Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
12°C

Wizz Air a depus ofertă pentru deschiderea a patru noi curse de la Sibiu. Către Italia, Spania și Germania

Wizz Air a depus ofertă pentru deschiderea a patru noi curse de la Sibiu. Către Italia, Spania și Germania

Operatorul de zboruri din categoria low cost Wizz Air este singura companie aeriană care a depus ofertă în cadrul celei mai recente proceduri de selecție publică în vederea acordării de ajutoare financiare pentru companiile care deschid noi rute de pe Aeroportul Internațional Sibiu.

La deschiderea ofertelor, care a avut loc azi la Consiliul Județean Sibiu, din cele șapte rute licitate de autoritățile județene, pentru patru au fost depuse oferte. ”A fost depusă ofertă de către o singură companie, pentru patru rute. Vom reveni cu detalii după analiza documentațiilor”, a declarat Constantin Șovăială, vicepreședinte al CJ Sibiu, pentru Turnul Sfatului.

Pe surse

Șovăială a arătat că, deocamdată, s-a stabilit ca numele operatorului și rutele pentru care a licitat acesta să nu fie făcute publice. Surse apropiate procedurii de atribuire au arătat pentru Turnul Sfatului că ungurii de la Wizz Air sunt interesați să obțină ajutoare de stat pentru deschiderea a patru noi rute de pe Aeroportul Internațional Sibiu: către Milano, Madrid, Memmingen și Nürnberg. Potrivit caietului de sarcini al licitației, către și dinspre fiecare din aceste destinații trebuie operate minim două curse pe săptămână. Celelalte trei destinații pentru care nu a fost depusă nicio ofertă sunt Paris, Roma și Barcelona.

5 milioane de lei disponibili. Nici 2% consumați

Din 2013, Consiliul Județean Sibiu a pus un buget de 15 milioane de euro la dispoziția companiilor interesate să deschidă noi rute sau frecvențe de zbor de la Sibiu. Banii – acordați sub forma unor ajutoare de stat, câștigate de companii în urma unor proceduri de selecție publică precum cea tocmai lansată – au fost defalcați pe cinci ani 2,7 milioane de lei pentru anul 2013, 2,6 mil. de lei pentru 2014, 2,5 mil, lei pentru 2015, alte 2,4 milioane de lei în 2016 și, în fine, 2,1 milioane de lei de acordat drept ajutoare de stat în 2017. În ciuda mai multor proceduri de selecție lansate de CJ în 2013, doar cei de la Wizz Air (care au deschis rute către Londra și Dortmund) au primit astfel de ajutoare de stat, dar sumele nu s-au apropiat de bugetele disponibile. ” ”Cuantumul acestor ajutoare a fost de 129.152 lei în anul 2014 şi de 104.940 lei în anul 2015”, se arată într-un răspuns transmis ziarului Turnul Sfatului de conducerea Consiliului Județean Sibiu.

Banii pot fi folosiți de aceste companii doar pentru cheltuielile de instalare și de marketing și nu pot depăși 40% din bugetul total alocat de companii acestui gen de investiții. Potrivit schemei de ajutoare de stat propuse, numărul maxim de companii ce ar urma să primească finanțare este de zece. Companiile care beneficiază de aceste ajutoare sunt obligate, prin contract, să opereze noile rute pe o perioadă dublă faţă de cea în care au fost subvenţionate.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

33 comentarii

Odin

Acum 8 ani

Memmingen la 117 km de Munchen?
Raspunde

Sorin

Acum 8 ani

Sunt curios cum au ales rutele astea spre Germania....
Raspunde

Cristian G

Acum 7 ani

Foarte simplu : cea mai buna alegere posibila ! Aeroportul Muenchen insusi e la 35 de km nord de oras deci nu e nici acela aproape. De altfel Memmingen este supranumit Muenchen vest ... In comparatie cu Muenchenul unde taxa de aeroport de de vreo 30 de euro si parcarea dificila si costisitoare, aici aeroportul e mic, aerisit, te gasesti usor si fara complicatii, taxa de aeroport zero, parcarea ieftina si locuri de parcare la discretie. Pentru cine merge pana acolo cei 117 km pana la Muenchen nu ar trebui sa fie o problema cata vreme sunt de autoband si pot fi facuti in 45 de minute in conditii normale de trafic. Si sa nu uitam ca nu toti romanii din Germania locuiesc in Muenchen, suntem foarte multi care locuim in sudul germaniei, eu personal locuiesc in Kempten la vreo 35-40 de km de aeroport. PS. Pentru cei care nu se pot impaca cu gandul ca zboara in Memmingen si nu in Muenchen au alternativa sa zboare cu Lufthansa, Carpatair ori Tarom direct. Insa la alti bani !
Raspunde

foamea

Acum 8 ani

@Odin Pe Memmingen-München faci doar o ora si jumatate cu trenul. @Sorin La Nürnberg sunt foarte multi romani care muncesc si sasi; zona metropolitana Nürnberg este si o zona econominca foarte importanta. Alegerile sunt bune, pacat ca restul destinatiilor nu au fost ofertate.
Raspunde

Li An

Acum 8 ani

Memmingen e aeroport low-cost...dhaaaa...si acolo au deja contract ca toate zborurile wizzair merg in Memmingen nu in Munchen.
Raspunde

Stanciu

Acum 8 ani

Nu inteleg de ce s-a mai facut un sondaj anul trecut daca nu s-a tinut cont de rezultatul acestuia-Parisul era pe primul loc in privinta solicitarilor.Pentru curse directe trebuie sa ne deplasam la Cluj sau Tg.Mures.
Raspunde

foamea

Acum 8 ani

@Stanciu:Pentru ca n-au venit companiile aeriene sa se inghesuie pe ruta asta. Chiar e asa de greu de inteles? Wizz Air sau alte companii cred ca nu sunt destui posibili calatori, debeaba CJ a scos ruta la licitatie. Asteptati sa vedeti cum merg noile curse si dupa aia e probabil ca Wizz sa intre si pe alte rute.
Raspunde

EU

Acum 8 ani

Mergem la meci la Real Madrid :D
Raspunde

ciao

Acum 8 ani

Hello from Italy.We hope to have soon connections from sibiu to italy. Everytime me and my wife we have to make Bologna-Cluj or Roma-Targu Mures to go to Sibiu. If we have an emergency we cant' go fast in Romania, it's a problem. Near Bologna there are many people form sibiu.
Raspunde

Anonymus

Acum 8 ani

and you are from italy sau "sunteti romani plecati de aici care nu mai stieste sa vorbeste romaneste"? you have a lot of routes from Italy to Romania so if you want to came to Sibiu you will have to go to Milano and from that to Sibiu :)
Raspunde

Ciao

Acum 8 ani

Incerc sa vorbesx romaneste acum.sunt 1 italian care face naveta italia sibiu din 2007.stia mea din sibiu.numai an fost cu masina, prea departe.totul timp bolonia cluj , targu mures sau rom cluj targu mures.milan prea departe pentru noi si scump cu tren pana acolo. Iubesc sibiu.cand stau la sibiu nu mi a dor de italia si invers .ma simt ca acasa.sper sincer sa fie ceva din roma.sa fie perfect!!scuse da ca am scris rau limba romana.ciao!!
Raspunde

Un Om

Acum 8 ani

Laudabila initiativa, sper sa fie cat mai curand introduse noile rute, vor avea doritori. Personal sunt interesat de Nuremberg si stirea chiar m-a bucurat. Sanatate si la cat mai multe noi rute.
Raspunde

Andrei

Acum 8 ani

De acord cu ce a zis Stanciu: m-am saturat sa ma plimb cu autobuzul pana la Tg. Mures si Cluj, drum care dureaza mai mult decat zborul in sine, ca sa pot ajunge in Franta. WizzAir e chiar orb, cand are mura-n gura sondajul facut inca din 2014, de catre Aeroportul Sibiu, cu ~ 3000 de repondenti: http://www.sibiuairport.ro/uploads/Anunt/REZULTATE%20FINALE%20CHESTIONAR%20SIBIUAIRPORT%202014.pdf + un alt sondaj mult mai complex, facut de IRES, care da Parisul pe locul 3 in preferintele celor din regiunea centru: http://www.turnulsfatului.ro/2015/02/19/studiu-facut-de-ires-la-aeroportul-sibiu-imagine-buna-curse-prea-putine/ Chiar daca sunt zboruri din CJ si MS, e imposibil sa nu aiba succes. un zbor spre Franta si de la SB, atat timp cat in acea zona vasta din vestul europei, nu exista nici un zbor din Sibiu, iar imprejurul sibiului, la est, vest si sud, nu exista aeroporturi care sa deserveasca franta, in afara de cele din CJ si MS. Pacat, sper ca WIzzAir sa ia in considerare Franta, in detrimentul germaniei, care are deja multe zboruri din Sibiu.
Raspunde

ina

Acum 8 ani

In sfarsit vestea mult asteptata :Sibiu -Nürnberg !!!! Sa dea Dumnezeu sa fie adevarat si cat mai repede !!!!!!
Raspunde

ina

Acum 8 ani

In sfarsit vestea mult asteptata :Sibiu -Nürnberg !!!! Sa dea Dumnezeu sa fie adevarat si cat mai repede !!!!!!
Raspunde

Matyas Andrei

Acum 8 ani

Cand o sa putem merge cu avionul la Frankfurt?
Raspunde

Rodica

Acum 8 ani

Noi din Madrid am vrea o cursa spre Sibiu cat mai curand posibil , prefer Blue Air
Raspunde

Adrian

Acum 8 ani

Daca ar exista cerere, companiile aeriene ar veni si singure si nu ar astepta ajutoare de stat''
Raspunde

dancp

Acum 8 ani

interesant ca ryan air nu se arunca dupa ce a intrat pe bcuresti si timisoara nici blue air oricum e un succes daca SE REZOLVA romani multi sint si la paris,bolognia,barcelona .... din milano sint o gramada de avioae NU AVEM AUTOSTRAZI aici ii buba si atunci multi prefera,si e normal,avioanele
Raspunde

letitia

Acum 8 ani

Opinia mea ar fi sa schimbe ora de decolare din londra,trebuie sa stam o noapte in aeroport pt a decola dimineata,ar fi mai bine sa decoleze dupa masa,sau seara
Raspunde

Culae

Acum 8 ani

Sibiu - Memmingen e perfect! O cursa pe care o voi folosi aproape saptmanal! München este aproape, tren direct!
Raspunde

Alin

Acum 8 ani

Si spre Málaga de ce naiba nu au curse directe spre sibiu sau to mures.Trebuie sa mergem pana in Madrid ca sa luam avionul.
Raspunde

Anonymus

Acum 8 ani

nu vrei si pana la tine in fata casei? cat de des calatoresti tu sau alti calatori din Malaga in Sibiu ca sa merite sa faca o cursa directa? Vreau si eu una din Sibiu pana in America si din Sibiu pana in China si pana in Brazilia si asa mai departe... orice ruta unde sunt multi potentiali calatori este binevenita dar sa fim realisti nu vise irealizabile.
Raspunde

solomon

Acum 8 ani

Daca una din variante este Memmingen,va spun eu de acum:NU SE VA ALOCA NICI UNEI COMPANII low cost!Si mai e ceva:mi-e teama sa nu fiti foarte dezamagiti ca si altadata!Entuziasmul este urias dar parca lipseste ceva...
Raspunde

Stefan

Acum 8 ani

Mai intai am spus ca o sa dea un rateu mare cu Memmingen, dar mai apoi uitandu-ma pe harta ..... s-ar putea sa devina un mare succes datorita romanilor si sasilor din Heidenheim. Ruta cu Nuernberg este la sigur ..... doar eu cunosc acolo vreo 20 de sibieni, plus sasii plecati si stabiliti in zona Dinkelsbuehl, unde se organizeaza intalnirea anuala a sasilor plecati! Mult succes! Sa fie intr-un ceas bun!
Raspunde

eu

Acum 8 ani

Alooooo! Spre Suedia nu exista nici o sansa!!!
Raspunde

Adelina

Acum 8 ani

Buna,sper din toata inima ca ,compania wizzair sa inceapa operarea zborurilor sibiu madrid si revers. Este o bataie de joc sa ai aeroport la tine in oras si tu sa vii cu copiii la tg mures sau cluj si de acolo inca alte doua ore jum pana in sibiu.
Raspunde

fagarasanul

Acum 8 ani

Sper sa ajung din Milano si la Sibiu , ,altfel sa ajung la Fagaras imi trebuie alte 4 ore din Bucuresti
Raspunde

cicirici

Acum 8 ani

sa va fie rusine CJ Sibiu. pana mai ieri ati stat la mana boierului carabulea blue aire a avut ruta sibiu -madrid dar pierdea prea multi bani (****)cu atlasibu lui.
Raspunde

Marius

Acum 8 ani

Dacă ar fi Zürich- Sibiu cu Pret de low cost 50 Euro as merge de vreo 2 ori pe luna in Weekend de sâmbăta pana luni
Raspunde

!

Acum 7 ani

daca ai rabdare poate mai astepti niste ani, te duce in toata lumea pe gratis, si iti mai sufla sahar praf in cur !
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus