Duminică,
04.12.2022
Parțial Noros
Acum
1°C

Primăria: sibieni, pregătiți-vă să împărțiți gunoiul în patru

Primăria: sibieni, pregătiți-vă să împărțiți gunoiul în patru

Lansarea programului de colectare selectivă în municipiul Sibiu va aduce două importante modificări pentru locuitorii orașului: gunoiul va trebui sortat pe patru categorii diferite înainte de a fi aruncat, iar de plătit va trebui să plătească toată lumea, deoarece costurile colectării selective vor fi acoperite din taxele încasate de primărie.

Cele patru categorii

Dacă acum sibienii aruncă toate gunoaiele în același tomberon sau container, după lansarea colectării selective ei vor arunca separat metalul și plasticul (în containere galbene), separat hârtia și cartonul (în containere albastre), separat sticla (în containere verzi) și, în fine, în containerele maro vor fi aruncate restul de deșeuri menajere, arată reprezentanții Primăriei Sibiu. Instituția a primit din fonduri europene gestionate de autoritățile județene peste 37.000 de containere și pubele destinate tuturor tipurilor de deșeuri, mai puțin cele din categoria ”restul de deșeuri menajere”. Aceste din urmă pubele și containere vor fi livrate de firma care din acest an va fi desemnată să ridice și transporte gunoaiele din oraș. În cazul în care gunoaiele nu sunt depozitate selectiv, potrivit contractelor licitate de autorități, firma de colectare poate refuza ridicarea pubelelor sau containerelor umplute ”necorespunzător”.

De când?

Programul de colectare selectivă a deșeurilor în municipiul Sibiu plus alte 20 de localități din împrejurimile orașului va demara după ce Asociația de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Eco Sibiu va semna contractul cu o firmă specializată pentru colectarea și transportul deșeurilor. Cum miza este extrem de mare (contract evaluat la 193 de milioane de lei, semnat pe o perioadă de opt ani), procedura de atribuire a acestui contract organizată de ADI Eco Sibiu a fost contestată. Mai mult, chiar și decizia Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor, care a admis în parte contestațiile, a fost atacată în instanță. În acest moment, procesele (căci e vorba de două dosare, conexate acum) sunt pe rolul Curții de Apel Alba Iulia.

În acest context, termenul de martie 2016 pentru începerea colectării selective (termen amintit de reprezentanții ADI Eco Sibiu în cursul anului trecut) este caduc. Oricum, sistemul de colectare selectivă trebuie să fie funcțional cel târziu în iunie 2016, având în vedere că organizarea acestuia a fost realizată din fonduri europene nerambursabile.

Alături de municipiul Sibiu, colectarea selectivă a deșeurilor va mai fi lansată din acest an în localitățile Ocna Sibiului, Cisnădie, Boița, Cristian, Gura Râului, Loamneș, Marpod, Nocrich, Orlat, Păuca, Poplaca, Rășinari, Râul Sadului, Roșia, Sadu, Slimnic, Șelimbăr, Șura Mare, Șura Mică, Tălmaciu și Vurpăr.

Toți vor plăti gunoiul

În prezent, deșeurile menajere sunt ridicate de două firme de salubritate (Schuster & Co Ecologic și, respectiv, Brantner Environment), firme cu care sibienii încheie contract individual sau prin intermediul asociațiilor de proprietari. Este un lucru notoriu faptul că mulți sibieni nu au contracte cu aceste societăți și ”profită” de containerele sau coșurile de gunoi amplasate în cartierele orașului pentru a-și arunca deșeurile.

pubele sibiu

Odată cu lansarea proiectului de colectare selectivă, sibienii nu vor mai încheia contracte cu firma de colectare și transport. Aceasta din urmă va semna un contract direct cu Primăria Sibiu, care va achita lunar facturile emise de firmă. Sumele necesare pentru acoperirea acestor facturi vor fi colectate de administrația locală sub forma unei taxe. ”Nivelul taxei de salubrizare urmează să fie supus aprobării Consiliului Local Sibiu”, se arată într-un comunicat de presă. Acest nivel va fi stabilit de fiecare consiliu local în parte, dar el este limitat la o sumă de maxim 8,5 lei pe lună pentru fiecare persoană (în prezent, în Sibiu, taxa de salubritate percepută pentru cei care locuiesc la case este de aproximativ 11 lei de persoană).

“În cadrul întâlnirilor pe care le-am avut până acum cu sibienii din cartiere, subiectul colectării selective a deşeurilor a revenit în discuţie de foarte multe ori. Mi-am dat seama că sibienii nu cunosc foarte multe detalii şi de aceea am ţinut să explicăm ce efecte va avea asupra cetăţenilor acest proiect realizat la nivelul întregului judeţ”, Astrid Fodor, primarul interimar al Sibiului
Mai civilizat: platforme pentru deșeuri cu supraveghere video

Primăria Sibiu va amenaja peste 700 de platforme pentru amplasarea containerelor și pubelelor în tot orașul, platforme cu suprafețe diferite – 14, 18 sau 28 de mp – și au două destinații diferite. 306 sunt destinate containerelor de gunoi și vor fi împrejmuite cu un gard, iar 437 vor fi destinate amplasării containerelor de tip iglu. Acestea din urmă nu vor fi avea gard. ”Împrejmuirea va fi realizată cu stâlpi metalici și panouri cu lați de lemn pe toate cele patru laturi. Pe una dintre laturi este prevăzută o poartă cu lățimea de 2 m, existând posibilitatea închiderii cu lacăt a acesteia. Lângă fiecare platformă va fi amplasat și un stâlp de iluminat, în unele locații urmând să fie montate și camere video pentru supraveghere”, mai precizează reprezentanții Primăriei Sibiu.

Exemple despre cum trebuie să vă gestionați, de anul acesta, gunoaiele

Deșeurile de hârtie și carton

Unde le poți colecta – în debara sau în cămară, într-un colț al bucătăriei, într-o pungă mai mare sau un sac de gunoi. La ce trebuie să ai grijă – să colectezi deșeuri în general curate. De exemplu, nu se pun: ambalajul de la unt, șervețelele folosite sau farfuriile de hârtie de unică folosință foarte murdare.

Ce deșeuri poți colecta: Ziare, reviste, pliante și cataloage de prezentare, cărți vechi de telefon; Hârtie tipărită și corespondență veche, plicuri, agende și caiete vechi; Ambalaje de hârtie și carton curate (de la mâncare, de la cosmetice, de la îmbrăcăminte și încălțăminte); Hârtie de împachetat folosită; Cartoane de ouă; Pungi de hârtie care nu mai pot fi folosite; Tuburile de la prosoapele de bucătărie din hârtie și de la hârtia de toaletă; Farfurii și pahare de unică folosință folosite (dacă nu sunt foarte murdare).

Ce deșeuri NU poți colecta: Şervețele de hârtie folosite; Scutece de unică folosință și tampoane; Ambalaje de hârtie foarte murdare; Veselă de unică folosință foarte murdară; Ambalajele de carton de la lapte sau sucuri de fructe. Ce faci cu ele – aruncă-le în recipienții cu capac albastru (pubele, containere sau igloo).

Deșeurile de plastic și metal

Unde le poți colecta – în debara sau în cămară, într-un colț al bucătăriei, într-o pungă mai mare sau un sac de gunoi. Le poți colecta împreună, deoarece așa sunt colectate și în recipienți – pubele sau containere. La ce trebuie să ai grijă – să colectezi deșeuri care nu conțin urme de substanțe periculoase – de exemplu ambalajele de la diverse vopseluri sau agenți de curățare. Acestea sunt deșeuri periculoase și se colectează separat.

Nu este necesară spălarea ambalajelor înainte de a fi aruncate!

Ce deșeuri poți colecta: Orice fel de ambalaje de plastic (de la mâncare, de la cosmetice, de la îmbrăcăminte și încălțăminte); Pungi și sacoșe care nu mai pot fi utilizate, golite de conținut; Folii de plastic protectoare (de la ambalarea produselor electrice); Sticle de plastic de la băuturi (PET-uri); Cutii de medicamente goale; Jucării de plastic ce nu mai pot fi folosite; Cutii de plastic, ligheane și ghivece de flori sparte, veselă de plastic; Ambalaje de metal golite de conținut (cutii de conserve, doze de băuturi din aluminiu), inclusiv de la mâncarea de animale; Folie de aluminiu; Tuburi de spray-uri goale; Ambalajele de carton de la lapte sau sucuri de fructe.

Ce deșeuri NU poți colecta: Cutii de la vopsele, diluanți și de la alte substanțe chimice periculoase; Deșeuri de echipamente electrice și electronice, chiar dacă sunt din metal; Baterii uzate; Seringi folosite și alte deșeuri medicale din plastic sau metal. Ce faci cu ele – aruncă-le în recipienții cu capac galben (pubele, containere sau igloo)

Deșeurile de sticlă

Unde le poți colecta – în debara sau în cămară, într-un colț al bucătăriei, într-o pungă mai mare sau un sac de gunoi. La ce trebuie să ai grijă – să colectezi doar deșeurile de ambalaje. Alte resturi de sticlă (de exemplu de la un geam spart) nu se colectează împreună cu acestea.

Nu este necesară spălarea ambalajelor înainte de a fi aruncate!

Ce deșeuri poți colecta: Orice fel de ambalaje de sticlă care nu mai pot fi returnate (sticle de bere, vin, băuturi spirtoase și răcoritoare) de orice culoare (albă, maro sau verde); Ambalaje de sticlă de la produsele cosmetice (sticle de parfum).

Ce deșeuri NU poți colecta: Orice ambalaj de sticlă contaminat cu substanțe periculoase (vopsea, diluant, produși petrolieri etc.); Resturi de ceramică (ex. farfurii sparte); Geamuri sau oglinzi sparte; Becuri și neoane. Ce faci cu ele – aruncă-le în recipienții cu capac verde (pubele, containere sau igloo).

Deșeurile biodegradabile

Sistemul integrat de gestionare a deșeurilor implementat în județul Sibiu presupune colectarea separată a deșeurilor biodegradabile menajere în municipiile Sibiu și Mediaș.

Unde le poți colecta – într-un recipient pus undeva în bucătărie (să-ți fie la îndemână), recipient în care pui o pungă de plastic (de preferat deja utilizată).

La ce trebuie să ai grijă – deșeurile biodegradabile pe care le colectezi să nu fie ambalate. Nu arunca uleiul rămas de la gătit sau alte lichide în recipientul în care colectezi deșeurile biodegradabile.

Ce deșeuri poți colecta: Resturi de mâncare gătită care nu mai poate fi consumată; Coji și alte resturi de fructe și legume; Resturi de carne și pește, inclusiv oase; Resturi de orez, de paste, de fasole și alte cereale; Coji de ouă, coji de nuci; Resturi de produse lactate (brânză, iaurt, smântână etc.); Pliculețe de ceai folosite, zaț de cafea; Resturi de pâine, de prăjituri și alte produse de patiserie; Produse alimentare expirate (numai după ce le verifici dacă s-au stricat sau nu).

Ce deșeuri NU poți colecta: Orice fel de ambalaj; Lichide, cum ar fi resturi de supă sau de lapte; Ulei folosit sau alte grăsimi lichide; Mucuri de țigări; Orice alte deșeuri care nu sunt resturi alimentare. Ce faci cu ele – aruncă-le în recipienții cu capac maro (pubele sau containere).

Sursa: sibiulrecicleaza.ro

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

21 comentarii

Cetateanul Neturmentat

Acum 6 ani

Multi stiu ca Sibiul e infratit cu Rennes.Putini stiu ca Rennes a fost pionierul colectarii selective in Franta.Si mai putini sunt cei ce stiu ca au intimpinat greutati mari la inceput:francezii,desi educati pareau a fi daltonisti!A fost nevoie de stimulari financiare( nu de controale oftalmologice) pentru ca lucrurile sa inceapa sa se miste.Intrebari: 1)cu ce vor fi umplute pubelele maro?2)citi sibieni au auzit de marea descoperire-sacul menajer?3citi sibieni folosesc sacul menajer?Au revoir!
Raspunde

Razvan

Acum 6 ani

Unde vom arunca deseurile din cele 4 categorii care NU avem voie sa le colectam, adica nu avem voie sa le punem in recipientele selective?
Raspunde

ovidiu

Acum 6 ani

Citeste atent pentru ca scrie unde le poti arunca si pe acelea.
Raspunde

Joan

Acum 6 ani

Te poti duce in Oltenia sa vezi cum se face...
Raspunde

un sibian

Acum 6 ani

povesti nemuritoare cu primaria Sibiu...pun pariu ca si la anul pe vremea asta o sa discutam despre acelasi lucru...
Raspunde

x

Acum 6 ani

N-am inteles ce fac cei care stau la casa. Mergem cu gunoul in brate 3-4 strazi pana unde vor fi amplasate pubelele?
Raspunde

avram

Acum 6 ani

DRAGII MEI. ACEST PROIECT CA SI MULTE ALTE PROIECTE SUNA F BINE PE HARTIE. ATAT... IN REALITATE ESTE DEZASTRU. ACEST PROIECT NU VA FI IMPLEMENTAT 100%, NICIODATA. LANGA ROMAN DACA NU STAI CU BATA NU FACI NIMIC. CUM SA STEA TARANUSUL SA PUNA SELECTIV GUNOIUL IN PUBELE CAND EL IL SELECTEAZA ARUNCANDU-L PE DRUM SI PE UNDE APUCA. SAU PUNE SACUL CU TOT LANGA PUBELA. NU VEDETI CA A PUS PRIMARIA IN TOT ORASUL COSURI DE GUNOI PENTRU DESEURI MINORE SI TARANUSUL DIN SIBIU ARUNCA SACUL CU GUNOI IN LOC SA IL DUCA LA GHENA!? NU VEDETI CA LA GHENA TARANUSII DUC MOBILA PATURI SALTELE ETC. DESPRE CE VB?! OM MAI NESIMTIT SI SNOB CA ROMANUL NU EXISTA NUMAI PRIN SIRIA. NU VEDETI CA PESTE TOT SUNT ARUNCATE PETURI DE BERE PAHARE DE CAFEA SI PACHETE DE TIGARI!? DOREII CAND IASA DE LA SANTIER PRIMUL LUCRU ISI CUMPARA BERICICA CAFEA SI TIGARI SI CE FACE DOREL DUPA CE LE BEA PE DRUM SPRE CASA? LE ARUNCA DIN MASINA PE DRUM. NOUA NE MAI TREBUIE 20 DE ANI SA NE CIVILIZAM. MERGETI LA MARGINEA ORASULUI SI PE MALUL CIBINULUI SA VEDETI DESEURI SI DUPA ACEEA MAI VB DE COLECTARE SELECTIVA. ASTA VA FI UN PROIECT DIN START NEREALIZABIL. SAPTAMANA TRECUTA LA GHENA DIN STRAND UNUL CU UN MICROBUZ ARUNCA MOLOZ IN PUBELA. DECI.....
Raspunde

mihai

Acum 6 ani

Ce teorii fantastice... O sa se faca obisnuitele manarii cu alte containere. Containerele o sa se umple cu orice da Domnul nu cu ce vor ei. Sunt naivi cei care cred ca vecinii lor care scuipa pe jos in fata blocului o sa colecteze ei selectiv... Sub 20% o sa faca ceea ce trebuie. Un 30-40 % cand au chef iar restul niciodata
Raspunde

robert

Acum 6 ani

E PROIECTUL CONSILIULUI JUDETEAN SIBIU. IAR PRIMARIA SIBIU ISI AROGA MERITELE ALTORA. JENANT !
Raspunde

Nicolae Tarcea

Acum 6 ani

Noi cei care locuim la case si avem si o mica gradina va intreb unde vom depune frunzele uscate si crengile care rezulta dupa curatirea pomilor si a vitei de vie. Eu consider ca metoda de ardere in gospodarie,' practicata de unii locatari' nu-i cea mai potrivita.
Raspunde

gradinar amator

Acum 6 ani

Deseurile gradinii se pun la COMPOST, nu se arunca la gunoi. Acesta ar fi de asemenea un proiect necesar.
Raspunde

Cristi

Acum 6 ani

Deseurile medicale provenite de la pacientii care fac dializa peritoneala, unde se pun?
Raspunde

ovidiu

Acum 6 ani

Foarte bine. De abia astept. Nu va mai plangeti ca nu veti avea unde sa le aruncati. Am fost de multe ori in Germania iar cei care stateau departe de punctele de colectare, isi puneau pungile frumos in masina si se indreptau spre punctul cel mai apropiat. O sa fie debandada la inceput dar poate incet incet intram si noi in sec.20 in materie de reciclare. Alte tari sunt in sec 21 dar noi mai avem de tras. In Germania nu ti se ridica gunoiul din curte sau din fata blocului, daca cei care vin si il ridica constata ca nu or fost respectate criteriile de colectare. Te faci de rusine in tot blocul daca esti prins ca arunci aiurea. Asa ca sunt foarte atenti la ce arunca si unde.
Raspunde

mihai

Acum 6 ani

Aiurea, spui chiar balarii. Ti se ridica gunoiul de la poarta ca in orice alta tara... Si da, pe categorii, sortat
Raspunde

Mioara

Acum 6 ani

Si daca nu avem masină? Ce facem? Luăm taxiul?
Raspunde

Poti face compost singur

Acum 6 ani

Nicolae Tarcea , Nu te aștepta primăria sa facă totul pentru tine. Poti sa iti faci singur intr-un colt din curte un loc unde sa strangi toate resurile vegetale. Cu putina rabdare o sa obtii din "deseuri" pamant foarte folositor.
Raspunde

"eu nu sunt primaria"

Acum 6 ani

...imi place poza asta cu intersectia de pe Hategului, am mai vazut-o si la alt articol. Chiar ma bucur ca ati bagat-o iar poate o vad si meseriasii care au lasat groapa aia patrata in asfalt si poate o rezolva anul asta ca in curand implineste jumatate de an daca nu mai mult... Sau poate nu, "cashai" pe la noi...
Raspunde

Mimi

Acum 6 ani

Ar trebui luată în considerare și problema lucrurilor vechi din gospodării, din case . Ce face omul când vrea să arunce un lucru vechi, un pat, un fotoliu...etc ???? Cred că merge cu ele după ce se înserează, pe la containere. Gunoierii nu le ridică, astfel le vedem "mobilate" si câte jumătate de an, așa cum văd eu "canapeluța" de oe str. Poiana. În altă ordine de idei : cei care știu "cu ce se mânâncă" ordinea, nu au decât să-i tragă de mânecă pe ceilalți. Nu zice nimeni că de mâine totul va fi perfect cu selectarea. DAR.... ne putem implica în ajutorul semenilor care"nu știu" cum să o facă. De la fiecare diar câte puțin din efortul si bună-voința personală, și o scoatem la capăt. Poate nu într-un an, în doi, dar în cinci .... să sperăm . Succes tuturor și încredere. Dacă pleci pornit să faci, atunci FĂ !!!!!! Dacă ești doar pornit pe critică, nimic nu o să iese !!!
Raspunde

sibian

Acum 6 ani

impartiti gunoiul in doua: cel din container si cel de pe jos
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus