Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
20°C

Prietena mea, bufnița. Un sibian vrea să deschidă primul centru pentru păsări de pradă din România/FOTO

Prietena mea, bufnița. Un sibian vrea să deschidă primul centru pentru păsări de pradă din România/FOTO

Într-o curte din cartierul Turnișor, un tânăr de 21 de ani le vorbește blând unor păsări de pradă. Are trei bufnițe de zăpadă și un uliu mexican. Sunt aproape 10 ani de când copilul care creștea, pe atunci, porumbei, a hotărât să treacă la pasul următor. De un deceniu, pasiunea lui nu a făcut decât să crească tot mai mult, iar acum a devenit o convingere. Axel Avram este determinat să deschidă, lângă Sibiu, primul centru pentru păsări de pradă din țară.

Răscrucea de la 12 ani

Axel crede că s-a născut iubind păsările. Când era mic, creștea porumbei. Într-o zi, însă, un șoim a dat iama printre porumbeii săi și a ucis mai mulți deodată. "Atunci mi-am zis că nu se poate, trebuie să aflu ce este mai puternic decât porumbeii mei. Aveam 12 ani și știam că pe câmp, aici, în Turnișor, merg oamenii și vânează păsări de pradă, ca să le împăieze. Am mers acolo și, spre norocul meu, am dat de cineva care chiar prinsese un șoim. M-am rugat mult de el, dar până la urmă l-am convins. L-ar fi vândut pe bani buni, dar probabil, când m-a văzut atât de hotărât, a cedat. Șoimul a fost prima mea pasăre de pradă", își amintește Axel Avram.

DSC_4659

 

Patru ani a îngrijit șoimul și a exersat cu el tehnici de dresaj. Știa însă că locul păsării nu este în grădina lui, era o pasăre liberă. "Vreo doi ani l-am re-sălbăticit, apoi l-am eliberat. Am hotărât să îmi cumpăr păsări născute în captivitate, de atunci", spune Axel.

Bufnița Sheila, vedetă națională

Pe Sheila a cumpărat-o acum 3 ani, când avea doar o zi. "Ca să poți dresa o bufniță, trebuie să o iei de când e foarte, foarte micî. La început, Sheila dormea cu noi în casă. Era copilul familiei. Câinii s-au împrietenit cu ea, am poze când doarme în cușcă, lângă câine", povestește Axel.

DSC_4412

Legătura dintre ei este cea mai strânsă dezvoltată până acum. Cu Sheila a câștigat Axel concursul "Ham talent", de la postul de televiziune Antena1. "Nu merg nicăieri fără ea. Mergem împreună la festivaluri, facem demonstrații, e familia mea", povestește sibianul. Sheila încuviințează. Doar vocea lui Axel o liniștește.

La plimbare, cu păsările de pradă

Axel iese în fiecare săptămână cu bufnițele și cu uliul mexican la plimbare prin oraș. Stă la terasă, bea un suc, iar pasărea care îl însoțește așteaptă cuminte. "De la Farmacia 24, în Piața Mare, fac o oră. Oamenii mă opresc, mă întreabă despre ele, își fac poze. Păsările sunt blânde, se lasă mângâiate. De fapt, asta e parte a dresajului, socializarea", explică Axel Avram. Sibianul merge la diverse festivaluri cu numerele sale de dresaj și este un obișnuit al Festivalului Medieval de la Sibiu.

DSC_4729

Primul centru din România

Tânărul a cumpărat deja un teren lângă Sibiu, în apropiere de Cisnădioara, iar acolo vrea să deschisă primul centru pentru păsări de pradă din țară. Centrul ar urma să aibă o secțiune de expoziție de păsări de pradă, un sanctuar pentru păsări salvate și care nu mai pot trăi în sălbăticie și o zonă de dresaj, unde să fie ținute demonstrații în fiecare sfârșit de săptămână.

foto Silvana Armat

DSC_4326 DSC_4813 DSC_4796 DSC_4746 DSC_4721 DSC_4714 DSC_4683 DSC_4670 DSC_4678 DSC_4666 DSC_4660 DSC_4646 DSC_4636 DSC_4635 DSC_4634 DSC_4614 DSC_4613 DSC_4602 DSC_4601 DSC_4583 DSC_4560 DSC_4558 DSC_4554 DSC_4536 DSC_4534 DSC_4524 DSC_4517 DSC_4495 DSC_4493 DSC_4482 DSC_4456 DSC_4431 DSC_4410 DSC_4402 DSC_4376 DSC_4373

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

6 comentarii

Elena

Acum 7 ani

O propunere pentru Axel: sa imbine placutul cu utilul... Ulii porumbari sunt dusmanii naturali ai ciorilor ! Ar putea incerca sa ii procure si dreseze (?)... Ce-ar fi o colaborare cu primaria pentru starpirea ciorilor din parcuri, din oras ? Deja sunt prea multe in unele zone.... In unele orase din Ungaria asa s-a rezolvat problema ciorilor...
Raspunde

gigi

Acum 7 ani

sunt mai multi iubitori de pasari prin sibiu
Raspunde

Vasile Piticu

Acum 7 ani

Felicitari OMULE!!!
Raspunde

lungu elena doina

Acum 7 ani

EXCEPTIONALA prezentare!!!!!! Ai toata admiratia mea .Sheilla este superba la fel si Harry care pare deocamdata mai retras.Timpul v-a demonstra ca esti un om minunat .
Raspunde

Laura

Acum 6 ani

Ce frumoase sunt bufnitele!As merge sa le vad la Sibiu :) Mult success in continuare si sa auzim de bine !
Raspunde

nelu

Acum 4 ani

bufnita batrina se poate dresa am una pelinga casa de vreo doi ani
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus