Vineri,
20.06.2025
Cer Senin
Acum
16°C

Actualizare: Astrid Fodor retrage proiectul prin care se schimba denumirea străzii Spartacus în Carl Wolff

Actualizare: Astrid Fodor retrage proiectul prin care se schimba denumirea străzii Spartacus în Carl Wolff

Locuitorii de pe strada Spartacus din cartierul Trei Stejari se împotrivesc intenției administrației locale de a schimba numele în Dr. Carl Wolff. Au inițiat o petiție, iar consilierul local PSD, Cătălin Stanciu, anunță că va încerca să schimbe joi, în ședința Consiliului Local Sibiu, această propunere.

Actualizare, ora 19.47

Primarul Sibiului a anunțat marți seară că retrage de pe ordinea de zi a Ședinței Consiliului Local de joi proiectul prin care se propunea schimbarea denumirii Spartacus în Carl Wolff.

"Am luat act de nemulțumirea cetățenilor de pe str. Spartacus cu privire la schimbarea denumirii acesteia în str. Dr. Carl Wolff.

În acest context, am purtat discuții cu președintele "Asociației Dr. Carl Wolff Sibiu" și al "Asociației Carl Wolff, Clubul economic al oamenilor de afaceri transilvăneni în Germania”, domnul Reinhold J. Sauer, persoana care a transmis propunerea de a denumi o stradă din Sibiu cu numele acestei mari personalități sibiene, și am convenit ca această denumire să fie acordată unei străzi noi care se va crea în Sibiu.

Prin urmare, voi retrage de pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local Sibiu proiectul de hotărâre care se referă la strada Spartacus.

 Voi reveni însă cu un nou proiect atunci când vom avea de denumit o stradă nouă, considerând că este o propunere bună, pe care o susțin datorită contribuției considerabile pe care Dr. Carl Wolff a avut-o în dezvoltarea Sibiului”, a anunțat Astrid Fodor, primarul municipiului Sibiu.

Articolul inițial:

Administrația, în schimb, are în vedere schimbarea numelui, există un proiect de hotărâre în acest sens, iar unul din argumentele principale este că în acest an se aniversează 175 de ani de la nașterea sibianului care a adus curentul electric în municipiu. În plus, Biserica Evanghelică a anunțat deja o serie de evenimente comemorative.

„Ca și cum cineva mi-ar șterge identitatea”

„Sunt născut, crescut, am locuit 30 de ani pe Spartacus. Pentru mine, dar nu numai pentru mine, pentru orice cetățean de acolo, e revoltător ce se întâmplă”, spune consilierul local Cătălin Stanciu (foto sus).

El spune că va lua cuvântul în cadrul ședinței de consiliu în care se va supune la vot schimbarea numelui străzii, din Spartacus în dr. Carl Wolff.

„Sentimentul meu este ca și cum cineva mi-ar șterge identitatea. Duminică am luat ordinea de zi, așa cum fac de obicei înaintea ședințelor de consiliu. Nu mi-a venit să cred. M-am dus luni la primărie, am vrut să ajung la Serviciu urbanism, să vorbesc cu angajatul sau persoana care a pus degetul pe hartă și a zis ”asta e strada, aici pune-l Carl Wolff”, spune Stanciu.

I s-a explicat că aici ar fi puține case, astfel că schimbarea documentelor ar afecta mai puține persoane.

„Școala 4 este reperul pentru cartierul acesta, pentru Trei Stejari. Trebuie schimbate extrem de multe documente doar aici. Aici este comisia pentru probleme de handicap, vin oameni din tot județul acolo.

Din 1908, până în 1945, strada s-a numit Franz Gebel. Din 1945 s-a numit Spartacus, imediat se împlinesc 100 de ani de când poartă această denumire. Nu există explicație plauzibilă pentru această modificare.  

Sibiul a avut o stradă denumită Carl Wolff, a fost actuala stradă Independenței. De ce nu schimbă numele străzii unde este Spitalul Carl Wolf, actuala Pedagogilor. De ce tocmai Spartacus?” se întreabă consilierul local.

El este nedumerit și de faptul că primăria a trimis deja documentație către prefectură pentru modificarea numelui străzii, înainte de votul consilierilor. Primăria Sibiu a obținut deja avizul din partea Comisiei de atribuire denumiri a județului Sibiu din cadrul Instituției Prefectului pentru această modificare. ”De ce mai aveți nevoie de votul nostru?”, spune Stanciu.

„A sprijinit introducerea tramvaiului în oraș în 1905, a promovat înființarea sistemului de apă potabilă și canalizare”

Strada Spartacus va deveni din anul 2025 strada Dr. Carl Wolff, se precizează în proiectul de hotărâre semnat de primarul Astrid Fodor și supus votului consilierilor locali în ședința de joi, 26 septembrie.

„Această inițiativă vine ca urmare a propunerii primite din partea Asociației Dr. Carl Wolff și a Clubului economic al oamenilor de afaceri transilvăneni, cu ocazia marcării a 175 de ani de la nașterea acestei mari personalități a orașului,” au transmis vineri reprezentanții administrației locale printr-un comunicat de presă.

Modificarea este propusă să intre în vigoare din 1 ianuarie 2025 și este motivată prin numeroasele contribuții pe care Dr. Carl Wolff le-a avut în dezvoltarea orașului nostru.

Dr. Carl Wolff a inițiat proiectul amenajării hidrocentralei Sadu I, esențială pentru introducerea curentului electric în Sibiu. Ulterior, a sprijinit multe afaceri locale care aveau nevoie de energie electrică pentru dezvoltare.

Pe lângă multe alte proiecte de anvergură ale orașului, Dr. Carl Wolff a sprijinit introducerea tramvaiului în oraș în 1905, a promovat înființarea sistemului de apă potabilă și canalizare, pavarea străzilor cu piatră cubică și redeschiderea Hotelului Împăratul Romanilor în actuala clădire. De asemenea, a fost susținător al fondării și amenajării Păltinișului ca stațiune montană, după modelul austriac, mai transmite sursa citată.

A construit Baia Populară Sibiu, iar ulterior a inițiat și construirea unui sanatoriu aici, din rezervele Casei de Economii Sibiu (Hermannstädter Allgemeine Sparkasse). De altfel, prin această bancă a adus în Sibiu capital străin, necesar pentru modernizarea și industrializarea orașului și a întregii regiuni. Limitând dividendele pentru acţionari la o sumă modică, Carl Wolff a folosit surplusul pentru lucrări publice.

În calitate de director al Casei de Economii din Sibiu s-a implicat în crearea unui lanț întreg de structuri de creditare funciar în sudul Transilvaniei, activitatea acestora fiind importantă în creșterea economică a regiunii.

Wolff S-a implicat și în viață politică și administrativă a orașului. Între 1881 și 1887, când a reprezentat minoritatea germană în Parlamentul Național de la Budapesta, reușește să negocieze conectarea Sibiului prin intermediul rețelei de cale ferată, pentru ca orașul să nu rămână izolat din acest punct de vedere. A fost și un activ jurnalist sibian, conducând publicația Siebenburgisch Deutches Tagesblatt, din această poziție militând pentru recunoașterea drepturilor românilor și sașilor de aici ca cetățeni ai Imperiului Austro-Ungar.

„OK, primăria plătește pentru asta, dar timpul nostru de cine e plătit?”

Dincolo de personalitatea lui Carl Wolff și a faptelor bune făcute de către acesta pentru oraș, sibienii de pe strada Spartacus nu vor această schimbare și sunt foarte fermi în asta.

„În momentul în care se va schimba numele străzii, toate documentele școlare trebuie să figureze cu noul nume al străzii. Multă lume nu ne va găsi, nu ne va identifica, nu știe despre ce e vorba”, spune prof. Gabriela Maniu, direcotrul Școlii nr. 4 de pe această stradă.

„Toate documentele ar trebui schimbate. Și la minister, autorizațiile sanitare, ISU, absolut toate documentațile vor trebui schimbate. Vor trebui făcute din nou toate demersurile și nu înțeleg sensul”, spune profesoara.

Ea vede cu totul alte priorități în zonă.

„În calitate de director al școlii am și semnat petiții inițiate de vecini care se referă la circulația pe această stradă. Ar trebui puse limitatoare de viteză, pentru că unii circulă după-amiaza, când copiii sunt încă la școală, de zici că sunt la raliu”, spune directoarea școlii.

„Copiii mi-au zis de schimbarea numelui, cred că au citit pe undeva. De ce nu schimbă Pedagogilor, unde e căminul Carl Wolff, de ce să schimbe aici? Ne-am învățat cu Spartacus, acum să schimbe, să facem o mie și una de formalități?”, întreabă o femeie care locuiește aici.

Oamenii de aici au făcut o petiție prin care cer oprirea demersului de modificare a școlii.

„Am semnat un apel prin care vrem să spunem Consiliului Local că nu suntem de acord. Trebuie să schimbăm toate documentele, actele, sediul firmei e aici, permis de conducere, foarte multe documente. OK, primăria plătește pentru asta, dar timpul nostru de cine e plătit? Pe ăla nu-l mai plătește.

Parcul care e la jumătatea străzii poate să fie denumit cu numele acelui domn, dar strada asta putea să rămână așa. Cred că primăria trebuia să întrebe locuitorii înainte”, explică Alin Ghizășan, locuitor pe această stradă.

Angela Moga locuiește aici de 42 de ani. Nu vrea ca Spartacus să devină Carl Wolff.

„N-am fost anunțați de nimeni, am văzut pe whatsapp, mi-a trimis cineva. Înseamnă multă umblătură și nu înțeleg care ar fi motivul. Mă va deranja umblătura care înseamnă timpul meu pentru schimbatul actelor, iar apoi mai este și tradiția. Aici m-am pomenit, Școala 4 e de când lumea pe Spartacus, de ce să-o schimbi acum, că n-ai ce face?”, se întreabă femeia.

Sursa foto: Captură video

„Suntem obișnuiți cu el (n.r. Spartacus) datorită propagandei comuniste și a serialului pseudo-erotic”

Din punct de vedere istoric, modificarea s-ar impune, pentru că Spartacus este, conform opiniei istoricului Răzvan Pop, „o personalitate minoră a istoriei Imperiului Roman”, iar dr. Carl Wolff este o valoare a orașului.

„Spartacus este o personalitate minoră a istoriei Imperiului Roman. La noi în țară suntem obișnuiți cu el datorită propagandei comuniste și a serialului pseudo-erotic promovat de televiziunile internaționale. Din păcate, marile personalități ale Imperiului nu sunt prezente în nomenclatorul local.

Acest nume, alături de Frații Gracchi, au apărut conjunctural în perioada comunistă ca parte a propagandei acestora. Ne rămân ca moștenire din acele regimuri absolut negative ca impact în istoria României. De aceea cred că înlăturarea acestor nume și redenumirea străzilor, cinstind istoria noastră locală, este un gest necesar. Niciodată nu este prea târziu pentru a ne valorifica și recunoaște propriile valori. Orașul acesta are o poveste fabuloasă, pe care trebuie să o continuăm”, a declarat pentru Turnul Sfatului istoricul Răzavn Pop, director al Bibliotecii ASTRA Sibiu.

Răzvan Pop spune că imobilul în care a locuit Carl Wolff a fost demolat, însă se afla la intersecția străzilor Octavian Goga și Argeșului (foto jos).

Sursa foto: Google Maps

Evenimente la 175 de ani de la nașterea lui Carl Wolff

În perioada 11-13 octombrie, Asociația Dr. Carl Wolff a Bisericii Evanghelice A.B. din România, în colaborare cu Societatea Carl Wolff (München), organizează o serie de evenimente pentru a marca 175 de ani de la nașterea economistului, politicianului și publicistului Carl Wolff (1849-1929), anunță siebenbuerger.de.

Programul include proiecte studențești, prelegeri, vizite la locuri de activitate din Sibiu și împrejurimi și dezvelirea unei plăci memoriale.

Zilele comemorative vor începe vineri, 11 octombrie, ora 19.00, în Sala Oglinzilor a Casei Forumului cu prelegerile doctorului Konrad Gündisch (München) și a inginerului Marcel Stanciu (Sibiu), care vor vorbi despre Carl Wolff în context istoric și despre contribuția sa la electrificarea Sibiului.

Sâmbătă, Beatrice Ungar va conduce o plimbare prin Sibiu la clădirile în care a lucrat Carl Wolff. Punctul de întâlnire: ora 10.00, în fața primăriei, în Piața Mare.

La ora 12.00, placa memorială va fi dezvelită de primarul Astrid Fodor la adresa Piața Mare nr. 2.

Duminică, 13 octombrie, este programată o vizită la muzeul primei centrale electrice de la Sibiu din Sadu, urmată de prânz la păstrăvăria din apropiere.

Zilele comemorative se vor încheia cu o slujbă de rugăciune la mormântul lui Carl Wolff din Cimitirul Central Sibiu, la ora 16.00, ținută de preotul orașului Kilian Dörr.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

22 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Ombladon

Acum 8 luni

Inca putin si n-o sa ne mai lase sa calcam in centrul orasului, pe Brucki deja l-au plasat acolo, pe Bieltz iubitorul de romani il avem, pe marele domn Wolff ni-l baga pe gat unde vrea Claudiu Ionescu Dulap…

Raspunde

HBomb

Acum 8 luni

Vai, discriminatule, îmi dau lacrimile că nu mai poți călca tu în centrul istoric ... Nu mai bine te plimbi în centrul istoric al metropolelor Caracal și Dăbuleni, unde te simți respectat și în siguranță ?
Raspunde

Nobody

Acum 8 luni

Ma scârbiți cu rasismul vostru. Absolut aberant 65 de like-uri. Orașul bunelor maniere ori orașul rasistilor?
Raspunde

Sibian

Acum 8 luni

O denumire de strada cu "absolut negativ ca impact în istoria României", dupa cum spune marele ganditor Pop, este Gen. Vasile Milea, o rusine pentru acest oras sa comemorezi un criminal comunist

Raspunde

Lupu Lica

Acum 8 luni

Bulevardul s-a numit inițial Gheorghe Gheorghiu Dej ulterior dacă nu venea Revoluția probabil Ceaușescu iar acum oare pentru cine este servit si sta in asteptare , ca ma gandesc ca de Mihai Viteazul si de Stefan cel Mare nu au curajul sa se atiga . Oare cine oare cine , ca de Bâlea nu poate fi vorba , fiind prea dosita , neajungand nici la piciorul frogului ?
Raspunde

Xxx

Acum 8 luni

Indiferent care strada o sa fie numita cu nunele celui invocat care se pare ca a facut multe pt Sibiu nu face decit sa l faca de rusine deoarece orice strada din oras e plina de gropi si de capace de canal mult sub nivelul asfaltului! Asa ca e un misto la adresa unui...gospodar...facut de actualii gospodari

Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Emil

Acum 8 luni

Pot fi numiti prin rotatir precum sefii talharilor PNL-PSD, Ciuca si Ciolacu.

Raspunde

Alzara 1918

Acum 8 luni

Pe contrasens ne raliem curentului Woke ? Cu tot stângismul personalităților Spartacus și Gracchi Brothers nu putem spune ca au fost personalități minore; nu ducem cu 2 000 de ani lupta cu stânga comunistă : nu sunt chiar Lenin și Trotki ! Karl Wolf nu merită să fie târât într-o astfel de dispută .
Raspunde

Nobody

Acum 8 luni

Mvai cata de bine știm istoria l! Adică Spartacus era comunism ante-literam! Sa trăiască ignoranta!
Raspunde

Nicolae Săliștean

Acum 8 luni

Probabil că domnul predeșinte vrea să voteze pe o stradă nouă!
Raspunde

Emil

Acum 8 luni

Dl presedinte vrea ca postasii si mascatii sa greseasca adresele infractorilor politici.
Raspunde

Marius

Acum 8 luni

Nu se gaseste oare un ONG sau poate chiar Asociatia Eroii Revolutiei Decembrie 1989 sa faca o petitie pentru schimbarea denumirii Bulevardului Gen. Vasile Milea? Sau poate chiar istoricului Răzvan Pop, care observ ca este un cunoscator al epocii comuniste si un fin critic de film...
Raspunde

Operatiunea Overlord

Acum 8 luni

Persoana de care spuneți, nu e istoric. Este o persoană țintită pe funcții publice bine plătite, vremelnic ( și fără contribuții) director al B.J. Astra. Dacă îl iei tare la o discuție despre evenimentele din 1989, se pierde...
Raspunde

ID

Acum 8 luni

Calea lui Traian, fost Bd. Gen. V. Milea...
Raspunde

CX

Acum 8 luni

https://www.google.com/maps/@45.7769627,24.1395024,3a,75y,135.74h,89.4t/data=!3m7!1e1!3m5!1sjtMrrfZBvmeVBPjSfRmS2w!2e0!5s20190901T000000!7i13312!8i6656?coh=205409&entry=ttu&g_ep=EgoyMDI0MDkyMi4wIKXMDSoASAFQAw%3D%3D In goolgle maps mergi pe "Vezi mai multe date" care e in stanga sus si ai posibilitatea sa alegi inregistrari vechi: ex iulie 2012
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Un român

Acum 8 luni

Să te apuci să schimbi din Spartacus în Wolf e "germanizare" forțată și absolut nejustificată. Foarte bine că vor să pună numele unei străzi Wolf, dacă merită omul, dar nu prin schimbarea numelui unei străzi cu un nume de persoană aproape intrată în mitologia universală! Să-i pună Wolf numele la străzilea alea noi din Magnolia, Târgul porcilor și unde se mai fac. Și cu ce pretext vor schimbarea? Că a fost pus numele pe vremea comuniștilor. Păi dacă e așa să schimbe toate numele străzilor din cartierele de blocuri, că și alea au fost puse tot atunci, de comuniști, când au făcut blocurile. De fapt, știe tot târgul că e deranjat de numele ăsta, al unui gladiator trac de acum 2100 de ani care a luptat pentru libertate, unul dintre cei mai mari turiști de pe strada aia. Iar *** Să vă fie rușine că vă gândiți să vă bateți joc de cei care locuiesc acolo de dragul unui ... *** ajuns președintele lui Felix Voiculescu, și al hoților de lemn, nu al românilor.

(Acest mesaj a fost moderat din cauza limbajului jignitor)

Raspunde

Rostogan

Acum 8 luni

Ca sa nu fie deranj prea mare pentru licatari, ce-ar fi sa se schimbe de Vasile Milea in Ada Milea?
Raspunde

Steluta

Acum 8 luni

Ar putea fi denumita piateta din fata de la Baia Populară , ca tot avea vreo legătură sau ar mai fi și alte variante de strazi care ar putea fi redenumite și care le-au scăpat cum ar fi Schiller, Bielz , Kornhauser , Hegel
Raspunde

Sibian

Acum 8 luni

Bine că ți-au venit mințile la cap, mamaie!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Marcel

Acum 8 luni

Sper că nu va fi și o inițiativă pentru denumirea vreunei străzi cu numele *** de Iohannis! Atât ar mai trebui!

Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Niculaie de la Cacova Sibiului

Acum 8 luni

Terminati o data cu aceasta germanizare fortata, lastati numele Spartacus asa cum este si schimbati numele de FC Hermannstadt ca imi sta in gat, **** Romanii au ajuns natiune tolerata ca pe vremea altui tiran numit Bruckenthal. 

(Acest mesaj a fost moderat din cauza limbajului jignitor)

Raspunde

Pușa

Acum 8 luni

O stradă care a fost și este emblematică pentru elevii Scolii generale Nr. 4 . Nu schimbați numele acestei străzi !!! Mai sunt alte străzi care pot purta numele Dr. Carl Wolf
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus