Vineri,
02.12.2022
Partial Noros
Acum
6°C

Ping-pong cu cetățile dacice. Ovidiu Ganț: susțin interesul național

Ping-pong cu cetățile dacice. Ovidiu Ganț: susțin interesul național

În 2012, cetățille dacice din județul Hunedoara au fost transferate de la Ministerul Culturii, în administrarea Consiliului Județean Hunedoara. După doi ani, un proiect legislativ propus de deputatul minorității rutene, Gheorghe Firczak, a cerut întoarcerea la administrarea centrală. Proiectul a fost ignorat, însă acum, social-democrații, alături de reprezentanții minorităților naționale cer din nou printr-un proiect legislativ similar transferul la Ministerul Culturii. ”Prezentul proiect de lege are ca scop instituirea unui regim special de protejare a cetăților dacice din Munții Orăștie, cuprinzând ansamblul măsurilor speciale de protecție, de ordin științific, juridic, administrativ, financiar, fiscal și tehnic, menite să asigure paza, întreținerea și reparațiile curente, inventarierea, conservarea, consolidarea și restaurarea, precum și punerea în valoare a respectivelor monumente”, se arată în expunerea de motive a proiectului. Adică exact aceleași argumente pentru care s-a făcut transferul în 2012, de la centru, în teritoriu.

În esență, se dorește înființarea unei Administrații a Cetăților Dacice, care să funcționeze pe lângă Ministerul Culturii, directorul acesteia urmând să capete  rangul de ministru secretar de stat. Deputatul minorității germane, Ovidiu Ganț, a semnat această inițiativă legislativă și explică motivul pentru care a făcut-o: ”Chestiunea ține  de filosofie: cei de la Consiliul Județean Hunedoara zic că e normal ca acest ansamblu de cetăți, parțial aflat în patrimoniul mondial UNESCO să fie administrat de ei. Noi considerăm că patrimoniul mondial UNESCO e normal să fie gestionat sub cupola națională, pentru că cetățile dacice nu sunt ale Hunedoarei, sunt ale României. În plus, nu au mijloacele materiale și de personale cu care ei pot gestiona. Finanțarea va putea fi făcută prin Consiliul Județean Hunedoara, dar nu de către Consiliu. Ce resurse poate avea județul Hunedoara?”, se întreabă retoric deputatul.

Proiectul propune printre altele folosirea detectoarelor de metale, doar în cazul unui aviz eliberat de minister. În opinia hunedorenilor, asta va însemna umplerea cetăților de căutători. În opinia deputatului Ganț, înseamnă stoparea fenomenului.  ”Le autorizează Ministerul Culturii, iar Ministerul Culturii este ministrul. Tocmai asta e, pentru că în momentul de față mișună pe acolo tot felul de dubioși, fără nici un fel de autorizație. Iar căutarea cu detectoare este o procedură normală atunci când ministerul spune «haideți să vedem dacă mai găsim vestigii arheologice», pentru că și arheologii lucrează cu detectoare. Eu înțeleg lucrurile în felul următor: vine o echipă de arheologi din Sibiu, care împreună cu un institut din Germania, vor printr-un program să cerceteze vestigii în cetatea X de lângă Deva. Ei merg la Minister și cer un aviz pentru o astfel de lucrare. Nu merge Ovidiu Ganț, că are un detector în garaj, și cere aviz să caute aur. Eu așa înțeleg lucrurile”, explică deputatul.

Legat de puterea financiară a Ministerului Culturii de a întreține cetățile, Ovidiu Ganț spune că totul ține de decidentul politic. ”E o chestiune deja de voință politică, depinde ce buget se dă Ministerului Culturii. Dacă se întâmplă așa cum s-a petrecut în guvernul trecut și ne batem joc de bugetul culturii, sigur că nu. Dacă avem însă avem o asemenea responsabilitate, mi se pare logic ca parlamentul să suplimenteze bugetul pentru cultură și din acest punct de vedere” spune reprezentantul minorității germane.

Ovidiu Ganț crede că o astfel de lege va fi în favoarea patrimoniului național: ”Pentru mine, patrimoniul acesta național nu contează că e făcut de sași, daci, unguri. Pe mine mă interesează să nu se distrugă și să nu fie furat. Și eu cred că din acest punct de vedere e mult mai autorizat Ministerul Culturii decât Consiliul Județean Hunedoara”, a conchis deputatul.

Conform presei locale din Hunedoara, parlamentarii PSD din acest județ se împotrivesc iniţiativei şi că au făcut câteva demersuri pentru stoparea acestui proiect de lege.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

Lascu

Acum 6 ani

Daca si-ar cauta o femeie, acest Gant, ar fi mult mai credibil...
Raspunde

Sorin

Acum 6 ani

Pe aratura rau de tot acest domn deputat care habar nu are unde sunt aceste cetati. Vorbeste aiurea de interesul national in ce priveste monumentele UNESCO. Ministerul Culturii le-a avut 25 de ani si au ajuns ruina. Si apoi de ce nu se ingrijeste ca celelalte monumente UNESCO sa fie sub palaria centrala ? Taman cetatile dacice. Se vede ca vorbeste de clisee si nu are habar de geografie. Cetatile de langa Deva. Auzi banc ! Nu e banc ci e prostie.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus