Joi,
29.09.2022
Ceata
Acum
10°C

Sibiul are cea mai mare colecție de brevete de invenție din țară, în afara Capitalei

Sibiul are cea mai mare colecție de brevete de invenție din țară, în afara Capitalei

Brevetele originale de invenție ale unor oameni care au scris istoria României, precum Traian Vuia, Ana Aslan, Henri Coandă, Hermann Oberth sau Anghel Saligny, se află la Sibiu de mai bine de o lună. Ele sunt găzduite de Universitatea ”Lucian Blaga” din Sibiu, prin Departamentul Protecția Proprietății Intelectuale și Centrul European PatLib.

În total, aproximativ 100.000 de brevete de invenție originale se află la Sibiu. Spre exemplu, oricine este interesat poate consulta, în original și pe suport de hârtie, brevetul podului de pe Dunăre de la Cernavodă. Sau cam orice invenție românească la care vă puteți gândi. Valoarea aceste brevetoteci este inestimabilă pentru istoria țării noastre și de ea se pot folosi studenții ULBS și ai altor universități din țară, ingineri, oameni de afaceri și, bineînțeles, inventatori și istorici.

Sibiul are cea mai mare colectie de brevete de inventie din tara, in afara Capitalei (4)

Ideea aducerii la Sibiu a celor peste 100.000 de brevete aparține directorului Departamentului Protecția Proprietății Intelectuale din cadrul ULBS, Mihail Țîțu. Acesta a declarat pentru Turnul Sfatului că a făcut primele demersuri în urmă cu mai bine de trei ani, la Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci București. ”Brevetoteca de la ULBS este un punct de acces la informația mondială în domeniul brevetelor de invenție și stării tehnice mondiale prin intermediul a șase sisteme de calcul conectate la bazele de date naţionale dar mai ales internaţionale, un punct de interes pentru comunitatea academică și pentru mediul de afaceri. Odată cu sosirea la Sibiu a colecției, cercetătorii sibieni, din mediul academic, dar și din mediul privat vor avea avantajul de a studia, analiza şi discuta stadiul tehnicii împreună cu specialiştii și oportunitatea de a avea o situaţie a stadiului tehnicii naţionale. Având la dispoziție colecția integrală de brevete de invenție, inventatorii și nu numai vor avea posibilitatea de a identifica, prin comparație cu stadiul tehnicii mondiale, toate posibilităţile de realizare a invenţiilor, de transpunere în practică a ideilor, cu consiliere asupra modului de obţinere a protecţiei drepturilor de proprietate industrială”, a declarat Mihail Țîțu.

În perioada următoare numărul celor care vor trece pragul Departamentului Protecția Proprietății Intelectuale de la Sibiu este așteptat să crească simțitor, orașul nostru fiind mult mai accesibil pentru majoritatea celor interesați. ”În rafturile Brevetotecii noastre, special construită, este găzduită o istorie interesantă a inventicii românești ce așteaptă să fie descoperită de studenți, profesori, oameni de afaceri, cercetători sau pur și simplu oameni curioși, oameni pasionați”, a mai declarat Mihail Țîțu.

Cine este interesat poate consulta colecția la rectoratul Universității ”Lucian Blaga” din Sibiu, Structura Suport Administrativă Protecția Proprietății Intelectuale, Centrul PatLib din Sibiu, camera 2, Bulevardul Victoriei nr. 10.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

1 comentarii

inventator

Acum 6 ani

Articol comandat !!!!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus