Joi,
18.07.2024
Cer Senin
Acum
22°C

Excelența Sa Reinhart Guib: ”Fiecare Biserică are problemele ei – noi cu întreținerea, Biserica Ortodoxă cu construirea de noi lăcașe”

Excelența Sa Reinhart Guib: ”Fiecare Biserică are problemele ei – noi cu întreținerea, Biserica Ortodoxă cu construirea de noi lăcașe”

Numărul enoriașilor evanghelici din România este în scădere, în vreme ce moștenirea bisericilor fortificate și a lăcașurilor de cult este uriașă. Pentru Biserica Evanghelică a devenit o provocare să gestioneze și și pună în valoare o asemenea bază materială. Tocmai de aceea Episcopul Bisericii Evanghelice Reinhart Guib spune că Biserica pe care o conduce este deschisă să concesioneze sau să încheie parteneriate, inclusiv cu Biserica Ortodoxă, pentru buna administrare a lăcașurilor de cult. În ce condiții însă, vedeți mai jos.

Reporter: Ați declarat că sunteți dispuși că colaborați cu primăriile care intenționează să preia în administrare biserici fortificate în vederea conservării și punerii lor în valoare. Sunt curios până unde poate merge această deschidere a dvs.? Vă gândiți, spre exemplu, la stabilirea unor reguli cu ce se poate face și ce nu în biserică sau în spațiile bisericii? R. G.: Și până acum am fost deschiși la o colaborare cu primăriile pentru predarea unor biserici fortificate care nu mai pot fi întreținute de comunitățile locale. Zona Bistriței este un bun exemplu pentru aceasta. Această deschidere merge până acolo unde, în primul rând, găsim parteneri serioși. În al doilea rând ne dorim parteneri care vor și pot să conserve, restaureze și să pună în valoare bisericile fortificate. Și în al treilea rând care dau o folosință bisericească, spirituală, socială, educativă, culturală sau turistică edificiilor și în nici un caz pentru distracție sau localuri cu consum de băuturi alcoolice.

Rep.: Aveți aceeași deschidere și către ONG-uri sau instituții private interesate să investească într-o biserică fortificată? R. G.: Fără doar și poate. Alte instituții, fundații și asociații sunt de multe ori chiar mai interesate și potente pentru a investi și folosi bisericile fortificate. Între timp avem mai mulți parteneri privați decât de stat în conservarea și punerea în valoare a bisericilor fortificate.

interviu Guib (2)

Rep.: Spuneați că Biserica Evanghelică mai numără în jur de 12.000 de enoriași, iar realitatea din satele Transilvaniei ne arată că mulți sunt bătrâni sau avansați în vârstă. Cum vedeți viitorul bisericilor fortificate în acest context în următorii, să spunem zece ani? Faceți planuri pe termen lung? R. G.: Am spus-o de multe ori și o repet. Biserica Evanghelică se implică cu toate forțele în conservarea și folosirea bisericilor fortificate. Totodată n-o să putem compensa plecarea a sute de mii de enoriași și de aceea avem nevoie de ajutor. Colaborarea foarte intensă și apropiată cu HOG-urile, asociațiile sașilor emigrați în Germania care se implică tot mai mult și cu generația mai tânără, cât și sensibilizarea în țara noastră a organelor de stat și a societății sunt semne bune că și în următorii zece ani, cu forțe comune, vom conserva și chiar îmbunătăți situația bisericilor fortificate.

Rep.: Adevărul este de ani buni faceți eforturi considerabile pentru atragerea fondurilor europene și tot mai multe biserici sunt restaurate. Personal, vă simțiți împăcat, considerați că se face tot ce este posibil? R. G.: Cu oamenii, capacitățile și finanțele pe care le avem facem într-adevăr foarte mult, chiar peste puterile noastre. Totodată vedem că lucrăm împotriva timpului, cum ne arată prăbușirea turnurilor din Roadeș și Rotbav. Ce mi-aș dori sunt mai mulți parteneri în misiunea aceasta a salvării unui patrimoniu național și mondial, dar și spiritual, arhitectural, istoric și nu numai, care merită din toate punctele de vedere.

Rep.: Nu o dată ați dat exemplul bunei colaborări pe care Biserica Evanghelică a avut-o, în trecut, cu preoții ortodocși, în special în zona Bistriței. Acum vremurile s-au schimbat, Biserica Ortodoxă construiește biserici noi în fiecare an în vreme ce dumneavoastră faceți eforturi mari pentru a le întreține pe care pe care le aveți deja. Care mai sunt relațiile dintre cele două Biserici? Mai este posibilă o colaborare atât de strânsă ca în trecut? R. G.: Relațiile dintre bisericile evanghelice și cele ortodoxe sunt de prietenie și respect. Colaborăm la acțiuni ecumenice spirituale locale, dar și prin consiliul consultativ al cultelor pe teme relevante societății sau prin Asociația Ecumenică ADIROM la programe sociale și de incluziune, îndeosebi a refugiaților în diferitele centre. Pe lângă acestea, fiecare Biserică are problemele ei – noi cu întreținerea, Biserica Ortodoxă cu construirea de noi lăcașe. Din păcate, bisericile fortificate sunt greu de întreținut chiar și de biserici cu enoriași numeroși precum cea ortodoxă. Dacă ar fi altfel cu plăcere le-am preda mai multe biserici. O conlucrare mai strânsă desigur este posibilă în special în lucrarea ecumenică, unde Biserica Ortodoxă s-a retras vizibil în ultimii ani, dar și la teme de anvergură pentru toate bisericile.

interviu Guib (3)

Rep.: În contextul celor discutate mai sus, păstrați deschiderea către a ajuta imigranții sirieni/musulmani dacă vor ajunge în România sau în zona Sibiului? R. G.: Desigur. Ceea ce am hotărât unanim în Sinodul Bisericii vrem să și aplicăm. Vorbe fără fapte nu se poate pentru un creștin adevărat. Iubirea aproapelui precum și a celui nevoiaș se arată prin atitudinea și lucrarea noastră. Pentru aceasta am numit un consilier pe teme de imigrare, care va pregăti comunitățile noastre pentru ziua X. Totodată punem la dispoziție imobile nefolosite pentru a desfășura programe de asistență în localități. Conlucrăm cu primăriile și cu ADIROM pe această temă pentru a nu fi surprinși, ci pregătiți. Ca și creștini suntem chemați la solidaritate cu statul român care a promis preluarea a peste 6.000 de imigranți, cât și cu oameni plini de suferință, care și-au pierdut patria, casele, apropiații, locul de muncă, de educație și multe altele. Prin lucrarea pentru refugiați bisericile din țara noastră primesc șansa să arate că sunt biserici adevărate, în care credința, iubirea și nădejdea sunt trăite, nu numai propovăduite.

Scurt CV Reinhart Guib s-a născut în 26 noiembrie 1962 la Mediaș și a devenit episcop al Bisericii Evanghelice C.A. în Romania, cu sediul la Sibiu, în 12 decembrie 2010. Între anii 1984 și 1989 a studiat teologia luterană la Sibiu. A absolvit practica pastorală în comunitatea din Făgăraș, iar din anul 1990 a fost ales pastor al parohiei Ticușu Vechi. În anul 1994 a fost ales pastor orășenesc al Mediașului, iar un an mai târziu, în 1995, a fost ales decan (protopop) al districtului luteran de Mediaș. Este tatăl a trei copii. Reinhart Guib este al 36-lea episcop al Bisericii Evanghelice C.A. din România și păstorește, in prezent, aproximativ 12.000 de enoriași din 248 de parohii.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

4 comentarii

alzara

Acum 8 ani

1.Reusita ironia ! 2. Patrimoniul cultural al unui popor ( din pacate disparut ) TREBUIE conservat de catre statul / poporul succesor ; cun se face ca patrimoniul imobilar din marile orase si - a gasit alt succesor decat orasele in cauza ? Toata consideratia pt Consiliul Parohial Evanghelic C.A. Bistrita care intrand in posesia vechu iului liceu german din localitate l - a donat orasului conditionand mentinerea profiluluisi intretinerea curenta !
Raspunde

Pagan

Acum 8 ani

Daniel prea nefericitu' demon o sa fie dusmanos si pt aceasta declaratie o sa mai contruiasca 66 de biserici anul asta . semnat Dan Daniel Dollar $$$$$$
Raspunde

UN OM DIN SIBIU SAU POATE MEDIAS...

Acum 8 ani

Buna ziua. 1. Va chinuiti sa intretineti niste lacasuri de cult goale, suberbe arhitectural dar devenite nefunctionale. De ce nu cedati o parte din ele, pentru anumite ore, cu un program stabilit, altor crestini din comunitate, care sa oficieze acolo slujbe?? In Anglia sunt sute de biserici care au fost cedate din lipsa enoriasilor pt alte activitati. Dvs. le puteti ceda pt a se celebra in ele slujba crestina.In localitati in care exista aceste locasuri astazi goale, CONSTRUITE PENTRU A SE CELEBRA IN ELE SLUJBA CRESTINA, ( insist pe acest aspect deloc neglijabil) nu se mai intampla acest lucru din lipsa enoriasilor, iar crestinii din aceste localitati construiesc altele ....normal ca da.....sunt crestini si au nevoie de lacasuri de cult, de Divinitate. De ce nu se poate celebra slujba de Paste sau Nasterea Domnului in aceste lacasuri Excelenta Voastra, pentru crestinii care azi populeaza in mod majoritar aceste localitati?? 2. De cand lumea si pamantul populatiile majoritare au construit intens. Au populat si au construit, EVOLUTIA UMANA SI REALITATILE ISTORICE O CONFIRMA. Cu sau fara mici si pline de regrete ironii fara valoare, aceasta este adevarul. Stiti si Dvs ca acele mici comunitati de sasi ar fi de acord acum sa intre si alti crestini in biserica lor. Capii bisericii nu se pun de acord, din pacate pentru crestinatate si pentru viitorul acestor edificii.. Iar vecinii nostrii sasi care au plecat in Germania in anii 1990, sunt tot mai putini, vin tot mai rar...din cauze firesti....din pacate suntem oameni si vremea trece peste noi...DECI INTERESUL PT SOARTA BISERICILOR, AL CELOR DIN GERMANIA, LA CARE FACETI REFERIRE, ESTE TOT MAI SCAZUT...DIN PACATE. 3. O sa le cedati mai bine musulmanilor decat crestinilor ??. Si mai superba afirmatie. Dar poate promiteti ceva ce nu sperati sa se intample....S-ar putea chiar sa va refuze....cred ca si ei vor construi lacasurile lor de cult, cred ca cu asta vor incepe, pentru ca ei cred in Divinitate si au construit lacasuri de cult peste tot in lume. Tot respectul pentru ei. 5. Care va fi viitorul ?? Niste lacasuri superbe de rit crestin care incet, incet se vor darama. PACAT PENTRU CRESTINATATE. 4. Este o realitate faptul ca pe langa Biserica Ursulinelor din Sibiu a functionat sute de ani un locas de invatamant construit tot de acest cult. Pe vremea raposatului a functionat- in ultima perioada a istoriei ei ca unitate de invataman-t un SUPERB LICEU PEDAGOGIC . Au plecat de acolo MII de dascali in toata TARA. CE SE INTAMPLA CU ACEASTA CLADIRE ACUM??? DE CE NU MAI FUNCTIONEAZA CA SCOALA ASA CUM A FOST CONSTRUITA ACUM SUTE DE ANI?? Explicatiile si realitatea nu arata decat micime in gandire si .............PACATE CU GANDUL, CU VORBA SI CU FAPTA!!! 5. Educatia crestina incepand cu cel mai de jos nivel al ei, infirma multe din actiunile unor persoane cu educatie CRESTINA ELEVATA, CU PUTERE DECIZIONALA IN CADRUL CULTULUI CRESTIN INDIFERENT DE RIT. IAR CRESTINISMUL TRAIESTE PRIN CEI BOTEZATI NU PRIN CEI ALESI VREMELNIC.
Raspunde

Cojoc Mirela Adina

Acum 7 ani

As vrea sa cunosc doctrina lutherana ca o evanghelizare PT ca Este religia presedintelui tarii sunt ortodoxa
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus