Sâmbătă,
03.12.2022
Ceata
Acum
2°C

Dezbatere în Ștrand: un pic de scandal și aplauze pentru Iohannis. Pentru casa luată de la Iohannis | Foto

Dezbatere în Ștrand: un pic de scandal și aplauze pentru Iohannis. Pentru casa luată de la Iohannis | Foto

Cel mult 70 de persoane din cartierul Ștrand au răspuns la invitația Primăriei Sibiu pentru a participa la dezbaterea publică referitoare la Strategia de dezvoltare a orașului. Ca de obicei, problemele celor prezenți au vizat mai puțin strategia de dezvoltare și mai mult chestiuni curente: câinii care scoși la plimbare fac mizerie fără a fi strânsă, locurile de parcare, calitatea lucrărilor la străzi, chestiunea gunoaielor menajere. O chestiune deosebită față de celelalte cartiere a fost cea zonei Câmpșor, pentru care mai mulți proprietari de terenuri au cerut investiții publice. Sibienii participanți la dezbateri – după ce s-au ciondănit la început – au aplaudat în două rânduri: când a fost pusă în discuție situația casei pierdută în instanță de familia președintelui Klaus Iohannis și la final.

În fața celor prezenți la această penultimă dezbatere au stat ca de obicei primarul interimar, Astrid Fodor, și viceprimarii Corina Bokor și Virgil Popa.

Cine face documentația pentru Câmpșor?

”De cinci ani plătim impozit pentru intravilan. Nu ați făcut nimic acolo. Sunt oameni care au luat credit pentru un teren în Câmpșor, pentru că acolo au fost promise investiții”, a fost printre primele interpelări adresate administrației locale pe tema zonei Câmpșor, terenul cuprins între cartierul Ștrand și Turnișor și introdus în intravilan prin Planul Urbanistic General adoptat în 2011. Un alt proprietar de teren în zona Câmpșor a adus în discuție faptul că lipsa sistematizării acestei zone determină dezvoltatorii imobiliari să aleagă pentru proiectele lor terenuri din afara Sibiului, Șelimbărul fiind invocat în acest sens. Astrid Fodor a explicat faptul că demararea unor investiții pentru amenajarea de străzi și pentru introducerea de rețele de utilități trebuie să aibă la bază un plan urbanistic zonal. Pe care administrația locală l-a așteptat a fi demarat de către investitori privați. ”Nu vreau și nu vă fac promisiuni electorale. Voi discuta cu arhitectul șef al Sibiului pentru a vedea cum poate fi abordată această chestiune, acum nu vă pot da un răspuns. Acel PUZ va trebui să ducă la cedări de proprietate pentru amenajarea de drumuri și alte spații publice, de aceea cred că va genera multe discuții. Cred că, în cele din urmă, municipalitatea va trebui să își asume această responsabilitate, de a elabora planul urbanistic zonal al urbei”.

De la hulit la aplaudat

Întâlnirea organizată în sala de sport a liceului din cartier a început sub presiunea creată de câțiva participanți iritați de faptul că nu mai apucă să vorbească. De la primul vorbitor spiritele s-au încins, după ce persoana și-a întins cuvântarea până la aproape opt minute. La al treilea vorbitor, un alt bărbat s-a burzuluit. ”Spune-le tu pe toate…”. Gălăgia celor care nu au mai avut răbdare să îi asculte pe ceilalți a atins cotele maxime ale serii la al patrulea vorbitor – Gabriel Sturz, fostul viceprimar al orașului. Când acesta a început să elaboreze pe marginea teoriei dezvoltării economice care duce la dezvoltarea altor ”direcții”, grupul de nemulțumiți s-a unit ”întru agitație”. ”Cât stăm aicea…?”, se distingea dintre vociferările comune. Un alt pensionar sare de pe scaun. ”Du-te acasă la nevastă-ta”. ”Vă rog frumos să nu mai faceți introduceri, intrați direct la subiect”, cere Astrid Fodor, primarul interimar al orașului. Intervenția ei a liniștit greu grupul agitatorilor. consultare publica strand dezbatere (20) (Copy) În cele din urmă, fostul viceprimar Sturz ajunge să adreseze două întrebări concrete. ”Cine se face responsabil că la Școala nr. 1 a fost luat mai mult de jumătate din curte pentru a fi construit un teren de fotbal privat? Și doi, există o hotărâre judecătorească definitivă și irevocabilă prin care familia Iohannis a pierdut imobilul de pe bulevardul Nicolae Bălcescu. Ce demersuri a făcut Primăria pentru a recupera clădirea și sumele încasate până acum din chirii?”, a încheiat Sturz însoțit de aplauzele prelungite ale unei părți din audiență. Primarul interimar Astrid Fodor a răspuns scurt. ”Primăria Sibiu nu are competențe, ci numai ANAF-ul. Hotărârea judecătorească s-a dat fără a fi noi implicați”.

 

DSC_2198_site

Punctual, din cartier: prelungirea Săcel, grădinița din curtea Școlii nr. 1, parcările…

Dintre cei prezenți au luat cuvântul și două tinere locuitoare ale străzii Prelungirea Săcel, stradă de pământ pe care s-au dezvoltat mai multe proiecte imobiliare în ultimii ani. ”Prelungirea Săcel nu este asfaltată și este iluminată doar până la jumătate”, s-au plâns cele două tinere. ”Am primit multe scrisori de acolo, a durat mult reglementarea juridică a acelei străzi. Lucrările vor începe în primăvara lui 2017, anul acesta lucrăm la finalizarea procedurilor care țin de studiu de fezabilitate, proiect tehnic și organizarea licitației. Această licitație poate fi finalizată anul acesta, dar nu vom da un ordin de începere a lucrărilor în octombrie sau noiembrie, de aceea spun că lucrările vor începe în 2017”, a declarat Astrid Fodor. ”Iluminatul se va face cu siguranță anul acesta pe Prelungirea Săcel”, a completat viceprimarul Virgil Popa. Din aceeași zonă a străzilor Săcel și Dimitrie Cantemir a fost ridicată și chestiunea lipsei mijloacelor de transport în comun. ”Nu am discutat introducerea unui autobuz, dar vom analiza. Vom discuta cu cei de la Tursib dacă se pot găsi soluții”, a răspuns Astrid Fodor celor care solicitau prelungirea traseului 17.

Referitor la râul Cibin, locuitorii din Ștrand au cerut implementarea unor proiecte care să transforme diferite porțiuni ale malurilor râului în zone de agrement și de promenadă. Zone care să se întindă nu doar între porțiunea dintre strada Alba Iulia și piața Cibin, ci și înspre cartierul Turnișor.

Ca și în celelalte cartiere unde au fost organizate dezbateri publice, chestiunea locurilor de parcare insuficiente a fost ridicată de mai mulți dintre cei prezenți. Mai multe voci au cerut desființarea grădinilor ilegal amenajate în apropierea căii ferate dintre Ștrand și Câmpșor, iar în locul acestora să fie amenajate locuri de parcare.

Lucrările la grădinița începută de Guvern de șapte ani în curtea Școlii nr. 1 și preluată acum de administrația locală vor fi finalizate anul viitor, a mai răspuns Astrid Fodor mai multor întrebări pe această temă. ”În aproximativ două luni se poate semna contractul, pentru o grădiniță cu o capacitate de la 180 la 200 de copii. Au durat mult, foarte mult procedurile prin care am preluat noi acest proiect. Lucrările ar urma să înceapă la sfârșitul acestui an școlar și până în primăvara lui 2017 să fie gata”.

consultare publica strand dezbatere (12) (Copy)

Unde e strategia?

Din tot corul de oameni mai mult sau mai puțin agitați, cu un discurs mai mult sau mai puțin închegat, către finalul întâlnirii s-a distins vocea lui Marian Chițu. El a făcut referire la Strategia de dezvoltare a municipiului Sibiu pentru perioada 2014 – 2020, motivul invocat pentru organizarea celor zece dezbateri în cartierele orașului. ”Mă așteptam să văd și acea strategie. Nu aici la dumneavoastră, în față, ci să fie tipărim un text pe care să îl avem acasă să îl putem citi. Puteți pune pe internet ceea ce s-a stabilit până acum strategic, să putem spune și noi dau sau ba. Ați amintit de 120 de specialiști care lucrează la această strategie. Noi nu suntem specialiști, de aceea mă așteptam să veniți cu acel grup de specialiști să ne spuneți ce se propune”, a cuvântat calm sibianul. ”Noi nu am venit să vă prezentăm strategia, ci să colectăm idei. Acestea vor fi publicate pe site, iar cine are obiecțiuni sau nu își găsește ideile în Strategie ne poate scrie”, a explicat Astrid Fodor etapele elaborării strategiei în discuție. La fel de calm, Marian Chițu a cerut reprezentanților administrației locale mai multă transparență în ceea ce privește proiectele cu impact asupra sibienilor. ”Atunci când se autorizează ceva, să se afișeze înainte proiectul. Pe noi cine ne întreabă când se construiește ceva? La parter avem spații comerciale, dar nu ne întreabă nimeni dacă suntem de acord ca acolo să fie vreo cârciumă. Doar ne trezim cu ele. Am vrea mai multă transparență, să fie stabilite lucrurile împreună cu noi”.

De altfel, pentru o apropiere mai concretă a procesului administrativ de locuitori, un alt participant la dezbatere a cerut ca – pe modelul cabinetelor parlamentare din teritoriu – și consilierii locali si aibă astfel de birouri în cartierele orașului. ”Nu credeți că ar fi bine ca și consilierii locali să fie repartizați pe anumite porțiuni din acest oraș, pe cartiere, să vină să vadă ce se întâmplă în cartiere? Venim și noi la Primărie, dar ar fi bine ca acești oameni să fie puși la muncă în cartierele în care ar fi repartizați, căci altfel ar vedea din teren realitatea”. Același sibian a cerut și mai mult ”spirit” în interpretarea legilor de către polițiștii locali. ”Mai sunt niște bunicuțe care vând câte un buchețel de leurdă sau alte verdețuri. Poliția locală vine și tocmai pe acestea le «hușuie». Știu, încalcă normele referitoare la comerțul stradal, dar femeile acelea nu dau în cap nimănui pentru a vinde un pumn de verdeață. Eu cred că aici este vorba de modul de abordare care ar trebui să fie diferit”.

Ultimele aplauze, ultima dezbatere

După mai bine de două ore de discuții, sala de sport a Liceului ”Onisifor Ghibu”, unde a avut loc dezbaterea mai adăpostea doar jumătate dintre sibienii prezenți la început. Un ultim cuvânt a fost cerut de unul dintre sibienii care făcea parte din ”grupul Câmpșor”. ”Vă susținem cu tărie pentru alegerile locale, doamna primar”, a rostit bărbatul, în aplauzele celor rămași.

Ultima întâlnire organizată de Primărie pe tema Strategiei de dezvoltare a Sibiului este programată pentru joi, 17 martie, și îi vizează pe sibienii care locuiesc în zona centrală: Oraşul de Sus, Oraşul de Jos și cartierul Iosefin. Întâlnirea este programată tot de la ora 18:00 la Colegiul Naţional ”Gheorghe Lazăr”.

 

Fotografii de Silvana Armat

consultare publica strand dezbatere (17) (Copy) consultare publica strand dezbatere (11) (Copy) consultare publica strand dezbatere (9) (Copy) consultare publica strand dezbatere (26) (Copy) consultare publica strand dezbatere (1) (Copy) consultare publica strand dezbatere (13) (Copy) consultare publica strand dezbatere (21) (Copy) consultare publica strand dezbatere (10) (Copy) consultare publica strand dezbatere (2) (Copy)

consultare publica strand dezbatere (22) (Copy) consultare publica strand dezbatere (14) (Copy) consultare publica strand dezbatere (16) (Copy) consultare publica strand dezbatere (3) (Copy) consultare publica strand dezbatere (25) (Copy) consultare publica strand dezbatere (15) (Copy) consultare publica strand dezbatere (18) (Copy) consultare publica strand dezbatere (4) (Copy) consultare publica strand dezbatere (23) (Copy) consultare publica strand dezbatere (19) (Copy) consultare publica strand dezbatere (24) (Copy) consultare publica strand dezbatere (7) (Copy)

consultare publica strand dezbatere (8) (Copy)

 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

14 comentarii

Gabriela

Acum 6 ani

Casa d lui Iohannis era prioritatea numarul 1 a locuitorilor din Strand? De aia s au adunat petitionarii? E problema dansului. Problema personala. Cum dansului nu i pasa de mine, nici pe mine nu ma intereseaza despre dansul. Sunt administratori de blocuri, exista alte probleme majore de rezolvat in acest cartier. Doamna Astrid! V ati pierdut timpul degeaba! Nu vedeti la ce nivel se discuta? Locatarii au problema barnei din ochi.
Raspunde

Unul

Acum 6 ani

Problema personala a dânsului?????? O casa luata cu japca??? Nu am aflat răspunsul d-nei Primar la întrebarea legată de terenul de la scoala 1. Aceeași situație este la SC 25, SC 21, lic energetic si probabil o sa apară si la alte unitati scolare. Deci????
Raspunde

Zorro

Acum 6 ani

Aceste intilniri sunt praf in ochii oamenilor si o campanie electorala foarte ieftina. Se discuta discutii. Problemele din cartiere exista de ani de zile si nu s-au luat nici un fel de masuri ca aceste probleme sa fie rezolvate. Si in fond cu ce bani sa le rezolvi? Bravo cetateanului care intraba de terenurile practic furate din incinta scolii nr 1, si asupra recuperatii banilor pe casa luata de Johannis cu japca. Si, a-ti primit vreun raspuns? Asa o sa fie si dupa alegeri.
Raspunde

Horsti Klein

Acum 6 ani

Gargara si campanie electorala ieftina pt prostirea sibienilor,sper sa fie tot mai putini cei ce "pun botu'" la vrajeala casnicei fodor.
Raspunde

...

Acum 6 ani

Nu am aflat din articol ce s-a raspuns referitor la problema terenului scolii. Sa inteleg ca subiectul a fost ocolit?
Raspunde

CARTIER STRAND

Acum 6 ani

asteptam raspuns pentru terenul de fotbal din curtea scolii!!!!!!! reclamatiile noaste au fost oprite spunandu-ne ca patronul acestui teren are mama in PRIMARIA SIBIU -subalterna a D.nei Astrid!!!!!!!! va rugam sa raspundeti!!!!!!!!!
Raspunde

...

Acum 6 ani

Jurnalistii ar putea forta autoritatile sa dea detalii in privinta acestei probleme, cred ca e o problema foarte importanta pentru tot orasul (astfel de terenuri au fost construite si la alte scoli din oras - vezi V Aurie)
Raspunde

Jiji

Acum 6 ani

Minte Astrid Fodor in legatura cu procesul lui Iohannis, primaria Sibiu a fost parte in proces!
Raspunde

dancp

Acum 6 ani

aveti dreptate da doamna se face ca nu stie sau are dispozitie de la imperiul austrogerman sa nu stie
Raspunde

Vasile V. Vasile

Acum 6 ani

Și în ce calitate a fost Primăria parte în proces?
Raspunde

Werner

Acum 6 ani

Nu-i spune nimeni lui Virgil Popa ca-i penibil de subordonat alaturi de Astrid Fodor? Oare asta chiar nu realizeaza ca lumea il priveste ca pe-un miciman? Exact asa era si pe vremea lui Johannis, mereu in umbra lui; inteleg ca in felul acesta isi putea supraveghea mai bine afacerile imobiliare, dar parca totusi...sa fi mereu ca un ghiocel...
Raspunde

sabin

Acum 6 ani

Asta este campanie electorala pe banii nostri...pana acum de ce n a venit babuta sa vada problemele din cartiere...nu va lasati pacaliti...sasoaica ne duce cu presul...alegeti un primar care sa reprezinte Sibioul si pe sibieni...nu Cotroceniul....sau Forumul German, unde mai sunt vreo 50 de sasi restul, sunt romani care fac sluj....
Raspunde

siby

Acum 6 ani

Din imaginile prezentate de dvs. deduc cu stupoare ca doar cetatenii in varsta sunt interesati de planul de dezvoltare al municipiului pentru urmatorii 10-20 de ani!!!! Se prea poate ca speranta de viata in Romania sa fi crescut intre timp de la 65-70 de ani la 85-90 de ani...LA MAI MULTI ANI!!! SI LA MAI MULTE POVESTI FRUMOASE DESPRE CUM VA ARATA ORASUL:::IN VISE!!!
Raspunde

mihai

Acum 6 ani

E posibil ca tinerii sa STIE ca nimic nu se va face, indiferent de cate sedinte se tin... si indiferent care va fi noul primar
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus