Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
16°C

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea antifumat

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea antifumat

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, vineri, legea care interzice fumatul în spaţiile publice, la două zile după ce judecătorii CCR au decis că actul normativ este constitutional, potrivit Mediafax.

''Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat vineri, 29 ianuarie a.c., decretul pentru promulgarea Legii privind modificarea şi completarea Legii nr. 349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun'', a anunţat Administraţia Prezidenţială într-un comunicat remis Mediafax.

Legea antifumat este constituţională, au decis miercuri judecătorii CCR în unanimitate, respingând sesizarea formulată de 33 de senatori, care au susţinut că, prin definirea spaţiului public închis, acest act normativ introduce o formă de discriminare.

Conform legii adoptate de Camera Deputaţilor, fumatul este interzis în "orice spaţiu accesibil publicului sau destinat utilizării colective, indiferent de forma de proprietate ori de dreptul de acces, care are un acoperiş, plafon sau tavan şi care este delimitat de cel puţin doi pereţi, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent".

De asemenea, legea antifumat interzice fumatul în spaţiile de la locul de muncă şi în orice loc de joacă pentru copii, fie că este spaţiu închis sau în aer liber.

Interdicţia se aplică şi în mijloacele de transport în comun, în unităţile sanitare, de învăţământ, precum şi cele destinate protecţiei şi asistenţei copilului, de stat şi private.

Fac excepţie celulele pentru deţinuţi din penitenciarele de maximă siguranţă. Totodată, fumatul este permis în camere special amenajate, exclusiv în zona de tranzit a aeroporturilor internaţionale, cu respectarea următoarelor condiţii: să nu fie spaţiu de trecere sau de acces în spaţii publice închise, să fie dotate cu sisteme de ventilaţie funcţionale care să asigure eliminarea fumului din tutun, cu presiune negativă, să fie dotate cu scrumiere şi extinctoare şi amenajate în conformitate cu prevederile legale în vigoare privind prevenirea şi stingerea incendiilor şi să fie marcate la loc vizibil cu indicatoare: "Cameră pentru fumat", "Loc pentru fumat".

Legea interzice şi comercializarea produselor din tutun în unităţile sanitare şi cele de învăţământ, de stat şi private, precum şi vânzarea la bucată a ţigaretelor, ţigărilor de foi şi cigarillos.

Sursă: Mediafax

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

9 comentarii

Eugen

Acum 8 ani

Doamne ajută! În sfârșit o lege normală!
Raspunde

alzara

Acum 8 ani

Prima !
Raspunde

@Eugen si alzare

Acum 8 ani

Cand o sa apara primii someri din industria de profil si o sa se inchide locatiile mai vorbim odata de tampenia si prostia romaneasca.
Raspunde

:))

Acum 8 ani

Doi limitati care nu stiu ce vorbesc ! E de ajuns sa fie acceptat un abuz, urmeaza altele, extremismul, ipocrizia unora este iarasi extrem de grav (societate bolnava). Asta e directiva de sus (UE, SUA) in care Johannis e doar un yes man. Nu mai pot politicienii de sanatatea noastra, atunci puneti tutunul pe lista substantelor interzise....limitarea alcoolului pe cand? Nu deranjeaza daca bea cel de la masa vecina, dar daca bea destul, si are gura mica pana la un anumit punct, sa vezi ce super se muleaza sticla lui de capul tau. Cu interzicerea fumatului se rezolva toate problemele tarii, de la autostrazi, justitie, economie pana la tinerei ce se urca beti la volan si ucid pe altii. Ne pare rau de nefumatori ca inca suporta fumul de tigara, dar cererea face piata...si oricum in Sb sunt cateva locatii exclusiv pt. nefumatori.
Raspunde

mihai

Acum 8 ani

In sfarsit! Tutunul poate disparea linistit de pe suprafata pamantului :))
Raspunde

Florin

Acum 8 ani

primul pas in drumul spre o tara civilizata!
Raspunde

ionescu ciprian

Acum 8 ani

SI ACUM NOI UNDE MAI PUTEM SA FUMAM ?
Raspunde

mihai

Acum 8 ani

@ionescu ciprian - acasa, la terasa, pe strada, pe bicicleta, in parc, la munte, la mare
Raspunde

raduradu

Acum 8 ani

una din putinele legi bune care se dau si la noi. haideti domnilor politicieni sa scoatem macar o data pe luna o lege in interesul societatii si sa ne modernizam ................ acum va multumim dragi politicieni ca v-ati facut timp si pt noi
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus