Miercuri,
04.08.2021
Ploi Scurte
Acum
20°C

Un nou Armaghedon. La Romgaz. Unul estimat la 400 de milioane

Un nou Armaghedon. La Romgaz. Unul estimat la 400 de milioane

În ultimii cinci ani, procentul de gaze naturale pe care Romgaz îl livrează către E.On Gaz și GDF (actualul Engie) s-a dublat, dar prețurile pe care compania cu sediul în Mediaș le practică în relația cu cei doi clienți au creat un prejudiciu estimat la peste 400 de milioane de lei, susțin surse din cadrul Romgaz. Schema pare a fi simplă: cei doi mari clienți ai Romgaz cumpără gaze naturale la prețuri reglementate și le vând, mai departe, la prețurile pieței libere. În schemă sunt implicate și alte instituții ale Statului Român.

Dacă în 2010, Romgaz livra către distribuitorii de gaze naturale E.On și GDF aproximativ 27% din cantitatea totală de gaze naturale vândută (13,95% către GDF, respectiv 13,64% către E.On), în ultimul an încheiat acest procent s-a dublat. Anul trecut, mai bine de 64% din cantitatea de gaze naturale vândută de Romgaz a fost revândută mai departe de cele două societăți (32,99% către GDF și 31,30% către E.On). Faptul că cele două societăți au ajuns să conteze atât de mult în portofoliul de clienți al Romgaz este pus de conducerea acestei societăți pe situația industriei chimice din România.  ”Se poate observa că începând cu 2013, cantitățile livrate către cele două companii au început să crească pe fondul dispariției din portofoliul Romgaz a clienților din industria chimică”, arată reprezentanții Romgaz într-un răspuns transmis ziarului Turnul Sfatului.

Schema prețurilor reglementate

Cei care au dezvăluit actuala situație sunt angajați din cadrul Romgaz, reuniți sub numele de Asociația Salariaților Responsabili din Romgaz – o structură care a scos la iveală în ultimii ani mai multe fapte reprobabile care se petrec în interiorul companiei de stat cu sediul central la Mediaș.

”Majoritatea cantităților de gaze naturale produse de Romgaz sunt vândute către EON si GDF (Engie), companii care obțin profit substanțial de pe urma revânzării acestor cantități pe piața din România. Managementul Romgaz este în slujba EON și GDF Suez, politica comercială, concepută de către aceștia și aprobată de Consiliul de Administrație al companiei naționale, asigură celor două companii, EON și GDF, cantitățile de gaze naturale la prețuri convenabile acestora. Politica comercială a Romgaz asigură EON și GDF Suez posibilitatea ca aceste companii să facă jocurile pe piața gazelor naturale din România”, arată reprezentanții Asociației, într-o nouă scrisoare din seria ”Armaghedon”, transmisă ziarului Turnul Sfatului.

Ce spune Romgazul

Aceeași sursă mai arată că în această politică lipsește Romgaz-ul de profituri importante. ”Rugăm Curtea de Conturi a României să investigheze modul în care au fost stabilite prețurile de vânzare a gazelor naturale, pentru piața liberă, ce au fost livrate EON și GDF. Și pentru a identifica cu adevărat frauda făcută ar putea să compare politica de vânzare a Romgaz cu cea a OMV Petrom. Interesul de a-și umfla propriile buzunare a decizionalilor Romgaz a făcut posibilă și furnizarea unor cantități de gaze mai mari către aceste companii, decât cele obligatorii prevăzute de Actele normative emise de ANRE, pentru piața reglementată, cantități care mai apoi au fost vândute de către EON și GDF Suez pe piața liberă la prețuri net superioare celor de achiziție de la Romgaz. Toate acestea cu complicitatea ANRE și a domnului președinte Niculae Havrileț care asigură spatele celor din Romgaz”, se arată în scrisoarea Asociației salariaților responsabili din cadrul Romgaz.

Un nou Armaghedon romgaz

Într-un răspuns transmis ziarului Turnul Sfatului, reprezentanții societății din Mediaș arată că procentul gazelor naturale vândute la prețuri reglementate către E.On și GDF a scăzut din 2013 până în 2015, raportat la cantitatea totală de gaze vândute la prețuri reglementate. Potrivit celor de la Romgaz, dacă în 2013, E.On și GDF au primit la prețuri reglementate aproximativ 42% din totalul gazelor naturale vândute, în 2015 acest procent a scăzut la 30%. Potrivit aceleiași surse, reiese că cele două companii primesc mai bine de 95% din gazele naturale vândute de Romgaz la prețuri reglementate.

În schimb, reprezentanții Asociației arată și legăturile persoanelor aflate în spatele societăților amintite. ”Este cunoscut faptul că EON a susținut numirea domnului Metea Virgil Marius  la conducerea Romgaz (Metea a deținut anterior funcția de director al SC EON Energie România SA, Tg. Mureș). Metea a fost susținut și de Avram Pantelimon – director al Sucursalei de Producție Gaze Naturale Târgu Mureș, care avea interese pentru companiile ginerelui său, Șandru Ioan, companii (Romoil SA și Industrial Trading) care au vândut Romgaz compresoare și tubulatură. Influența lui Avram Pantelimon vine și din prietenia acestuia cu Ilie Sârbu (socrul lui Victor Ponta), ambii fiind vânători”.

Unde pot fi verificate cele 400 de milioane de lei

Cei care au redactat noul Armaghedon consideră că prin politica comercială adoptată și deciziile de management ale conducerii Romgaz, companiei naționale i-a fost adus un prejudiciu de peste 400 de milioane de lei.

Reprezentanții societății de gaze arată pentru Turnul Sfatului că nu este de datoria lor să verifice dacă producția vândută la prețuri reglementate este revândută, ulterior, de către cele două companii pe piața pentru care le-a fost reglementat prețul. ”Sarcina verificării/controlului destinației volumului de gaze livrate pentru piața reglementată revine Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei”.

Lipsa de ”vigilență” a ANRE este subliniată și de ”angajații responsabili ai Romgaz”. ”Ne întrebăm de ce ANRE nu a reacționat când a aflat că aceste companii, cu complicitatea Romgaz, au cumpărat gaze la preț administrativ mic, stabilit de hotărâri de guvern, pentru piața reglementată și apoi le-au vândut la prețuri mult mai mari pe piața liberă? De ce nu a vândut direct Romgaz gazele naturale furnizate suplimentar către EON și GDF ca și cantități aferente pieței reglementate pe piața liberă către beneficiarii gazelor EON și GDF Suez sau altor companii interesate?”.

 

Cât din producția Romgaz a ajuns la GDF și E.On

Sursa: Romgaz

 

An GDF(%) EON(%)
2010 13.95 13.64
2011 20.73 16.79
2012 21.27 26.96
2013* 29.86 29.73
2014* 33.61 33.02
2015* 32.99 31.30
 

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

5 comentarii

ra

Acum 5 ani

chiar se mai mira careva???
Raspunde

Flavius

Acum 5 ani

Nu degeaba vroiau sa mute Gazul la Bucuresti...la Medias se fura ca-n Sud...multi politicieni gen Vasile Blaga, sunt implicati
Raspunde

Bogdan

Acum 5 ani

Oameni rai si frustrati !!! Chiar nu v ati saturat sa discreditati pe toata lumea din romgaz ?! Nu mai subestimati lumea cu articole de 2 lei , am inteles cu totii interesele si orientarile celor care scriu astfel de minciuni ! Rusine !
Raspunde

nick

Acum 5 ani

daca l-ar fi mutat la bucale cred ca era deja pe minus si privatizat cu resurse cu tot pe nimic ca petromu !
Raspunde

M V

Acum 5 ani

Ce nu-ti place Bogdane? Furi si tu cu ei , si de aceea le tii partea. Rusine cretinilor,la angajatii Rom Gaz le dati salarii de mizerie ,fata de indemnizatiile asazisilor sefi. Hotilor!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus