Miercuri,
09.10.2024
Cer Senin
Acum
14°C

Bugetul județului pe 2016: deficit dublu față de anul trecut

Bugetul județului pe 2016: deficit dublu față de anul trecut

Proiectul de buget pe anul 2016 elaborat de Consiliul Județean Sibiu preconizează venituri de 265,1 milioane de lei (față de 257,7 – proiectul de buget pe 2015) și cheltuieli totale de 295,3 milioane de lei (față de 274,1 milioane de lei, proiectați la începutului anului trecut). Deficitul bugetar estimat la început de an este de 30,1 milioane de lei și va fi acoperit din excedentul cumulat la finele anului trecut în sumă de 39,3 milioane de lei (spre comparație, municipiul Sibiu a înregistrat la finele lui 2015 un excedent bugetar de peste 157 de milioane de lei). Proiectul de buget pe anul 2015 prevedea un deficit de 16,3 milioane de lei. Excedentul bugetar care acoperă cheltuielile mai mari decât veniturile își are originea în rezervele bugetare aprobate de fosta legislatură locală: în 2012, rezerva bugetară a Sibiului era de peste 63 de milioane de lei. La fel ca și anul trecut, acest deficit este generat de investițiile pe care Consiliul Județean Sibiu preconizează să le realizeze în cursul acestui an.

Asistența socială, pe primul loc

Atât la venituri, cât și la cheltuieli, bugetul CJ estimează cele mai mari sume atunci când vine vorba de protecția socială – situația se repetă anual având în vedere numărul mare de instituții social-medicale din subordinea autorităților județene.

Astfel, la secțiunea Venituri, din totalul de 265 de milioane de lei, estimările prevăd venituri de 56,6 milioane de lei pentru finanțarea drepturilor acordate persoanelor cu handicap și alte 2,8 milioane de lei pentru unitățile de asistență medico-sociale din județ. Cotele defalcate din impozitul pe venit al sibienilor sunt prevăzute a alimenta bugetul județean cu 67,5 milioane de lei, iar sumele defalcate din TVA-ul încasat în județul Sibiu și alocate CJ sunt preconizate a genera venituri de 73,9 milioane de lei. De la Guvern, prin intermediul Programului național de dezvoltare locală, sunt prevăzute a fi alocate anul acesta 13,5 milioane de lei.

La secțiunea Cheltuieli, din totalul de 295,3 milioane de lei, Asistența socială va consuma mai bine de 122,3 de milioane de lei (adică 41% din sumele alocate Cheltuielilor, respectiv 46% din Venituri). Al doilea capitol bugetar în ordinea descrescătoare a alocațiilor financiare este reprezentat de Transporturi, unde sunt prevăzute cheltuieli totale de 56,9 milioane de lei. Culturii și religiei îi sunt alocate 40,2 milioane de lei, Învățământului – 33,4 mil. de lei, iar cheltuielile cu autoritățile publice locale sunt estimate anul acesta la 12,8 milioane de lei.

Lista investițiilor: transporturile, cele mai mari alocări

30,7 milioane de lei este suma pe care CJ Sibiu o alocă la început de an investițiilor proprii, și alte 17,3 milioane de lei sunt alocațiile bugetare pentru investițiile realizate de instituțiile subordonate CJ Sibiu.

În primul caz, cea mai mare parte din investiții reprezintă cheltuieli începute de anul trecut (14,7 milioane de lei), lucrărilor noi fiindu-le alocate 5,5 milioane. Și în cazul investițiilor, asistența socială are parte de alocări generoase, totalul fiind de 6,4 milioane de lei. Cele mai mari investiții sunt preconizate, însă, la capitolul Transporturi: 21 de milioane de lei, din care 14,7 merg către lucrări în continuare, iar cinci milioane de lei sunt alocate lucrărilor noi. În acest caz, cea mai importantă investiție este reprezentată de realizarea unui nou pod la Bogatu Român, lucrare estimată la 3,6 milioane de lei și pentru care anul acesta sunt prevăzuți 3,5 milioane de lei. În fine, lucrările în continuare sunt reprezentate de trei mari șantiere pe anul în curs: modernizarea DJ 105D Săsăuș – Agnita (pentru care au fost alocate 5,2 milioane de lei), modernizarea DJ 1042B Blăjel – Bazna – Boian – limită județ Alba (5,4 mil. de lei) și, respectiv, modernizare DJ142J Șeica Mare – Șeica Mică (3,49 milioane de lei).

Cele mai mari investiții de pe lista instituțiilor subordonate CJ Sibiu sunt la capitolul Sănătate – 12,8 milioane de lei. Spitalului clinic județean îi sunt alocate pentru investiții 9,3 milioane de lei, celui de Pneumoftiziologie – 1,5 milioane de lei, iar celui de Psihiatrie – două milioane de lei. Filarmonica de Stat are alocat un buget de investiții de 1,9 milioane de lei, Sala Transilvania – 0,6 mil. de lei, Muzeul Astra – 6,3 milioane de lei, Biblioteca Astra – 0,3 mil., Școala populară de arte – 0,1 mil. de lei, iar Centrul județean pentru conservare și promovarea culturii tradiționale – un milion de lei. Aeroportului îi sunt alocate alte 2,3 milioane de lei.

Proiectul de buget al județului pe anul în curs va fi supus dezbaterii și votului consilierilor județeni în ședința de joi, 21 ianuarie.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus