Sâmbătă,
18.05.2024
Parțial Noros
Acum
21°C

Descinderi DNA la Romgaz și Primăria Târgu Mureș: printre cei vizați e și ginerele directorului

Descinderi DNA la Romgaz și Primăria Târgu Mureș: printre cei vizați e și ginerele directorului

Actualizare 11:30

Ioan Șandru, ginerele lui Pantelimon Avram, directorul Romgaz SA sucursala Târgu Mureș, este printre persoanele vizate de descinderile DNA, arată surse judiciare pentru Turnul Sfatului.

Procurorii DNA au descins în această dimineață în mai multe sedii publice și private din municipiul Târgu Mureș. Instituțiile publice verificate sunt Primăria Târgu Mureș și sediul sucursalei Romgaz. Dosarul de corupție instrumentat de procurori include și numele lui Ioan Șandru, administrator și asociat al mai multor companii cu relații comerciale de ”tradiție” cu Romgaz: Romoil SA, Industrial Trading sau Prorom SRL.

Romgaz – Șandru, o colaborare îndelungată

Istoricul relațiilor dintre companiile lui Ioan Șandru și Romgaz este unul destul de amplu și cu multe semne de întrebare. După cum arăta Evenimentul Zilei, Ioan Șandru încheia contracte cu Romgazul condus de socrul său încă din 2004, când în cadrul unui contract de două milioane de lei, Romoil SA a furnizat societății de gaze robineți pentru conducte. ”Domnul Şandru s-a căsătorit cu fiica mea în toamna lui 2004. A avut firma înainte să-mi fie ginere. Apoi, mi-am pus şi eu problema, că nu sunt fraier. M-am interesat la juriştii Romgaz: «Domnilor, e vreo problemă?» Nu, mi-au spus că nu e conflict de interese! Sunt comisii de licitaţie, eu nu m-am pus în capul comisiei. Când s-au dat cele 20 de miliarde lei vechi, da, eram director general atunci. Dar nu am fost în comisia de licitaţie. Eu nu am avut atribuţii pe linia de achiziţii publice“, declara Avram Pantelimon, pentru Evenimentul Zilei, în 2008. Doar că lista contractelor încheiate de firmele lui Șandru cu Romgaz a continuat: 1,5 milioane de lei în 2007, pentru cabluri din oțel sau trei milioane de lei, fără TVA, pentru piese de schimb și compresoare, în 2012, sunt doar câteva exemple. ”Să scrieţi că am câştigat câteva licitaţii, dar şi că am pierdut alte 50“, comenta Șandru pentru Evenimentul Zilei.

22 de milioane de euro, contract anulat pe ultima sută

Una din cele mai controversate licitații organizate de Romgaz SA în care este implicat și numele lui Ioan Șandru a avut loc în noiembrie 2012, relata Turnul Sfatului în urmă cu doi trei ani. Aproximativ 22 de milioane de euro era valoarea aproximată a achiziției de ”Burlane de tubaj şi Servicii de manipulare şi depozitare". Pentru etapa finală de atribuire a contractului, societatea cu capital majoritar de stat a selectat asocierea SC Prorom SRL - SC Romoil SA - SC Aprov SA. Primele două societăți sunt controlate de Ioan Șandru, iar Aprov SA (cu asociați de tip listă – peste 200 de persoane fizice), avea printre administratori persoane din conducerea Romgaz. Asocierea a fost selectată pe baza unei scheme prin care concurența a fost eliminată sub justificarea că materialele furnizate drept mostre nu erau corespunzătoare. În urma contestațiilor depuse de mai multe multinaționale, atribuirea contractului de 22 de milioane de euro către Prorom SRL - SC Romoil SA - SC Aprov SA a fost anulată în instanță.

Știre inițială. Percheziții ale DNA sunt efectuate, joi dimineața, la Primăria Târgu Mureș și Romgaz Târgu Mureș, într-un dosar ce vizează fapte de corupție, au declarat surse judiciare pentru AGERPRES.

Percheziții au loc și la sediile unor societăți comerciale și domiciliile unor persoane, potrivit acelorași surse.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

Ionut

Acum 8 ani

Florin Munteanu si Calbureanu cand vor fi anchetati? Toata suflarea "gazului" stie ce-au manarit astia doi...
Raspunde

Alex

Acum 8 ani

Ce-au mânărit mai Ioane?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus