Joi,
27.01.2022
Innorat
Acum
0°C

Distracţia lui Fred Flintstone: unde poţi juca bowling şi popice în Sibiu. Plus diferenţele dintre cele două sporturi

Distracţia lui Fred Flintstone: unde poţi juca bowling şi popice în Sibiu. Plus diferenţele dintre cele două sporturi

Pentru unii e un sport, pentru alţii e un joc. Bowling-ul a devenit un fenomen care se răspândeşte rapid în România.

Bowling-ul, varianta mai populară şi considerată mai accesibilă a popicelor, este o distracţie „cu vechime“. Dacă ne încredem în desenele animate, acesta ar fi sportul favorit al oamenilor în epoca de piatră, Fred Flintstone fiind un împătimit bowler. Însă şi istoria oferă indicii ale prezenţei unei forme incipiente a acestui sport, în Egiptul faraonilor, pe la 3.200 îHr, conform descoperirilor unui arheolog britanic, Flinders Petrie.

Pentru că bowling-ul se trage din popice, trebuie să specificăm care sunt diferenţele. Liviu Mailat, preşedintele Asociaţiei Judeţene de Popice Sibiu, ne-a explicat că “la popice sunt nouӑ popice, la bowling sunt 10. Bila de bowling are gӑuri și e pe categorii. O bilă începe de la 2,4 kilograme pentru femei, pânӑ la 6,4 kilograme, cu care dau bӑrbaţii. Asta e în funcţie de diametrul gӑurii, cum poate se poate băga degetul de bine în gӑurile respective de la bowling. Cele trei gӑuri în care trebuie sӑ-ţi bagi degetele pentru a lansa bila. La popice se dӑ cu o bilӑ de ebonit, care cântăreşte între 1,8 și 2,2 kilograme. Aceasta este o greutate medie la toţi furnizorii de bile din toatӑ Europa. Aranjarea popicelor se face în romb la popice, iar la bowling este ca un triunghi. Se pune popicul 1,2,3 și 4 care vine prin spate”.

Se pare că între popice şi bowling există şi un regulament diferit, după cum precizează Liviu Mailat.

“La bowling se dӑ mai multe framuri, se joacӑ pe echipe, la individual. Se lanseazӑ 20 de bile, din care se dӑ doar douӑ bile de turӑ, într-o bilӑ, de exemplu poţi izolat. Adicӑ ai marcat nouӑ și trebuie sӑ dai și dupӑ acea singurӑ, goalӑ, sau le dai pe toate jos și se pun sus din nou. La popice e diferit, se joacӑ tot pe echipe sau individual, dar se dӑ 100 sau 120 de bile. La popice, bila o ţii în mânӑ și o arunci direct, la bowing trebuie neapӑrat sӑ-ti bagi degetele în acele gӑuri, pentru a avea prizӑ”, susţine preşedintele Asociaţiei Judeţene de Popice Sibiu. Deşi există diferenţe, Liviu Mailat este de părere că “e ușor sӑ treci de la bowling la popice. Bilele sunt mai mici, poţi învӑţa mai repede”.

Electrica, singura pistă de popice

Spre deosebire de majoritatea sporturilor clasice, bowling-ul permite „debuturi târzii“. În Sibiu există mulţi jucători de peste 50 de ani care practică jocul de bowling şi popice. Singura pistă de popice în oraşul Sibiu este la Electrica, care are ridicare manuală. “Echipa Electrica mai pleacӑ și în afara graniţelor pentru a juca meciuri”, spune Liviu. La nivel de judeţ, mai există arene de popice la Orlat, cu ridicare automată, la Sălişte, tot cu ridicare automată şi la Tălmaciu, unde este în perspectivă să se construiască şase piste cu ridicare automată.

Pasionaţii de popice au posibilitatea să se înscrie în campionatul judeţean sau să vină cu prietenii la Electrica, doar în ziua de joi, când e liber.

“Pot sӑ-și facӑ o echipӑ sӑ se înscrie și în campionat, dacӑ se strâng şase persoane. Dacӑ nu, joia e liber. Trebuie doar să plӑtească ridicӑtorii sau ridicӑ ei, dacă nu vor. Noi avem ridicӑtori cărora le dӑm 8 lei la 100 de bile, pentru ridicat. E cam greu sӑ stai în spate sӑ le ridici şi să mai şi joci. E greu dacӑ nu avem automat, numai sӑ apӑsӑm pe butoane. Oricum, nouă ne place sportul și jucӑm și așa”, explică Liviu Mailat.

Unde poţi practica bowling-ul?

În municipiul Sibiu poţi să ieşi cu prietenii la Bowling Area B-52, situată pe strada Treboniu Laurian 4. Potrivit preţurilor de pe site, pentru o jumătate de oră de bowling trebuie să scoţi din buzunar 25 de lei. Iată şi celelalte tarife: 60 de minute – 50 lei, 90 minute – 75 lei, 120 minute – 90, 150 minute – 100 lei, 180 minute – 120 lei, 240 minute – 150 lei, 300 minute – 175 lei.

Există şi o ofertă “last minute”, care spune că între luni şi joi sau duminică, între intervalul 00:00 şi 04:00, joci cât vrei la doar 65 de lei. Clubul mai scoate şi o altă ofertă “low cost”, care sună aşa “ce plăteşti prima dată primeşti dublu (minim 60 de minute). Doar în programul: luni-joi 16:00-18:00, luni-joi: 00:00-04:00, vineri 16:00-18:00 şi sâmbăta între 14:00-16:00.

În municipiul Sibiu mai există piste de bowling la Continental Forum, însă în momentul de faţă nu sunt puse în funcţiune. “Vă mulţumim pentru interesul acordat. Din păcate, salonul de bowling este închis”, e mesajul oficialilor hotelului, la solicitarea noastră de a primi informaţii şi detalii în legătură cu oferta de bowling.

Adrian Stoinea

de Adrian Stoinea

Sport
Telefon:
0764 614 986

Comentarii

1 comentarii

grup de

Acum 5 ani

doamne dar rau vorbeste limba romana acest individ....
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus