Vineri,
26.04.2024
Parțial Noros
Acum
15°C

Arabia Saudită: Un proiect de lege legat de 11 septembrie, un alt subiect spinos pentru Obama

Arabia Saudită: Un proiect de lege legat de 11 septembrie, un alt subiect spinos pentru Obama

Vizita pe care președintele SUA, Barack Obama o va efectua săptămâna aceasta în Arabia Saudită va deveni și mai dificilă din cauza unui proiect de lege american care va permite aducerea de lideri saudiți în fața tribunalelor americane, pentru atentatele din 11 septembrie 2001, informează Agerpres.

Acest text, susținut de democrați și republicani, nu a fost încă supus unui vot în Congres, dar suscită deja tensiuni. Potrivit The New York Times, ministrul afacerilor externe saudit, Adel al-Jubeir, i-a avertizat pe congresmenii americani, în timpul unei vizite întreprinse la Washington luna trecută, asupra posibilelor consecințe care pot apărea în cazul în care proiectul va fi adoptat. Cotidianul american precizează că oficialul saudit a amenințat chiar cu vânzarea a circa 750 de miliarde de dolari plasați în acțiuni la Trezoreria americană și alte bunuri deținute în SUA.

Dacă va fi adoptat, acest proiect de lege le va permite familiilor victimelor atentatelor din 11 septembrie 2001 să dea în judecată inclusiv guvernul saudit pentru a obține despăgubiri. Nicio implicare a Arabiei Saudite în acele atentate nu a fost vreodată demonstrată, însă 15 dintre cei 19 pirați ai aerului erau saudiți. Casa Albă se opune acestui proiect de lege ('Justice Against Sponsors of Terrorism Act') și a avertizat că Obama se va opune prin veto dacă acest text va fi votat de Congres. "Îngrijorarea noastră cu privire la această lege nu are legătură cu impactul ei asupra relațiilor noastre cu o țară anume, ci cu un principiu important al dreptului internațional: imunitatea statelor', a subliniat luni Josh Earnest, purtătorul de cuvânt al administrației americane. Punerea în discuție a acestui principiu ar putea, 'dacă alte țări vor adopta o lege similară, reprezenta un risc semnificativ pentru SUA, contribuabilii, militarii și diplomații noștri', a adăugat Earnest, precizând că acest principiu 'le permite țărilor să-și rezolve disensiunile pe cale diplomatică, nu prin intermediul tribunalelor".

Barack Obama va avea, miercuri, o întrevedere cu regele Salman, la Riad, iar joi va participa la un summit al țărilor din Consiliul Cooperării Golfului (Arabia Saudită, Bahrein, Emiratele Arabe Unite, Kuweit, Qatar și Oman). Reintegrând în jocul diplomatic Iranul, marele rival șiit al Arabiei Saudite, și renunțând la intervenția în Siria împotriva regimului lui Bashar al-Assad, președintele SUA a iritat monarhiile sunite, partenere de lungă durată ale SUA.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus