Sâmbătă,
25.06.2022
Cer Senin
Acum
13°C

Lecție de civilizație europeană, de la 25 de kilometri de Sibiu

Lecție de civilizație europeană, de la 25 de kilometri de Sibiu

De Moara Veche și brutăria de la Hosman mulți sibieni au auzit. Și mai mulți turiști le-au vizitat. Puțini știu însă că moara funcționează cu patru pietre aduse din Franța, din La Ferté-sous-Jouarre, la vreo 50 de kilometri de Paris. Pielea care pune în mișcare moara, lungă de 12 metri, este adusă din Suedia. Și de două ori pe an, doctorul de mori Kurt Fasnacht, din Elveția, vine la Hosman pentru a verifica buna funcționare a morii.

Moara din Hosman are un motor ce datează din 1890 și a fost adusă aici din Nucet, prin 1932. Multă vreme morarul ”Fâșcă”, Pinciu Nicolae pe numele adevărat, venea din Bucovina să macine lângă Sibiu. Toate cele descrise până acum sunt un excelent exemplu de integrare europeană și ar fi fost pierdute definitiv dacă în urmă cu vreo zece ani o echipă de patru oameni, prieteni și familie, nu luau decizia de a se muta în Hosman. Unii vin din Germania, alții din București.

”Eu am trăit 20 de ani în Germania de Est și am venit în România pentru că eram interesat să văd cum trăiește o minoritate. În Sibiu am cunoscut-o pe soția mea și după nuntă am căutat un loc frumos pentru viață. Inițial am cumpărat aici o casă mică, o ruină de fapt, apoi i-am cunoscut pe Domi și Luijza. Împreună ne-am gândit să facem ceva pentru comunitate, sprijiniți de Fundația Mihai Eminescu Trust, și așa am preluat moara veche pe care am readus-o la viață”, povestește Joachim Cotaru.
Joachim Cotaru moara hosman (4) (Copy)Moara macină în prezent pentru oamenii din sat și este vizitată de turiști. Peste 1700 anul trecut. Lângă moară, Luijza a înființat o brutărie, iar produsele sunt comercializate în zona Văii Hârtibaciului și spre sfârșit de săptămână la Sibiu, în Piața Huet și Piața țărănească de la Sala Transilvania.
”Multă lume ne spune că acum zece ani aici era Valea Plângerii. Iată că de la an la an zona își revine, crește economic. Adevărul este că sunt foarte mulți oameni faini care vor să facă ceva pentru oameni și pentru Valea Hârtibaciului. Uitați-vă ce eforturi uriașe fac Prietenii Mocăniței. Noi nu putem spune că trăim din turism, dar nici nu a fost vreodată acesta scopul. Vrem să trăim frumos alături de oamenii din sat, să ne ajutăm, să ne sprijinim și să ne păstrăm identitatea”, continuă Cotaru.
moara hosman (2) (Copy)Recent, Asociația Hosman Durabil a început un nou proiect. Se numește „Solidarity for economic development in the Hârtibaciu Valley (SOLID.E.D.)”, este sprijinit de Programul de Cooperare Elvețiano-Român și are ca scop ducerea pe mai departe a crezului de până acum. Concret, lângă moară se lucrează deja la amenajarea unei șuri culturale, unde turiștii vor putea lua parte la activități iar localnicii la cursuri.
”Ideea este de a promova resursele locale. Centrul se va deschide a doua jumătate a acestui an, din vară începem cursurile pentru localnici, iar din 2017 va fi liber pentru public”, mai spune Joachim Cotaru.
Joachim Cotaru moara hosman (3) (Copy)Între timp, Moara Veche din Hosman va continua să găzduiască evenimentele devenite tradiționale. În 28 mai aici va fi organizată o nouă ediție a Transylvanian Brunch, iar în 11 iunie aici va avea loc Târgul de Primăvară, la care sunt așteptați zeci de producători locali, meșteri și meșteșugari, plus câteva sute de vizitatori.

moara hosman (1) (Copy)

”Cred că cea mai mare dezamăgire a mea ar fi să văd că apare un teren de golf cu hotel de lux pe Valea Hârtibaciului” - J. Cotaru
moara hosman (7) (Copy) moara hosman (8) (Copy) moara hosman (5) (Copy) Joachim Cotaru moara hosman (9) (Copy)

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

3 comentarii

Săndel

Acum 6 ani

Fain, Valea Hârtibaciului are potențial enorm. Eu unul sunt sigur că mocănița va circula la un moment dat din nou în mod regulat, măcar pe o mică parte a traseului. Apropos: pâinea de la Moara Veche se găsește și la Biocoop pe Avram Iancu, Luni și Joi.
Raspunde

Săndel

Acum 6 ani

Fain, Valea Hârtibaciului are potențial enorm. Eu unul sunt sigur că mocănița va circula la un moment dat din nou în mod regulat, măcar pe o mică parte a traseului. Apropos: pâinea de la Moara Veche se găsește și la Biocoop pe Avram Iancu, Luni și Joi.
Raspunde

vali

Acum 6 ani

Bravo acestiu om ptr. perseverenta si seriozitatea de care a dat dovada. Sper ca si altii din zona sa-i urmeze exemplul.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus