Miercuri,
30.11.2022
Ceata
Acum
-2°C

Pentru ce poate lua Sibiul bani europeni? Pentru scoaterea mașinilor din trafic

Pentru ce poate lua Sibiul bani europeni? Pentru scoaterea mașinilor din trafic

Dacă pe anteriorul exercițiu financiar european, Primăria Sibiu a accesat fonduri europene în special pentru îmbunătățirea infrastructurii rutiere necesară mașinilor, cele 190 de milioane de euro disponibile până în 2023 pentru Sibiu și celelalte cinci reședințe de județ din Centru sunt alocate soluțiilor care vor duce la diminuarea traficului auto. ”Diminuarea traficului auto, mărirea spațiilor verzi, mai multe trotuare și piste de biciclete mai mari pentru plăcerea de a te plimba sau a petrece timpul în zonele atrăgătoare oferite de oraș, nu doar în week-end, ci și în cursul săptămânii, reprezintă viitorul orașelor din Regiunea Centru”, informează reprezentanții Agenției de Dezvoltare Regională Centru.

Târgu Mureș e înaintea Sibiului

Cele 190 de milioane de euro sunt puse la dispoziția Sibiului și a celorlalte șase reședințe (Alba Iulia, Brașov, Târgu Mureș, Miercurea Ciuc și Sfântu Gheorghe) din Regiunea Centru prin intermediul Programului Operațional Regional 2014 – 2020 (bugetul fiind disponibil până în 2023). Dar pentru ca acești bani să fie accesați, administrațiile locale trebuie să realizeze studii în urma cărora să adopte un Plan de mobilitate urbană. În timp ce administrația din Târgu Mureș a anunțat că acest plan este deja schițat (iar la Mediaș, de exemplu, a fost adoptat încă din vara anului trecut), cel de la Sibiu urmează a fi realizat din cei 250.000 de euro pe care BERD-ul i-a ”donat” orașului în decembrie anul trecut. Reprezentanții Sibiului, alături de celelalte administrații din Regiunea Centru, au fost invitați recent la o serie de discuții pe tema acestor planuri necesare pentru accesarea de fonduri. Jan Gehl, expert internațional în dezvoltare urbană, a recomandat în cadrul acestor discuții ca planurile urbanistice să se concentreze pe mobilitatea oamenilor, nu a autovehiculelor. ”Această abordare ar încuraja locuitorii să circule cât mai mult pe jos sau cu bicicleta și cât mai puțin cu autoturismul personal, iar orașele se vor adapta oamenilor, nu mașinilor”, rezumă reprezentanții ADR Centru mesajul expertului internațional.

Prin POR-ul trecut (2007 - 2013), Sibiul a accesat aproximativ 15 milioane de euro pe care le-a investit în special în reabilitarea de străzi: Turnului, Ocnei, Faurului, 9 Mai, viaductul Mihail Kogălniceanu, Calea Gușteriței, Măgheranului, Macaralei, Oțelarilor și Cuptorului. Restul de bani au fost investiți în extinderea unei școli (cea cu numărul 13) și modernizarea centrului pentru copiii cu handicap de pe Aleea Streiu.
Trenul urban?

Banii europeni sunt eligibili mai ales pentru ”adoptarea unor soluţii inovative de transport curat şi eficient energetic, care să diminueze impactul nociv asupra mediului înconjurător. Sistemele de mobilitate urbană durabile, cu un impact redus asupra mediului, sunt vitale pentru creșterea calității vieții cetățenilor”, arată reprezentanții ADR Centru. Iar Sibiul este orașul unde reprezentanții societății civile au prezentat în mai multe rânduri studii extrem de aprofundate pe tema implementării unui mijloc de transport de genul trenului urban, care să utilizeze liniile de cale ferată industriale din oraș.

Citește și

http://www.turnulsfatului.ro/2016/02/21/tramvaiul-fara-fir-sibiu-ar-scoate-din-trafic-1-500-de-masini-la-fiecare-24-de-ore/

 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

4 comentarii

...

Acum 6 ani

Hehehe, ai nostri sunt inaintea trendului. Scoaterea masinilor din trafic la noi se face "pas cu pas", prin fiecare aprobare de pug, puz , prin fiecare noua constructie aprobata aiurea, fiecare noua strada este din start o alee cu pretentii (ca latime). Niciodata nu este luat in calcul factorul trafic auto sau parcari deci din punctul asta de vedere suntem cei mai tari, traficul auto e "auto"-exclude prin "dezvoltare durabila" a la Sighii. Ce-i mai trist e ca in unele zone nu mai e loc nici de adus o ambulanta sau masina de pompieri in caz de ceva problema, daramite pentru autobuze sau trenuri... Hai cu ricsa bade! :)
Raspunde

...

Acum 6 ani

... ah era sa uit. Daca era traficul de Sibiu inghesuit de multitudinea de spatii verzi ar fi fost fain. Dar din pacate nu asta e problema. Poate o vor rezolva totusi asa cum au rezolvat si pistele de bicicleta, din bidinea. De banii astia pot cumpara multa vopsea scumpa si verde si pot vopsi petecul de carosabil cu verde ca sa ne sature si de spatii "verzi"!
Raspunde

Localnic in S,de pe drumuri neasfaltate in oras Europeran

Acum 6 ani

Problema este ca numai prin centru putem merge cu masini.Pe langa centru este tot neasfaltat.Unde sa scoata si sibienii masinile ???pe unde sunt drumuri, nu?!!!
Raspunde

Veloteca

Acum 6 ani

Cel mai bine ar alege sa mearga pe bicicleta. Este si mai sanatos, si mai relaxant.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus