Miercuri,
29.06.2022
Cer Senin
Acum
31°C

Organizatorii marilor evenimente din Piața Mare: Nu punem bilete, intrarea o să fie liberă

Organizatorii marilor evenimente din Piața Mare: Nu punem bilete, intrarea o să fie liberă

După decizia celor de la Artmania de la renunța la finanțarea nerambursabilă din partea Primăriei pentru a putea vinde bilete la Festivalul pe care îl susțin în Piața Mare a Sibiului, organizatorii altor mari evenimente care se desfășoară în centrul istoric săun că nu optează pentru această variantă. Din acest an, regulile acordării de finanțare nerambursabilă prin intermediul Agendei Culturale s-au modificat. Astfel, cei care doresc să organizeze evenimente cu intrare o pot face, dar nu mai au voie să solicite fonduri din bugetul Consiliului Local Sibiu. În ultimii trei ani, regula impusă de administrația locală era că în centrul istoric al Sibiului (Piața Mare și Piața Mică) evenimentele cofinanțate din bugetul local nu pot îngrădi accesul pe bază de bilete, invitații sau abonamente. Cei care ar fi dorit să susțină astfel de proiecte (în afara agendei culturale) ar fi trebuit să achite taxa de închiriere a domeniului public (doi lei/mp/zi). Trebuie menționat că proiectele înscrise pe Agenda culturală sunt scutite de la plata închirierii domeniului public (mai puțin pentru suprafețele în care se comercializează băuturi alcoolice).

În ceea ce privește Media Music Awards, Tibi Marian, project manager al evenimentului spune că nu vor renunța la finanțarea din partea primăriei pentru a percepe taxă de intrare. „La un festival se poate strânge o sumă considerabilă din vânzarea biletelor și abonamentelor, dar la noi nu se poate. Nu poți să percepi un preț mare sibianului, mai ales dacă s-a învățat fără bilete, iar mai mult de 20 de lei nu poți să ceri și ținând cont de costurile aferente nu ne ajută foarte mult pe un termen mai scurt. Pe noi nu ne ajută această reglementare nouă din ghidul de finanțare, costul biletelor pe care l-am putea cere la Media Music Awards având în vedere toate costurile aferente, de la impozit la tot felul de taxe nu depășește și cu siguranță nici nu se apropie de nivelul de finanțare pe care l-am primit. La noi cu siguranță nu va fi intrare pe bază de bilete. Ne-am făcut niște calcule, când am văzut această reglementare, dar în această primă fază nu ne-ar ajuta deloc”.

”În cazul în care locul  de desfășurare a unor activități din cadrul proiectului cultural este Piața Mare sau Piața Mică din Municipiul Sibiu, beneficiarului îi este interzisă vânzarea biletelor de intrare sub sancțiunea retragerii integrale a finanțării nerambursabile alocate. Excepție fac proiectele care îndeplinesc criteriile de eligibilitate și obțin în cadrul procesului de evaluare și selecție un minim de 60 de puncte, dar la solicitarea beneficiarului sau prin decizie a Comisiei de evaluare și selecție, valoarea finanțării nerambursabile alocate este 0 lei. În cazul în care operatorul cultural optează pentru varianta finanțării nerambursabile egală cu 0 lei, va completa cererea de finanțare cu declararea cheltuielilor proiectului. La rubrica FINANȚAREA NERAMBURSABILĂ SOLICITATĂ MUNICIPIULUI SIBIU - se va completa 0 lei. Prin aprobarea proiectului în cadrul programului oficial Agenda Culturală, operatorul își asumă toate obligațiile și drepturile (în afară de cele financiare) pe care le-ar fi avut în cazul semnării unui contract de finanțare”, Ghidul de finanțare a proiectelor de pe Agenda culturală a Sibiului

Nici pentru „Zilele muzicale româno-americane”, organizatorii nu se gândesc să introducă bilete. „Evenimentul s-a aflat pe agenda culturală anul trecut și am avut concertul în aer liber cu intrarea liberă și așa va fi și anul acesta. Nu o să punem bilete”, spune Laurențiu Străuț, PR Filarmonica de Stat Sibiu.

Un alt festival care a adunat laolaltă o mulțime de iubitori de muzică, Classics for Pleasure va fi liber pentru sibieni și anul acesta. „Nu putem să renunțăm la finanțare, cel puțin anul acesta nu pot să încerc să fac așa ceva. Am încercat într-un an, apoi s-a interzis si am tot dezobișnuit lumea, iar în momentul de față nu pot să renunț la finanțare. Noi mergem mai mult pe cultură, nu pe comercial și astfel de evenimente chiar trebuie să fie sponsorizate, pentru că prețul biletelor nu ar acoperi costurile”, spune Mihaela Dragomir, organizator festival.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

3 comentarii

Bsi_Hermannstadt

Acum 6 ani

Zilele romano- americane nu prea au ce cauta in RO (poate la Bucuresti), in rest nu putem comemora bombaradarea Ploiestiului catre americani printr-un festival. In plus, nu exista o comunicate americana in Sibiu pentru un asemenea festival, iar pe noi nu ne intereseaza cultuta lor de exploatare, de mancare artificiala gen MaC si KFC, etc.
Raspunde

Odin

Acum 6 ani

@bsi_H n-ai vrea să vorbești în numele tău? Concertele edițiilor trecute au fost absolut superbe. Sau ești fan Putin?
Raspunde

Kwisatz

Acum 6 ani

Sustin comentariul lui Bsi. Iar orice concert sau festival desfasurat in Piata Mare, Mica sau orice alt spatiu PUBLIC din oras ar trebui sa aiba acces GRATUIT. Daca organizatorii doresc sa obtina bani din acces, ar trebui sa le organizeze in spatii sau incinte special destinate multimilor, cum ar fi stadionul, sala Transilvania sau alte maidane din exteriorul orasului care pot fi ingradite, asa cum se intampla in alte tari.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus