Joi,
28.03.2024
Innorat
Acum
11°C

Lege facultativă

Noiembrie 2009. 7.765.573 de români, reprezentând 88,84% din cei prezenți la vot au spus ”Da”, vrem reducerea numărului de parlamentari la 300. 6.740.213, de români, 77,78%, au spus că vor parlament unicameral.

Au trecut de atunci șapte ani. În urmă cu patru ani am trimis în parlament 588 de oameni. În acest an, sfidând acest referendum, vom trimite fix 466 de aleși. Dacă în 2012 nici politicienii nu anticipau că pe votul uninominal se va ajunge la situația în care într-un colegiu pot merge doi parlamentari, și de aici numărul mare, de această dată nu mai au nicio scuză. Ei au pus din pix norma de reprezentare de 73.000 de locuitori la fiecare deputat și la 168.000 de români un deputat. Referendumul din 2009 a fost ignorat complet. Nu mai contează. Deși Parlamentul era obligat să acționeze în sensul dat de rezultatul înregistrat. Pe de altă parte, nu trebuie să uităm cum s-a ajuns la referendumul din 2009. Președinte era Traian Băsescu și se organizau din nou alegeri prezidențiale. Băsescu a găsit util acest referendum pentru a recâștiga simpatia populară. Un truc politic. Deși PNL a introdus un proiect legislativ prin care se reducea numărul de parlamentari la 316, totul a fost dat uitării. Cred că de aici este un punct de la care pleacă mizeria politică. Nu mai discutăm de legea care limitează numărul câinilor la stână sau de cea care stabilește câte extinctoare trebuie să existe într-o sală de teatru. Vorbim de efortul a peste șase milioane de români care au transmis clasei politice mesajul ”sunteți prea mulți”. Așa cum Guvernul Boc a tăiat salariile, tot așa poporul român a transmis clasei politice că e prea costisitoare, prea mare și puțin inutilă. Degeaba. Asta, în condițiile în care ne aflăm azi, în Sibiu, în următoarea situație: În municipiul Sibiu există primar interimar, deși legea spune că trebuiau organizate alegeri de acum un an de zile. La Consiliul Județean avem un președinte demis pentru că este condamnat penal. Dar poate candida din nou fără probleme din nou. Peste 2,5 luni. La Mediaș, aproape întregul Consiliu Local este judecat, dar la viitoarele alegeri vom avea parte de aproximativ aceiași oameni. Prefectul județului este apolitic. Cu toate acestea fostul prefect, Ovidiu Sitterli, anunță că este candidatul PSD la alegerile locale. Iar cel nou a fost membru PDL.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

cetateanul

Acum 8 ani

Trist dar adevarat! Cei" 300 de parlamentari" au fost pura propaganda politica...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus