Luni,
07.10.2024
Parțial Noros
Acum
12°C

Grup de sprijin în alăptare, la Sibiu: „Eu văd alăptarea ca pe o minune”

Grup de sprijin în alăptare, la Sibiu: „Eu văd alăptarea ca pe o minune”

Trei mămici din Sibiu au înfiinţat un grup online cu scopul de a oferi posibilitatea mămicilor cu experienţă în alăptat să împărtăşească sfaturi şi informaţii utile lor în experienţa de a alăpta. O dată pe lună se întâlnesc pentru a se cunoaşte şi în realitate, după ce şi-au împărtăşit poveştile în mediul virtual. Aşa le-am aflat povestea.

Grupul Sprijin pentru alăptare Sibiu, înfiinţat acum trei ani şi care numără în prezent peste 1800 de membri, este locul unde viitoarele sau proaspetele mămici pot găsi răspunsul la toate întrebările şi problemele lor legate de alăptare. Împărtăşesc gânduri, fotografii, experienţe, dureri şi frici şi se bazează una pe cealaltă pentru a trece cu bine peste probleme întâmpinate în viaţa de mămică. „Eu cu alte două mămici pe care le-am întâlnit tot online şi am văzut că au acelaşi idei ca şi mine şi aceleaşi informaţii corecte am zis hai să facem chestia asta. Fiecare şi-a invitat prietenele şi uite că acum avem 1800 de membri. Majoritatea sunt din Sibiu, dar restul sunt din alte oraşe, Vâlcea, Alba, Gorj. Atâta timp cât lumea caută informaţii corecte despre alăptare şi vin să afle cât mai multe eu sunt fericită şi mulţumită. Avem reguli stricte, şterg comentarii ce conţin informaţii greşite”, spune Corina David, una dintre mămicile care au format grupul.

Grupul se află la cea de-a 21-a întâlnire şi prima pe anul acesta. În cadrul întâlnirile se abordează diferite teme, iar acum s-a vorbit despre diversificarea copilului alăptat.

„În general în fiecare lună facem întâlniri şi avem diverse teme pe care discutăm. Ceea ce încerc eu este să le dau câteva direcţii, unde să caute informaţii, care sunt recomandările în domeniu. Fără să vreau am adunat o grămadă de informaţii şi văd că se lipesc de mine şi dacă tot se lipesc de mine vreau să le dau şi altora. Îmi place să ajut, am fost la rândul meu ajutată şi vreau să ajut în continuare. Sunt orele mele de voluntariat”, povesteşte Corina.

Problemele pot fi multe, situaţiile se aseamănă, dar ce le uneşte cel mai mult pe aceste mame este dorinţa de a alăpta şi ca prin experienţa lor să ajute şi alte persoane. Astfel, am aflat povestea a două dintre mămici.

“Am un băiat de 9 luni şi 3 săptămâni, alăptat exclusiv până la 6 luni când am început diversificarea. Povestea noastră despre alăptare a început încă de când am rămas gravidă pentru că îi spuneam copilului că va papa "titi". Pot spune că sunt o mămică foarte norocoasă pentru că nu am întâmpinat mari probleme de alăptare -doar în spital am avut sânii tensionaţi, problema pe care am rezolvat-o cu ajutorul naşei mele, mama a trei copii alăptaţi. De grup am aflat tot de la ea iar când aveam timp am început să citesc postările altor mămici care vorbeau de greva suptului, de pusee de creştere, mastita şi altele. Până atunci, mă gândeam ce poate fi greu în a-ţi alăpta copilul?! Practic, de la acestea am început să ştiu tot ce implică alăptarea şi nu trece o zi fără să citesc sfaturile date de mămici cu experienţă. Grupul ajuta proaspetele mame să aibă un start bun în alăptare şi nu numai iar sfaturile vin la orice oră din zi sau noapte. Eu văd alăptarea ca pe o minune, dar în acelaşi timp şi ca pe un lucru obişnuit, natural, firesc ce oferă momente unice de dragoste, de împlinire sau de bucurie” povesteşte Andreea Rusu, membru al grupului de sprijin.
„Dorinţa mea de alăptare era mai puternică decât orice neplăcere”

Alexandra este membră a grupului încă de când era gravidă şi a aflat de el prin intermediul unei prietene. Pentru ea dorinţa de a alăpta a fost mai  puternică decât orice neplăcere şi dezvoltarea armonioasă şi sănătatea copilaşului au fost primordiale.

“Am o fetiţă de 9 luni care până la 6 luni a fost alăptata exclusiv, iar în momentul de faţă este diversificată şi alăptată la cerere. Începutul alăptării a fost destul de greu, am avut răni la ambii sâni, răni datorate ataşării incorecte, pe care le-am tratat în urma discuţiilor şi sfaturilor mămicilor din acest grup. Am născut prin cezariana, iar lactaţia nu mi-a pornit imediat, am avut canalele înfundate însă datorită prietenei care m-a şi adăugat pe acest grup am reuşit după 2 zile de la naştere să alăptez şi să refuz suplimentul de lapte praf din spital, asta după o noapte albă în care am stat şi am plâns şi am decis să cer ajutorul prietenei mele pentru că dorinţa mea de alăptare era mai puternică decât orice neplăcere.Pe lângă unicul sentiment avut în momentul alăptării, sănătatea şi dezvoltarea armonioasă a copilului meu sunt primordiale. Au fost şi momente grele, dureri de sâni, pusee de creştere, nopţi nedormite (încă sunt) dar satisfacţia alăptării este mult mai mare decât toate neplăcerile. Susţin alăptarea în public, chiar dacă pentru unii este un lucru mai puţin "ortodox", dar făcând asta sper să scoatem în evidenţă beneficiile alăptării”, povesteşte Alexandra Surtea, mămică din grup.
 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

2 comentarii

Tavya

Acum 8 ani

Ma alatur povestilor de mai sus cu un foarte scurt rezumat al povestii noastre. Baietelul meu are 2 ani 4 luni, alaptat doar seara acum, dupa ce a fost alaptat exclusiv pana la 6luni jumate si apoi la cerere pana la 1 an 11 luni cand am inceput serviciul. Primele 2 luni au fost extrem de dificile pentru noi. Nu aveam sfarc/mamelon format deloc, bebe nu avea putere sa prinda si sa manance. Ne lua 30 de minute pana apuca sanul cum trebuie si suptul eficient dura maxim 5 minute, dupa care iarasi jumate de ora de incercari. Am fost norocoasa ca am un copil ambition care nu s-a dat batut si mi-a dat putere sa continui. Mai tarziu, de la 3 luni am inceput cu adevarat sa simt bucuria si sentimentul de a fi mama care-si alapteaza copilul. A urmat cea mai frumoasa perioada si nu regret nici o clipa ranile sanilor, canalele infundate, inceputul de mastita foarte dureroasa, statul treaza 20 de ore din 24 timp de cateva saptamani, durata unei mese de alaptat de pana la 3 ore, rutina zilei care se limita la alaptat-schimbat bebe etc. As face la fel si a 2-a oara si daca ar trebui sa trec prin dureri si frustrari de 2 ori mai puternice. .... merita din plin! P.S. bebe era/este alergic la lapte de animal, ceea ce a adus o restrictie drastica in alimentatia noastra (fara niciun fel de lactate) pe care inca o respectam .... deci, noroc cu laptele matern pt ca bebe sa poata avea o alimentatie completa. ALAPTATI mamici!!!! Nu plecati urechile la ce zic gurile rele, ascultati de sufletul, de instinctul si mai ales de bebelusul vostru!
Raspunde

larisa

Acum 8 ani

Buna sunt Larisa...fetita mea are o luna...la inceput dupa ce am nascut aveam lapte mult de imi curgeau sanii...acum nu prea mai am daca abia scot 20 ml...ce sa fac? beau si ceai pt lactatie dar degeaba...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus