Joi,
25.07.2024
Parțial Noros
Acum
24°C

Sibiu, sub Vâlcea și Argeș la numărul de arbitri de fotbal. Nouă arbitri din județ fac parte din loturile primelor trei ligi

Sibiu, sub Vâlcea și Argeș la numărul de arbitri de fotbal. Nouă arbitri din județ fac parte din loturile primelor trei ligi

La nivelul primelor trei ligi de fotbal, județul Sibiu este reprezentat de nouă arbitri.

În Liga 1 nu se află niciunul, în Liga 2 există doi (un central Andrei Lucian Țiții și un asistent Ioan Daniel Ciocănea), în timp ce din lotul de Liga a III-a fac parte doi centrali Călin Lazăr (Mediaș) – Cristian Vieru (Cisnădie) și cinci asistenți Adrian Epure (Orlat) – Tocai Emeric (Mediaș), Alina Voaideș (Sibiu), Marius Duță (Avrig) și Daniel Nagy (Mediaș).

Ultimii trei sunt proaspăt promovați în lotul de Liga a III-a, după un examen organizat de către Comisia Centrală de Arbitri, care a scos la concurs opt locuri de arbitri centrali și 15 locuri de arbitri asistenți, iar în returul eșalonului terț urmează să fie delegați în meciuri oficiale. “Weekend-ul trecut am avut testele, iar acum urmează să primim meciuri”, susține Alina Voaideș (23 de ani), asistentul care are o poveste interesantă în spate. A practicat mulți ani atletismul, în probele de pentatlon și heptatlon, unde a fost multiplă campioană națională, iar în 2010 a participat la Campionatul European din Rusia. La finalul anului 2013 s-a retras din atletism și a decis, după câteva luni, să se lanseze în arbitrajul din fotbal. Acum își dorește să devină arbitru FIFA, iar decizia de a intra în lumea arbitrajului a luat-o de pe vremea când participa la cupa liceelor de fotbal feminin. “Un arbitru ne-a spus că fetele au șanse mari să promoveze mult mai ușor, pentru că sunt mai puține”, mărturisea Alina Voaideș, pentru Turnul Sfatului.

10401887_1072875702742347_961563083602151857_n

Marius Duță (23 de ani) a jucat fotbal încă de când era mic, activând pentru FC Avrig, câțiva ani, și pentru CSȘ Șoimii Sibiu, un an, însă mărturisește că își dorea dintotdeauna să ajungă arbitru. Acesta spune că visa încă de când era o mână de om să devină arbitru, însă crede că decăderea fotbalului din județul Sibiu, din ultimii ani, poate fi o bilă neagră în ce-i privește pe arbitri din județul Sibiu.  “Consider că, în general, sportul din Sibiu este mult prea neglijat, cu investiții puține și de scurtă durată, iar arbitri cred că nu au fost suficienți de serioși și pregătiți ca să ajungă la un nivel foarte ridicat. Mă pot lua exemplu pe mine, care sunt la primul examen de acest gen și pe care l-am trecut cu brio datorită muncii și seriozității. Este evident că suntem priviți altfel, din cauza aceasta, deoarece noi suntem delegați în alte județe și colegii noștri nu au ce arbitra în Sibiu pentru că nu sunt echipe multe la nivel superior”, spunea Marius Duță.

Sibiul, sub Vâlcea și Argeș: “E greu să promovezi”

Față de județele vecine, Sibiul este întrecut doar de Vâlcea (10) și Argeș (15) la numărul de arbitri și asistenți din primele trei ligi, dar le devansează pe Alba (6), Brașov (5) și Mureș (5). Centralul Cristian Vieru și Emeric Tocai susțin că este extrem de greu să promovezi în ligile superioare. “După părerea mea este destul de greu să promovezi în ligile 1 și 2 deoarece trebuie să fii tot timpul pregătit, atât fizic cât și teoretic “, susține Emeric Tocai (23 de ani), care a început să arbitreze, pentru prima oară, în urmă cu șase ani.

“Mi-am început cariera de arbitru la îndrumarea unei persoane care se ocupă de subcomisia Mediaș , după un meci la județ arbitrat de dânsul , eu jucând fotbal. Am răspuns la această propunere și am urmat cursul de arbitri. Apoi mi-am dorit din ce în ce mai mult să devin arbitru și să am meciuri cât mai multe”, rememorează “tușierul”.

10405301_859060444125182_1618769477213782874_nEmeric Tocai, primul de la dreapta la stanga

“Este o concurență extraordinar de mare între arbitri. În mai 2012, am promovat la examenul organizat la Vâlcea, pentru Liga a III-a. Am fost aproape 200 de arbitri pe zece locuri scoase la concurs... examenul a constat în proba teoretică: examen clasic (zece întrebări, pură teorie "ca-n carte" ), faze video (extrem de facil la prima vedere, dar ne-a pus mari probleme în interpretarea și judecarea fazelor) și proba fizică : 6 x 40 metri maxim 5 minute + testul Cooper... Odată promovat în Liga a III-a începi să simți că arbitrezi, faci parte din familia CCA (Comisia Centrală a Arbitrilor), ești delegat să arbitrezi jocuri în alte județe, participi de două ori pe an la seminarii organizate de CCA, în care suntem examinați teoretic și fizic... Din Liga a III-a în a II-a este la fel de greu să promovezi, majoritatea arbitrilor sunt foarte bine pregătiți, atât teoretic cât și fizic. Anul trecut a fost ultimul an în care s-a mai organizat concurs, atunci a promovat și colegul nostru Țiții Andrei Lucian. De anul acesta nu se mai organizează concurs, astfel încât arbitrii de perspectivă din fiecare lot intră într-un program de monitorizare, arbitrează diferite jocuri catalogate că fiind cu un grad de dificultate mai ridicat, fiind observați de membrii CCA, iar pe baza rapoartelor/notelor se stabilește un clasament...”, explică Cristian Vieru mecanismul prin care un arbitru poate promova dintr-o ligă în alta.

12208392_932633596815215_6183232693964471086_n

“Nu poți trăi doar din arbitraj”

Cei doi pun pe tapet și ideea de a trăi doar din banii câștigați din arbitraj, iar răspunsul este unul singur: “nu în ligile 2 și 3”. “La nivelul la care arbitrez eu nu se poate trăi doar din arbitraj, nu este o sursă sigură de venit, nu are caracter permanent și nu îți asigura siguranță zilei de mâine...”, precizează Cristian Vieru, care iubește fotbalul de când era mic și și-a dorit să devină arbitru pentru că “am fost foarte talentat nativ și am vrut să rămân în iarbă”.

“E ușor să dai vina pe arbitri”

Discuția cu cei doi s-a mutat și pe un subiect care este pus în discuție la fiecare partidă, din ce în ce mai frecvent, când echipa pierzătoare pune înfrângerea pe seama arbitrilor care au oficializat confruntarea. “De multe ori suntem judecați, criticați, întemeiat sau nu... Nu contează... În România, în general, dăm vină pe altcineva atunci când avem o nereușită, dăm vina pe arbitri, pe suprafață de joc, etc. Pentru mine conteză foarte mult ca după un joc arbitrat să nu știe nimeni cine a arbitrat acel joc, adică să fiu o prezența discretă. Fotbalul este un spectacol pentru cel care plătește bilet, jucătorii sunt actorii, iar rolul nostru este să asigurăm că acest spectacol o să se joace în condiții regulamentare”, susține Cristian. De aceeași părere este și Emeric Tocai.

“Nu știu dacă arbitri din România au o reputație proastă, dar având în vedere că la un meci de fotbal o echipă trebuie să câștige și cealaltă să piardă, tot timpul cineva va fi nemulțumit și va căuta greșelile în altă parte. E ușor să dai vină pe arbitri”, conchide asistentul.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Adrian Stoinea

de Adrian Stoinea

Sport
Telefon:
0764 614 986

Comentarii

2 comentarii

Oare

Acum 8 ani

Bre Vieru Cristian nici din prelungiri acordate FC Electorata Hermannstadt pentru o amărâta de victorie,nu câștigi nimic."Dacat" ...antipatie.
Raspunde

Daniel

Acum 8 ani

Trebuie sange nou la conducerea AJF si AJA. pana nu mor besinosii aia, nu se va schimba nimic in Sibiu.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus