Sâmbătă,
20.04.2024
Innorat
Acum
13°C

Prima biserică a Sibiului va fi introdusă în circuitul turistic

Prima biserică a Sibiului va fi introdusă în circuitul turistic

Toate firmele interesate de realizarea documentației de avizare a lucrărilor de intervenție pentru restaurarea primei biserici a municipiului Sibiului aflată încă ”în picioare” – Biserica Azilului – sunt așteptate la o vizită a amplasamentului pe data de 1 martie. În urma acestei vizite, va fi demarată o procedură de achiziție directă a serviciilor de proiectare pentru restaurarea și valorificarea turistică a monumentului istoric.

”La vizita la fața locului vor participa proiectanții care în urma invitației de participare la achiziția transmisă de CJ Sibiu își vor manifesta interesul de a participa ca ofertanți, reprezentanți ai Bisericii Azilului, reprezentant al Direcției județene pentru Cultură Sibiu și reprezentanți ai Consiliului Județean Sibiu. În cadrul întâlnirii se vor stabili clar care vor fi intervențiile care vor face obiectul proiectului, în așa fel încât să fie transparență totală și tratament egal pentru toți participanții la procedura de achiziție”, se arată în anunțul dat publicității de Consiliul Județean Sibiu, referitor la monumentul situat pe str. Azilului, la nr. 4.

Restaurare din fonduri europene

”Se dorește realizarea unei documentații tehnico-economice care să corespundă cât mai bine cerințelor POR 2014 – 2020”, se mai arată în anunțul publicat de Consiliul Județean Sibiu, ai cărui reprezentați anunță că investiția va fi depusă spre finanțare pe Axa 5 a POR 2014 - 2020. Pe axa respectivă sunt alocate fonduri pentru ”îmbunătățirea mediului urban și conservarea și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural”. Contribuția maximă nerambursabilă ce poate fi alocată pentru un proiect pe această axă este de cinci milioane de euro (respectiv zece milioane de euro, dacă Biserica ar fi fost înscrisă pe lista UNESCO).

biserica_azilului Biserica Azilului, Sursa: Patrimoniul istoric & arhitectural al Sibiului

Primul spital din România

”Construită în secolul al XIII-lea ca prima biserică a locuitorilor vechiului Sibiu” (după cum scrie pe o plăcuță amplasată pe clădire), Biserica Azilului a fost menționată documentar pentru prima dată în 1292. Atunci, biserica Ordinului cruciaților Sf. Spirit (Bruderschaft von Heiligen Geist) a amenajat aici primul spital de pe actualul teritoriu al României. Totodată, în exteriorul Bisericii Azilului se află și cel mai vechi clopot din Sibiu, care datează din 1509. Clădirea este clasată drept monument istoric de importanță națională (clasa A), se află în proprietatea Consiliului Județean Sibiu care în 2010 a transmis-o în administrarea Arhiepiscopiei Sibiului.

biserica azilului (2) (Copy)

foto Silvana Armat

Proiect și un plan de marketing

După vizita în teren, reprezentanții CJ Sibiu vor elabora tema de proiectare, aceasta va fi transmisă proiectanților prezenți la vizită, de la care sunt așteptate, mai apoi, ofertele de preț. Acestea vor trebui să acopere atât efectuarea expertizei tehnice, elaborarea documentației tehnico-economice, cât și un plan de marketing. Totodată, firma angajată va trebui să răspundă și eventualelor solicitări de clarificări solicitate de către reprezentanții Agenției de Dezvoltare Regională Centru (organism intermediat în cadrul proiectelor pe fonduri europene) sau de cei ai autorității de management a Programului Operațional Regional. Termenul de realizare a documentațiilor solicitate va fi de cel mult trei luni de la semnarea contractului, iar suma alocată de CJ Sibiu pentru contractarea acestor servicii este de 75.000 de lei.

”Este o biserică hală construită integral din cărămidă cu cor pătrat şi sanctuar poligonal, flancat în sud de o încăpere, iar în nord de două încăperi, pe două niveluri. În 1760 se termină de renovat biserica primind aspectul de astăzi. Nava bisericii este împărţită într-o navă centrală şi două colaterale, prin patru travei de arcade sprijinite pe pilaştrii. Nava centrală e acoperită cu boltă cilindrică cu penetraţii în cruce. Colateralele sunt acoperite şi ele tot cu bolţi cu penetraţii. Absida poligonală e separată de restul navei printr-un arc dublou puternic ( care rezolva diferenţa de înălţime dintre absidă şi restul bisericii). Ferestrele lungi sunt în uşor arc ogival. În exterior nava bisericii este acoperită cu acoperiş în 2 pante şi un mic turnuleţ de tablă de navă, iar absida e acoperită cu acoperiş piramidal. În colţurile absidei sunt 3 contraforţi puternici”, sursa: Patrimoniul istoric&arhitectural al Sibiului

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

4 comentarii

Petre Besliu

Acum 8 ani

Cata confuzie, cate neadevaruri...Ca orice lucru care contine neadevaruri istorice, nici stirea nu poate fi de bun augur.Daca nici un ziarist cu studii superioare nu se poate documenta suficient ca sa afle adevarul istoric, cat a putut fi relevat de studii facute cu truda,ce pretentii sa mai avem de la cititori??O informare pe jumatate adevarata e dezinformare. Jenant...sunt dezamagit
Raspunde

#######

Acum 8 ani

Este demult in circuitul turistic (neoficial) pentru cei care cunosc evolutia si istoria orasului. Din pacate a fost incredintata bisericii ortodoxe, care la interior, cu diferite accesorii specifice ritului, au acoperit ancadramente gotice si alte elemente interesante (atat cat se mai pastreaza). Spitalul este atestat la 1292 ''...ca noi am cedat, am dat si am daruit o casa a noastra aflatoare in Sibiu, impreuna cu toate cele ce tin de ea, si care DE MULTA VREME era intrebuintata de noi ca spital si chivernisita de noi cu mana laica, AM DAT-O unor barbati cuviosi, ca unora ce sunt iubiti de D-zeu si anume fratilor cruciati din ordinul Sfantul Duh...''. Deci datarea reala ar fi ante 1292 (cca 1240-60?). Contrar opiniilor mai vechi, NU corul este cea mai veche parte pastrata a constructiei, ci hala (ante 1292), cu ziduri dublate/intarite la interior, secol 18. Constructia corului este ''legata'' de documentul din 1386, importante sume de bani acordate spitalului, stilul constructiei la fel indica o data mai tarzie de sf. secol 13. In interior, latura de nord a navei, au fost descoperite resturile unei structuri de lemn, ante invazia Tatara 1241. In coltul de sud-vest al navei, s-au descoperit fundatiile solide ale unui fost turn (documentat 1716 - reparatii la geamurile de la turnul biserici). Turnul avea aceeasi pozitie cu ghereta actuala (circa 1760). Acoperisul actual, ce acopera si structuri legate la sud de biserica, fac ca ghereta sa ocupe o pozitie centrala pe frontonul de vest al complexului, in realitate fiind situat deasupra partii sud vestice a navei.
Raspunde

Petre Besliu

Acum 8 ani

of,of.... 1.Spitalul poate fi data ante 1292, nu biserica; 2.nava este in fapt pe temelia fostului spital, iar corul a fost adaugat dupa 1292 de calugari.BISERICA ESTE DE LA CUMPANA SECOLELOR.Atunci exista o biserica romanica sub nivelul actualei catedrale evanghelice.Nu putem spune ca este cea mai veche biserica din piatra.Urmele unei constructii din lemn cu cimitir in jur pot fi ale unei biserici.Nu avem insa analogii de biserici din lemn ale colonistilor.Calugarii insa construiau la inceput biserici din lemn; 3.asa apare ipoteza existentei aici a comunitatii premonstratese, datate inainate de 1241; 4.biserica de la cumpana secolelor avea insa si rostul uneia de comunitate, mai largi decat a spitalului, pentru cetatenii dinspre Cibin.Numarul celor internati era ff mic si ei locuiau in alta parte; 5.despre un spital/instituitie de binefacere/ in sensul adevarat al cuvantului, putem vorbi dupa Reforma; 6.in secolul al XVIII/lea spitalul s-a dezvoltat spre vest capatand forma si dimensiunile actuale. Asta-i rezultatul- intr-o singura secventa informationala/ a 20 de ani de cercetari.Nu vreau sa o dau model de stire, insa nici sa copiezi de ici si de colo si apoi sa dai poprului... ca oricum nu stie ce citeste nu e corect.
Raspunde

cetateanul

Acum 8 ani

Frumos si concis comentariu...Felicitari!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus