Duminică,
25.09.2022
Cer Senin
Acum
5°C

Primul studiu social din județul Sibiu. O treime din localități sunt în sărăcie extremă

Primul studiu social din județul Sibiu. O treime din localități sunt în sărăcie extremă

Primele concluzii ale proiectului “Județul Sibiu mai prietenos pentru copii – autorități locale mai bine echipate, intervenții mai eficiente” au fost prezentate astăzi în cadrul unei conferințe organizată la Consiliul Județean Sibiu. S-a identificat că există sărăcie extremă în cel puțin o treime din localitățile județului, iar pentru comunitățile sărace nu există încă soluții sau servicii eficiente care să răspundă nevoilor directe ale familiilor.

Proiectul  realizat de Asociația SOS Satele Copiilor România în parteneriat cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Sibiu, reprezintă un prim pas  pentru îmbunătățirea planificării acțiunilor sociale din județul Sibiu și, în final, pentru dezvoltarea sistemului de servicii sociale din județ.

Un județ al contrastelor

Sibiul este un județ cu o creștere economică foarte rapidă, se află pe locul 6 la nivel național din punct de vedere al PIB-ului  pe cap de locuitor ( aproximativ 38 .000 de lei în 2014 -INSEE) dar încă există zone cu sărăcie extremă în cel puțin o treime din localitățile județului, iar pentru comunitățile sărace nu există încă soluții sau servicii integrate.

“Sunt încă în județ copii invizibili, care nu se află în statistici, ale căror probleme nu le pricepem destul de clar din statistici. E momentul, spunem noi, a unei decizii coordonate la nivel județean. Diagnoza pe care o realizăm are o miză mare. Ea trebuie până la urmă dincolo de cifre și de date să ne dea niste soluții, cum să facem ca acești oameni să iasă din sărăcie absolută, cum să facem ca acele persoane care deocamdată nu beneficiază de sprijin adecvat pentru situația lor să devină participanți activi la viața comunității lor”, spune Diana Chiriacescu, consultant în domeniul serviciilor sociale.
În perioada următoare, pe baza concluziilor proiectului  se va elabora un plan de acțiune de dezvoltare a serviciilor sociale la nivel județean cu scopul de a se realiza susținerea persoanelor celor mai vulnerabile prin măsuri active și reducerea dependenței acestora de beneficiile sociale, precum și asigurarea serviciilor de îngrijire și suport de specialitate pentru categoriile de persoane cu nevoi specifice (copii, vârstnici dependenți, persoane cu dizabilități etc).

Activități și rezultate:

-realizarea diagnozei sociale la nivelul județului Sibiu

-pregătirea/instruirea unui număr de cel puțin 100 de profesioniști din cadrul autorităților publice locale și  din ONG-urile active în județ

- elaborarea și testarea unei metodologii de lucru între Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Sibiu și autoritățile publice locale de la nivelul municipiilor, orașelor și comunelor astfel încât activitatea de prevenire a intrării copiilor în sistemul de protecție a copiilor să fie mult mai eficientă și eficace.

-elaborarea unui plan de acțiune care să permită o mai bună alocare a resurselor către zonele prioritare din partea de nord și centru a județului Sibiu unde numărul populației de etnie romă este mai ridicat.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

3 comentarii

bebe

Acum 6 ani

cRED CA ESTE UN GRAD ALARMANT SI NU CRED CA SUNT DE AJUNS STRATEGIILE/ETC, implicarea totala a politicii este vitala. Cred ca infintarea unor programe zilnice tip soc> de asistenta sociala , organizate si in caravane mobile in sate , poate da roade , DAR NUMAI PRIN MUNCA PE TEREN SI VOITA POLITICA SE POT REALIZA SCHIMBARI...cu bla bla nu merge.... Recomand ca ORGANELE RESPONSABILE sa lase tocurile ,masinile de lux si munca la birou si sa treaca la munca......... .
Raspunde

Popescu M.

Acum 6 ani

Si eu recomand populatiei de etnie roma sa lase ciorditul si cersitul si sa treaca la munca; Ei trebuie sa isi schimbe in primul rand mentalitatea si sa se integreze in comunitatile care pun umarul la treaba fara sa astepte de la altii sa-i invete cum se tine lopata... Degeaba se implca autoritatile daca ei nu se implica. E nevoie de eforturi din ambele parti !
Raspunde

TALIDA RUNCU

Acum 6 ani

"Sibiul este un județ cu o creștere economică foarte rapidă, se află pe locul 6 la nivel național din punct de vedere al PIB-ului ( aproximativ 38 .000 de lei în 2014) " ELENA ANDREI ESTI JURNALISTA ASA CUM SUNT EU COSMONAUT! IN TRADUCERE LIBERA: ESTI PROASTA CU CRENGI!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus