Vineri,
29.03.2024
Innorat
Acum
13°C

Ședință la Comitetul pentru Situații de Urgență din cauza gripei porcine: se vor lua măsuri speciale pentru bolnavi, aparținători și școlari

Ședință la Comitetul pentru Situații de Urgență din cauza gripei porcine: se vor lua măsuri speciale pentru bolnavi, aparținători și școlari

În cursul zilei de ieri, președintele Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Sibiu, Ovidiu-Ioan Sitterli a convocat o ședință extraordinară cu membrii Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Sibiu (C.J.S.U.) la sediul Prefecturii Județului Sibiu, ca urmare a cazurilor de gripă și a virozelor de sezon identificate în județul Sibiu. Autoritățile au reacționat în condițiile în care la începutul săptămânii au fost confirmate patru cazuri de gripă porcină în județ și unul de gripă sezonieră.

”În cadrul ședinței, s-a discutat despre intensificarea măsurilor necesare de prevenire specifică şi nespecifică a gripei de sezon, cât şi a virozelor, cum ar fi: măsuri de limitare a circulaţiei bolnavilor şi aparţinătorilor în cadrul unităţilor sanitare pentru limitarea contagiozităţii, purtarea echipamentului de protecţie, vaccinarea antigripală a personalului medical şi raportarea zilnică a oricărui caz cu evoluţie şi simptomatologie asemănătoare gripei”, spun reprezentanții C.J.S.U.

De asemenea, s-a solicitat ca săptămânal medicii de familie din judeţ să intensifice activitatea de vaccinarea antigripală, mai ales a persoanelor cu risc ridicat de îmbolnăvire, adică persoane cu vârsta peste 65 de ani, una din categoriile cele mai expuse la viroze respiratorii, persoane cu boli cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare, boli metabolice, copii şi bătrâni instituţionalizaţi, personal medical, gravide.

O altă recomandare s-a îndreptat către cabinetele şcolare, în vederea identificării şi izolării imediate a copiilor cu simptomatologie respiratorie şi îndrumarea lor spre medicul de familie, cât şi efectuarea triajelor epidemilogice cu profesionalism şi atenţie sporită, la reluarea activităţii şcolare în semestrul II 2016.

Potrivit comisiei, măsurile generale de prevenire a îmbolnăvirilor în sezonul rece rămân:

  • Păstrarea unei igiene corporale riguroase, cu spălarea frecventă a mâinilor, ori de câte ori este nevoie, dar mai ales după suflarea nasului, tuse, strănut şi contactul cu persoane bolnave.
  • Evitarea, pe cât posibil, a aglomerărilor umane şi a contactului cu persoanele bolnave sau suspecte de gripă.
  • Evitarea automedicaţiei şi prezentarea la medicul de familie, în cazul apariţiei unor simptome de gripă, răceală sau infecţii respiratorii.
  • Omul bolnav se izolează de restul familiei, într-o cameră corespunzătoare din punct de vedere igienic (luminoasă, aerisită, suficient de încălzită: 24 – 25 grade Celsius).
  • Menţinerea la domiciliu a copiilor bolnavi, pentru evitarea transmiterii bolii în colectivitate;
  • Se vor utiliza batiste igienice personale, în caz de tuse sau strănut;
  • Aerisirea încăperilor sau a birourilor, cu menţinerea unei temperaturi de 20-21 grade Celsius.
  • Un regim alimentar bogat în proteine, legume şi fructe, vitamine.
  • Vaccinarea antigripală oferă cea mai bună protecţie împotriva îmbolnăvirilor, mai ales la categoriile la risc.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dorina Nitu

de Dorina Nitu

Social
Telefon:
0742 381 305

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus