are acest domn reporter legat de gastronomie, e bucatar etccc???!!Masterchef cumva???!!!.Daca da e ok sa iti dai cu parerea daca nu - isi castiga si el painea cea de toate zilele.Probabil nu are subiecte interesante si atunci ceva trebuie sa scrie.Daca ii mai deconteaza si masa sa lipit.E ca un bonus la salariu .Timpul trece mai repede banii curg...meserie de meserie ce mai.
Raspunde

vasalie

Acum 8 ani

Buna ziua.Iaca imi dau si eu cu parerea :-) Pe patroni ar trebui sa ii doara in spittz si nici acolo.Ce pregatire, studii are acest domn reporter legat de gastronomie, e bucatar etccc???!!Masterchef cumva???!!!.Daca da e ok sa iti dai cu parerea daca nu - isi castiga si el painea cea de toate zilele.Probabil nu are subiecte interesante si atunci ceva trebuie sa scrie.Daca ii mai deconteaza si masa sa lipit.E ca un bonus la salariu .Timpul trece mai repede banii curg...meserie de meserie ce mai.
Raspunde

Sol

Acum 8 ani

Ai platit 100 de lei, nu un milion, ok?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus