Marţi,
21.09.2021
Innorat
Acum
12°C

Forestierii protestează în fața Guvernului și solicită deblocarea activității din sectorul de profil

Forestierii protestează în fața Guvernului și solicită deblocarea activității din sectorul de profil

Câteva mii de reprezentanți ai asociațiilor profesionale din domeniul forestier protestează, marți, în Piața Victoriei, și solicită autorităților deblocarea activității din sectorul de profil și rezolvarea problemelor apărute în urma licitațiilor organizate de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, potrivit Agerpres.

Potrivit estimărilor Jandarmeriei, numărul protestatarilor este în jur de 3.500 — 4.000.

Pe pancartele afișate de protestatari se pot citi mesaje precum: "Vrem licitație cu strigare/Nu vrem loz în plic!", "Noi vrem să muncim, nu să cerșim!", "Pădurea nu se vinde la loz în plic", "Schimbarea Regulamentului de valorificare a masei lemnoase aprobat prin HG 924/4.11.2011", "Ai noștri vor să ne distrugă pe noi" și "Nu cumpărăm coajă la preț de lemn de lucru".

Potrivit organizatorilor — Asociația Producătorilor de Mobilă din România, Comunitatea Forestierilor — Fordaq, Federația Proprietarilor de Păduri și Pășuni Nostra Silva, Asociația Forestieră "Bucovina", Asociația Forestieră "Valea Someșului", Asociația Forestierilor și producătorilor de mobilă "Mureșul" și Federația Sindicatelor din Industria Lemnului — activitatea din domeniul forestier este practic sistată, din cauza deciziei Romsilva de creștere cu 300% a prețului minim de pornire la licitațiile de vânzare a masei lemnoase.

"Prin măsura luată de Romsilva, România a ajuns să aibă printre cele mai mari prețuri de achiziție a masei lemnoase din Europa, competitivitatea industriei de prelucrare a lemnului și a mobilei fiind grav afectată. Peste 130.000 de angajați din industrie, împreună cu familiile lor, își văd astfel pusă sub semnul întrebării posibilitatea asigurării traiului de zi cu zi", au precizat forestierii.

Acțiunea de protest din fața Palatului Victoria este prevăzută să se desfășoare în intervalul orar 11,00 — 18,00, fiind anunțată participarea a peste 5.000 de angajați din domeniul forestier.

Principalele asociații profesionale din domeniul forestier își propun să continue seria acțiunilor de conștientizare a autorităților publice asupra situației de blocaj din domeniul forestier și, de asemenea, își doresc 'soluționarea rapidă a acestei situații', deoarece, spun ei, orice zi de întârziere va afecta poziția industriei românești pe piețele externe, o poziție câștigată cu greu și extrem de dificil de recuperat odată pierdută.

La jumătatea lunii ianuarie, vicepreședintele Nostra Silva, Federația Proprietarilor de Păduri din România, Cătălin Tobescu, declara, într-o conferință de presă, că sectorul forestier din România este blocat din cauza refuzului Romsilva de a recunoaște că prețurile cu care vinde masa lemnoasă sunt foarte mari, dar și a faptului că Ministerul Mediului nu schimbă această situație.

În replică, Romsilva a precizat că prețurile de pornire la licitația pentru vânzarea masei lemnoase din producția anului 2016 au fost fundamentate pe rezultatul "licitațiilor publice, deschise și transparente" care au avut loc în anul 2015 și în conformitate cu prevederile Regulamentului de valorificare a masei lemnoase aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 924/2015. În plus, Regia a subliniat faptul că Romsilva a reacționat din momentul în care a apărut HG privind regulamentul de vânzare a masei lemnoase, care stabilește prețul de pornire la licitații, însă în momentul de față Regia nu poate decât să aplice legea dacă Ministerul Mediului nu modifică acest regulament.

De asemenea, la sfârșitul săptămânii trecute, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP) a anunțat că, în cazul licitațiilor pentru valorificarea masei lemnoase, organizate de Regia Națională a Pădurilor (RNP) — Romsilva, Consiliul Concurenței recomandă ca preț de referință utilizarea prețului minim de adjudecare la ultimele licitații, precum și stabilirea acestora în funcție de condițiile de piață.

Sursă: Agerpres

Comentarii

1 comentarii

RobinWood

Acum 5 ani

Dar regia uita sa precizeze ca triplarea pretului la lemn s-a facut in timpul contractului de 10 ani facut de guvernul Nastase cu consortiul Schweighoffer care in timp ce primea aproape moca 500 000 m3 de lemn isi permitea sa liciteze la cote mari ducand la disperare agentii economici locali . Ce credeti ca de ce a fost interzis consortiul Schweighoffer din toate tarile dezvoltate ? pentru ca aia isi apara interesele in timp ce noi santem scosi din cosul de gunoi ca fim scuturati de maruntisul din buzunare din cand in cand . Interzicerea taierilor de produse principale pe 10 ani la rasinoase ar face sa se mai dreaga padurile si mediul local al forestiarilor , paduri care oricum ar trebui lasate sa se mai odihneasca dupa multele calamitati , asa se va exploata doar lucrarile de ingrijire si igiena si vor disparea hienele din industria lemnului.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus