Procurorul criminalist Ioan Boțoc s-a pensionat. Decretul a fost semnat astăzi de președintele Klaus Iohannis, însă CSM i-a acordat pensionarea procurorului sibian cu data de 15 februarie, adică de ieri.
Toate dosarele pe care acesta le avea în lucru și care încă nu au fost soluționate vor fi preluate de un alt procuror.
În cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu a fost desemnat un alt procuror criminalist, respectiv Nicolae Ihora. "Domnul procuror s-a mai ocupat de domeniul criminalist. Nu înseamnă, însă că, dacă avem un procuror desemnat, ceilalți procurori nu se pot ocupa de acest aspect. Dacă, Doamne ferește, avem într-o zi 3-4 cazuri de omor, trimitem 4 procurori la cercetări. oricare procuror este, din punct de vedere legal, competent în acest domeniu", spune prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu, Olivian Oană. Ioan Boțoc a cercetat cele mai multe dintre crimele petrecute în județ, în ultimii ani. Printre cele mai celebre se numără cel al taximetristului Gheorghe Mare, ucis în timpul unei curse. Acesta a fost găsit asfixiat în portbagajul mașinii sale. Cei patru tineri care l-au ucis au fost reținuți la scurt timp.
Procurorul lasă, însă, și câteva cazuri nerezolvate. Printre acestea se numără celebra crimă a cărei victimă a fost jandarmul care se afla în post, în fața Consulatului Germaniei la Sibiu. Marius Paliuc a fost ucis în mai 2012. O asistentă care mergea la muncă, la Spitalul Județean, a descoperit trupul jandarmului, căzut într-o baltă de sânge, lângă gheretă. Dosarul nu a fost lipsit de controverse. O familie din Sibiu i-a acuzat pe anchetatori că au montat aparatură de supraveghere și ascultare în apartamentul lor, iar procurorul Ioan Boțoc a recunoscut măsura luată.
Cea mai veche crimă rămasă nerezolvată a fost, de asemenea, cercetată de Ioan Boțoc. În noaptea de 10 spre 11 martie, în anul 2002, un bărbat în vârstă de 49 de ani a fost ucis, iar trupul i-a fost abandonat pe drumul judeţean care leagă Sibiul de Ocna Sibiului. Criminalul nu a fost descoperit, iar anul viitor, crima se va prescrie.
Ambele dosare vor fi preluate de Nicolae Ihora, care s-a mai ocupat de partea criminalistică a Parchetului de pe lângă tribunalul Sibiu și în perioada 1991-1996. Ihora a absolvit Facultatea de Drept la Cluj, în 1978 și a fost, aproape 10 ani, avocat, înainte să treacă la procuratură.
Ioan Boțoc are 63 de ani și a îndeplinit funcția de procuror timp de peste 21 de ani.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Tag-uri: Ioan Boțoc , Spitalul Județean , Ocna Sibiului , klaus iohannis , Consulatului Germaniei , Tribunalul Sibiu , Marius Paliuc , Procurorii Parchetului , Gheorghe Mare , Olivian Oană , Serviciului Criminalistic , Nicolae Ihora , Lacrimas Profundere , pensionare , jandarm ucis , cazuri nerezolvate , aparatura de supraveghere , Ovidiu Homorodean
Vizualizari: 4799
Ultimele comentarii
Acum 19 ore
Javert
Acum 20 ore
Emil
Acum 20 ore
Mioara
Acum 20 ore
Ghiță
Acum 21 ore
Aristide