De 22 de ani, străzile și diverse spații de joc ale Sibiului se transformă pentru zece zile în scene pentru artiști veniți din toate colțurile lumii la Festivalul Internațional de Teatru. Tema ediției din acest an este „Building trust” .
A pornit de la trei țări și opt spectacole și a ajuns la 426 de evenimente în 66 spații de joc, având 70 de țări participante. „De-a lungul timpului, Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu a încercat să dezvolte o strategie și o viziune pe termen scurt, mediu și lung a ceea ce înseamnă dezvoltarea unui proiect cultural, astfel încât să devină motor de dezvoltare comunitară la toate nivelurile, dar în același timp, și un brand al orașului, lucruri pe care le-a împlinit cu prisosință. Numărul mare de spectatori prezenți la fiecare ediție a festivalului relevă că a devenit cel mai complex festival cultural nu numai al țării, ci al Europei”, plusează Constantin Chiriac, directorul festivalului.
Locurile în care vor avea loc spectacole sunt Teatrul Național „Radu Stanca”, Casa de Cultură a Sindicatelor, în sala de sport a Colegiului „Octavian Goga”, dar se va juca și la Redal Expo, sala Thalia, sala Studio, la Teatrul Gong, Fabrica de cultură. Vor fi folosite mai multe biserici, precum și curtea interioară a Muzeului de Istorie, dar și nenumărate spații deschise, Piața Mare, Piața Mică, Nicolae Bălcescu și Cazarma ‘90.
Cel mai vechi teatru din lume
Numele uriașe din industria teatrului și nu numai continuă să vină la festival, susține Chiriac, amintind și de Oskaras Koršunovas, care vine cu Teatrul Național din Vilnius. „Revine și Eimuntas Nekrošius care anul trecut a primit o stea pe Aleea Celebrităților, dar vor fi prezenți și regizori români, precum Alexandru Dabija și Gianina Cărbunariu. Pentru prima dată vine Teatrul Vidy-Lausanne din Elveția care este cel mai mare teatru al Europei având cel mai mare buget, iar cu ei va veni și emblematicul Christoph Marthaler cu un spectacol pe care încercăm să-l aducem în festival cam de șapte ani. Totodată, vor veni și cei de la Yamamoto Noh cel mai vechi teatru din lume, care este o adevărată legendă. Teatrul este vechi de 700 de ani și este patrimoniu UNESCO. Pe lângă aceștia vom mai avea tot din Japonia o companie de păpuși, care se află, de asemenea, în patrimoniul UNESCO”, afirmă directorul festivalului.
Pentru că anul trecut a avut un succes fenomenal, Constantin Chiriac spune că ”a încălcat regula de a nu aduce o companie doi ani consecutiv” și readuce la Sibiu pe Brenda Angiel Aerial Dance Company care, anul trecut, a uimit cu formula de dans aerian.
„Mai revine și Inbal Pinto, una dintre cele mai mari companii de dans din lume și care a mai fost la festival de două ori. Tot din lumea dansului, vom aduce și una dintre cele mai mari companii de flamenco din lume - Antonio Andrade, care au două spectacole celebre, Mi Carmen și Flamenco Suite”, mai spune Chiriac.
În cele zece zile ale festivalului va fi prezentă și una dintre cele mai importante companii de circ din lume, care lucrează cu artiști din Elveția și din America de Sud, Zimmermann & de Perrot. De asemenea, cel mai mare teatru din Rusia, Teatrul Națiunilor, cu unul dintre numele celebre ale teatrului rusesc, Alvis Hermanis și cu cel mai bun actor al Rusiei Yevgeny Mironov, se vor afla în Sibiu.
Spectacolele de stradă, forța festivalului
În cadrul festivalului vor fi prezente și companii independente de teatru din Romania, iar spectacolele de stradă vor fi de o calitate mai ridicată. „Am ținut să îmbunătățim spectacolele din spațiile deschise pentru că ele sunt forța acestui festival și pun în contact comunitatea din Sibiu, din România din lume cu tot ceea ce înseamnă miracolul. Sunt spectacole care nu au bilete de intrare și, cred eu, aceste spectacole au schimbat fața Sibiului. Pentru că sibienii care nu au avut curajul să meargă la un spectacol de teatru sau nu au avut banii necesari, s-au putut bucura de aceste minuni de spectacol”.
Constantin Chiriac spune că acest festival este viața sa și este o structură uriașă pentru care e nevoie de o muncă continuă.
„Munca pentru festival nu se termină niciodată, nu exisă pauze între ediții. Programul pentru ediția din 2017 este făcut în proporție de 80%, pentru 2018 - cam 40-50%. Unele spectacole sunt curtate ani de zile până reușim să le aducem aici. În clipa în care aducem mari companii din lume trebuie să ne gândim la costurile pe care le implică, iar marile companii pot fi atrase de numele mari, așa cum e și cazul festivalului de la Sibiu. Noi facem diverse asocieri pentru a putea avea sprijin financiar din partea structurilor europene, pentru că banii publici sunt undeva pe la 21%, în rest este viziunea noastră, este credibilitatea pe care am dezvoltat-o de-a lungul timpului pentru a aduce aceste spectacole în Sibiu”.
FITS peste 10 ani
Directorul festivalului spune că își dorește să se realizeze proiectul privind construcția unui nou teatru. „Peste zece ani aș vrea să fim într-un sediu nou. Tot ce fac eu se repercutează în viața de zi cu zi a Sibiului. Am avut foarte multe oferte de a pleca în alte părți, dar ceea ce am construit și construiesc aici în Sibiu va rămâne pentru eternitate și va schimba fundamental acest oraș. Asta mă ține aici. Aș vrea ca acest exemplu pe care îl dau să fie preluat de toți ceilalți și înțeles la adevărata lui dimensiune.”.
Până când acest lucru se va întâmpla, pentru ediția din acest an a festivalului, biletele vor fi puse în vânzare începând cu 1 aprilie. Prețurile vor rămâne aceleași ca și în anii precedenți, pornind de la 15 lei și nu vor depăși 40 de lei.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Octavian Goga , Teatrul Gong , Constantin Chiriac , Piata Mare , Piața Mică , Festivalul Internațional , FITS , Gianina Cărbunariu , Alexandru Dabija , Radu Stanca , Aleea Celebrităţilor , Teatrul Naţional , Bulevardul Nicolae Bălcescu , Pentru Sibiu , regizori , Eimuntas Nekrosius , Secţia Actorie , Inbal Pinto , Alvis Hermanis , Antonio Andrade , Brenda Angiel Aerial Dance Com , Christoph Marthaler , Sala Redal Expo , Flamenco Suite , Mi Carmen , Oskaras Koršunovas , Rusiei Yevgeny Mironov , Teatrul Națiunilor , Teatrul Vidy , Yamamoto Noh , fits 2016 , spectqacole , preview , program fits 2016 , Adrian Neamţu Invitaţi
Vizualizari: 3809
Ultimele comentarii
Acum 1 oră
Emil
Acum 1 oră
Sibian
Acum 1 oră
Costea
Acum 2 ore
Idgf
Acum 2 ore
Cititor