Luni,
18.01.2021
Parțial Noros
Acum
-5°C

Pe mâini bune, cu handbalistul-maseur. Povestea extremei lui HC Sibiu care îşi transformă pasiunea ascunsă într-o afacere: masajul pe scaun

Pe mâini bune, cu handbalistul-maseur. Povestea extremei lui HC Sibiu care îşi transformă pasiunea ascunsă într-o afacere: masajul pe scaun

Tot mai mulţi sportivi din România, care nu evoluează la cel mai înalt nivel, îşi caută un job pentru a se întreţine sau chiar aleg să se lanseze în afaceri. E şi cazul lui Raul Muntean (23 de ani), handbalist la echipa sibiană din Divizia A HC Sibiu. Acesta a conştientizat că trebuie să facă şi altceva pe lângă handbal şi a decis să se folosească de abilităţile de maseur, dobândite din perioada facultăţii, astfel că s-a gândit să-şi deschidă o afacere mai puţin întâlnită pe piaţa din Sibiu: masajul pe scaun, la locul de muncă sau la domiciliu.

Născut în Alba Iulia, Raul şi-a dat mâna cu handbalul de prin clasa a 5-a, după ce niciun sport nu i-a putut mângâia sufletul precum a făcut-o mingea sferică de 500 de grame. Apoi elanul feciorelnic l-a împins să se dedice total sportului visurilor sale. A jucat la Focşani, acolo unde a evoluat pentru o echipă locală, pentru ca mai apoi să se întoarcă în judeţul în care a lansat primul “oa”, jucând pentru echipa Sebeşului. La Sibiu a ajuns după ce echipa din Sebeş s-a dizolvat, în 2014. N-a avut nevoie să arate cât de bun este, pentru că cei de la Sibiu îl cunoşteau din duelurile din campionat, iar încet, încet Raul a devenit o piesă de bază în angrenajul echipei tinere conduse de Matei Damian şi Ștefan Nicolae. Acum, la doi ani distanţă, Sibiul i-a devenit deja a doua casă.

10626504_829120103794466_493163676783447359_n

Fire întreprinzătoare, mereu aflat în goana după cunoştinţe noi încă de când era o mână de om, extrema stângă de la HC Sibiu era fascinat să afle ceea ce se petrece cu corpul său când apăre câte o accidentare din duelurile dure din handbal. “Tot timpul am fost pasionat de anatomia corpului, de tot ce ţine de oase, de muşchi. Voiam să aflu lucruri noi care să mă ajute să mă recuperez singur.  Să ştiu ce trebuie să fac să revin cât mai repede pe teren”, rememorează sportivul.

Maseur, dintr-un pariu

Aventura sa în lumea masajului, cu adevărat, s-a născut printr-un pariu. A pus pariu cu un prieten maseur că dacă se va apuca şi el va deveni mai bun decât el. A fost doar un imbold, pentru ca cel poreclit “Sigursson”, după doar două zile, să înceapă un curs de masaj în Alba Iulia. “Dacă eu mă apuc, o să fac mai bine ca tine, i-am zis. Era într-o sâmbătă, şi luni deja m-am înscris la curs”, spune Raul, cu ridicături în marginile gurii. Între timp a terminat studiile facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport din Alba Iulia, iar acum studiază la Masterul de sport din Sibiu şi la Masterul de Kinetoterapie de la Târgu-Mureş. Cu această colecţie de abilităţi i-a fost uşor să-şi găsească de lucru la o clinică din Sibiu, acolo unde a performat pe partea de Sport şi Spa, apoi pe latura terapeutică şi de recuperare. “M-a atras din prima, pentru că e frumos să lucrezi cu corpul omului, mai ales dacă lucrezi pe partea de terapie. Vezi pe cineva care vine cu probleme medicale grave, poate paralizat pe o parte, şi poate ajunge peste 1-2 luni, după masaj şi alte terapii, să meargă, să lase căruciorul sau cârja… Este o satisfacţie enormă!”, susţine Raul.

“Vedeam mulţi oameni stresaţi”

Vedea constant oameni cu spatele distrus, stresaţi, care îşi petreceau toată ziua la birou şi care aveau probleme grave la coloană. Încet, a început să i se înfiripeze în minte un gând: cum ar putea ajunge mai aproape de ei, cum le-ar putea fi de folos. Aşa a decis să vină cu un concept puţin dezvoltat în Români şi în Sibiu, masajul la birou sau la domiciliu.

“Eu lucrasem si la cursul de masaj, dar foarte puţin cu acel scaun, după care am făcut specializare unde am învăţat mai multe despre acest concept. Ideea mi-a venit când intrasem pe un site din Bucureşti şi din Cluj, văzusem o ştire. Şi am zis: hai să încerc şi eu să văd ce feedback au oamenii, pentru că vedeam peste tot foarte mulţi oameni stresaţi şi cu probleme la spate. Sper să evoleze lucrurile într-un mod plăcut. Chiar sunt optimist”, spune handbalistul-maseur.

12966623_1142882542418219_1323869658_n

A trimis mail-uri şi a dat telefoane timp de patru luni

Începutul i-a fost greu. Necunoscând actele de care are nevoie pentru a-şi înfiinţa firma, Raul s-a apucat să citească toate paginile şi site-urile de profil de pe net, de unul singur. Acesta mărturiseşte cu zâmbetul pe buze că, la un moment dat, ştia toate informaţiile de pe fiecare pagină şi forum pe care intrase. Apoi, timp de patru luni de zile a dat telefoane şi a trimis mail-uri firmelor din Sibiu, dar nu a ajuns la nimic concret. Însă nu a disperat. “Românul nu e prea deschis la ceva nou, el vrea să rămână fix, pe muncă şi atât. Cu firma vreau să avansez ca profesie. Masajul pe care vreau să-l fac este ceva mai puţin folosit la noi în ţară, şi am vrut să implementez asta şi în Sibiu, la firmele multinaţionale şi la persoanele care îşi permit, în primă fază. Preţurile sunt accesibile pentru Sibiu. Vom vedea pe parcurs. Începutul este ok. Am deja o firmă din Sibiu, 40 de persoane, de două ori pe săptămână. Ţin minte că am trimis mail-uri vreo 4 luni de zile şi telefoane, şi nu a fost nimic concret, până când dintr-o discuţie cu cineva am ajuns la firma respectivă, pe care o ajut acum”, mărturiseşte maseurul.

Prima persoană care a încercat scaunul de masaj a fost mama sa, cea care mereu a crezut în el şi l-a spriinit în tot ceea ce a făcut. “Prima oară a fost mama, evident. La cursul de masaj, mama era cobaiul, după ce am început să fac mama era cobaiul, la scaun tot mama. Două zile am chinuit-o (râde). I-a plăcut şi ei. Și ea are probleme cu spatele, ca majoritatea persoanelor din ziua de azi. Acum mă cheamă tot mai des să merg acasă să-i fac masaj. Mereu m-a susţinut şi pe această cale vreau să-i mulţumesc. Vreau să  ştie că o iubesc enorm”.

Prima experienţă: o adevărată nebunie!

Prima experienţă cu persoanele unei firme care au dorit să încerce scaunul de masaj a fost cu adevărat o aventură. Raul povesteşte că nu se aştepta la un asemenea feedback din partea oamenilor.

“Au fost foarte încântaţi. Nu mă aşteptam. Am rămas mască. Au fost plăcuţi impresionaţi, unii au zis că au nevoie o dată pe săptămână, alţii de două ori. Toţi acuzau durerile de spate, mai ales în zona cervicală, a umerilor. E ceva normal, dacă stau toată ziua la birou. Au fost bucuroşi, au primit ideea ca pe un ajutor din partea mea, nu ca pe un serviciu. Experienţa a fost unică, penru că, în primă fază, vorbisem că într-o zi fac totul gratuit, pe tot parcursul zilei, şi cine vrea să vină e poftit. După doar cinci minute, am fost sunat: Raul, s-au epuizat toate locurile, sunt vreo 80 de persoane interesate. Deja cele 30 de locuri, pe care le puneam la dispoziţie, se ocupaseră. A fost o nebunie. Chiar nu m-am aşteptat. Sunt oameni deschişi… într-adevăr, mai mult tineret, dar deschişi spre chestii noi şi să investească în sănătatea lor”, rememorează Raul prima sa experienţă.

12800114_1105490059490801_8688657239413932941_n

15 minute sesiunea de masaj

O sesiune de masaj ţine 15 minute şi acesta se bazează pe presopunctură, iar avantajele le edifică chiar Raul: “Ajută foarte mult la relaxarea psihică, plus grupele musculare de pe spate. Eu vreau să mă axez mai mult pe persoanele care lucrează mult la birou. Este vorba de 15 minute pe sesiune. Un masaj scurt, care se bazează pe presopunctură, pentru că omul nu se dezbracă, rămâne cu cămaşa de la muncă şi nu depune un efort legat de timp. Studii care s-au făcut arată că randamentul persoanei care este masată timp de 15 minute creşte după masaj. E recomandat cel puţin o dată pe săptămână, eu optez pentru două pe săptămână. E cel mai benefic. Acum rămâne la latitudinea respectivului, cât îşi doreşte să invesetască”.

În continuare, Raul susţine că vrea să dărâme mitul cum că masajul ar fi doar un moft: “Nu e aşa. E un aspect medical, care te ajută psihic, fizic, moral. Masajul poate fi considerat şi ca un psiholog. În aceste 15 minute, toată lumea e curioasă cum e, de ce doare pe o parte sau alta. Discuţi cu persoana, încerci s-o scoţi din cotidian. Mulţi trec sănătatea în plan secund, până pe ultima sută de metri, şi apoi spun că au crezut că o să le treacă. Iar apoi îşi doresc să fie făcuţi repede bine”.

Cum funcţionează scaunul?

 “E un scaun ergonomic, pliabil. Eu mă duc, îl desfac, omul se aşează pe spătarul scaunului. Are un suport pentru faţă, pentru mâini, picioare. El pur şi simplu când se aşează pe scaun e foarte relaxat, toată musculatura îi cedează din greutate. E foarte relaxant”, explică Raul, care îşi ajută şi colegii de la handbal când apar accidentări: “Și la noi apar întinderi musculare, de spate. Fiind un sport dur se întâmplă destul de multe. Îi ajut cu mare plăcere, pentru că suntem o echipă. Niciodată nu am zis nu, tot timpul sunt pro”.

10418885_1036705449686579_1449781418550781428_n

Despre colegii de la HC Sibiu vorbeşte cu drag şi spune că e fericit că face parte dintr-un astfel de grup, care se implică foarte mult sufleteşte. “Atmosfera e foarte frumoasă. Colegii sunt de gaşcă. Toţi suntem tineri, fiecare vrea să demonstreze ce poate. Ne implicăm fizic şi sufleteşte. Toată lumea vrea să se afirme, să ajungă la un nivel mai înalt. Chiar dacă la acest nivel sunt probleme cu banii, noi încercăm să dăm totul, pentru că în orice moment te poate vedea un club. E al doilea an, mi se termină şi contractul, dar îmi doresc să-l prelungesc. M-am obişnuit şi cu Sibiul. E o atmsferă faină aici!”, conchide sportivul.

Pentru mai multe informaţii despre masajul pe scaun accesaţi pagina oficială de Facebook https://www.facebook.com/phoenixrelax/?__mref=message_bubble

foto: Facebook personal

Adrian Stoinea

de Adrian Stoinea

Sport
Telefon:
0764 614 986

Comentarii

2 comentarii

SIMTION MIHAELA

Acum 4 ani

felicitari Raul iti doresc mult succes,mama ta poate fi mândră de tine.
Raspunde

RODICA FILIP

Acum 4 ani

AU FOST O BINEFACERE SEDINTELE DE RECUPERARE!!! ITI DORESC SUCCES SI SUNT SIGURA DE REUSITELE TALE. BRAVO RAUL, FRUMOS ARTICOL!!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus