Vineri,
29.03.2024
Partial Noros
Acum
15°C

Raidurile aeriene ale SUA au încetinit instalarea reţelei Stat Islamic în Afganistan

Raidurile aeriene ale SUA au încetinit instalarea reţelei Stat Islamic în Afganistan

Zecile de lovituri aeriene întreprinse din februarie de SUA în Afganistan au frânat avansul Statului Islamic (SI) în Afganistan, potrivit generalului american Charles Cleveland, care a avertizat însă în legătură cu capacitățile jihadiștilor de a recâștiga rapid terenul, informează Agerpres.

Armata americană a întreprins circa 100 de lovituri aeriene în cadrul operațiunilor antiteroriste în Afganistan începând din ianuarie, dintre care aproape 80 au vizat Statul Islamic, a declarat joi generalul Cleveland, purtător de cuvânt al trupelor americane în Afganistan. Președintele Barack Obama a autorizat în ianuarie efectuarea de lovituri aeriene împotriva Statului Islamic în estul Afganistanului, în plus față de cele care vizează rețeaua Al-Qaida. ''Estimăm că au fost reduse capacitățile SI'' de la această autorizare, a afirmat generalul Cleveland în fața jurnaliștilor.

Armata americană evaluează între 1.000 și 3.000 numărul de combatanți SI care se află în Afganistan, potrivit generalului Cleveland, care a precizat totuși că tinde să considere reală limita de jos a estimării și că majoritatea sunt foști talibani afgani și pakistanezi decepționați de conducerea mișcării, precum și islamiști uzbeci și locali. Generalul a avertizat, totodată, în legătură cu capacitatea Statului Islamic ''de a-și reface elanul foarte rapid''. ''Prin urmare, vrem să menținem o presiune constantă asupra lor'', a afirmat generalul.

Referitor la Al-Qaida, numărul combatanților rețelei este evaluat între 100 și 300. Talibanii afgani, care au anunțat recent începerea ofensivei lor de primăvară, rămân de asemenea în câmpul de bătaie al americanilor. În cadrul luptei sale împotriva terorismului, armata americană întreprinde periodic lovituri aeriene, în general cu ajutorul dronelor, a căror folosire este controversată, în regiunile de frontieră ale Pakistanului, unde sunt activi talibanii, combatanți care își revendică apartenența la SI și membri ai Al-Qaida.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus