Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
12°C

Vulnerabilitățile Primăriei Sibiu

 Urbanismul și Direcția Investiții. Două puncte cheie ale oricărei administrații locale. La Sibiu, ambele prezintă disfuncționalități din ce în ce mai mari. Urbanismul coordonat de arhitectul șef Ioana Urdea a dus, anul trecut, la amânarea sine die a proiectului unui nou spital de urgențe pentru care erau în curs de negociere inclusiv sursele de finanțare. Acum iese la iveală faptul că a autorizat construirea unei parcări chiar pe spațiul verde al parcului Sub Arini. Problemele ”mărunte” duc la exasperare tot mai mulți oameni de afaceri care se izbesc de Serviciul Urbanism și amenajare a teritoriului.

Relativ recent înființata Direcție Investiții, condusă de Monica Dancu, dă deja semne de oboseală: procedurile de atribuire se desfășoară greoi, generează tot mai des motive de contestații și, mai mult, instituții precum Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor ajung să caracterizeze modul de lucru al acestei direcții drept ”superficial, părtinitor și discreționar”. Să mai amintesc că, în două luni, începe colectarea selectivă a deșeurilor în oraș, iar Direcția Investiții nu a fost încă în stare să atribuie contractul de amenajare a celor 700 de platforme betonate pe care ar trebui amplasate containerele (contract care are patru luni termen de îndeplinire)? Asta ca să nu mai amintesc de ceea ce se întâmplă cu contractul de realizare a marcajelor rutiere din Sibiu, epopee ce pare să fie scrisă pentru elogierea incompetenței.

Cum să aduci în discuție politici publice, proiecte vizionare pentru un oraș confortabil, când activități care ar trebui să facă parte din sfera cotidianului banal al unei administrații locale se poticnesc și generează tot mai mari nemulțumiri?

Suntem în precampanie electorală, iar candidații la funcția de primar al Sibiului visează avioane. Niciunul nu pare să își asume, în acest moment, nevoia de reprofesionalizare a unor puncte cheie ale administrației locale.

 PS: Anul trecut a fost închis de Primăria Sibiu cu un excedent de 157 de milioane de lei (o treime din buget).

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

7 comentarii

LaFlemme

Acum 7 ani

Capitala culturala. Capitala culturala. Capitala culturala. Cam atat stiu sibienii. In rest, "Dumnezeu cu mila" si sa faca altii pentru noi.
Raspunde

Brian Loman

Acum 7 ani

Urbanismul functioneaza, pentru o autorizatie de constructie pentru saparea unui sant de 30 cm latime si cativa metri lungime, nu astepti decat un an si jumatate. Ce nu-i bine carcotasilor?
Raspunde

deh

Acum 7 ani

Nu stii tu cum functioneaza, cum trebuiesc unse anumite mecanisme... Daca ai fi stiut acum aveai deja un canal navigabil lat de 50m (sau cat vrei tu), intrat in "legalitate" dupa o mica amenda + "inca ceva"
Raspunde

Mihai

Acum 7 ani

Lauda de sine nu miroase a bine, insa (fara falsa modestie....) in anul 2014 cand am vrut sa concurez pentru postul de sef serviciu, Serviciul Urbanism, am fost respins pe motivul ca nu am studii superioare de arhitectura, ci doar de urbanism (culmea). Dna arhitect sef mi-a spus ca are nevoie de cineva care stie sa citeasca o autorizatie de construire si ca nu sunt pregatit pentru asta, fiind absolvent al unei scoli de arhitectura, cu master si doctorat in urbanism si arhitect sef la orasul Miercurea Sibiului. Deci, despre ce vorbim.....? Candidatii de acum si afaceristi de maine merg uneori mana in mana. Eu cunosc cazuri de edificari care nu puteau fi facute fara spaga (eu vin de la Bucuresti unde nici nu se deschide usa de la urbanism fara 500E). Deci,repet, despre ce vorbim.....? A, si sa nu uit. Dna Urdea, conform Legii 350 din 2001 nu indeplineste conditiile legale si de pregatire profesionala pentru a ocupa postul din cadrul Primariei Sibiu si ANFP si MDRAP stiu asta.
Raspunde

deh

Acum 7 ani

Postul are probabil o mica dedicatie pentru o anumita persoana care are studii de arhitectura, e ceva similar cu modul in care se intocmesc caiete de sarcini pentru o licitatie...Mai mira pe cineva?
Raspunde

Bogdan

Acum 7 ani

Poate cel mai bun articol din ultimul timp. Este incredibil de trist ce se întâmplă la Direcția Tehnică și la cea de Investiții de la plecarea fostei directoare. Să nu uităm că până anul trecut era o singură direcție, cea Tehnică. Au spart direcția aia în două, au angajat director tehnic și au promovat pe cineva la investiții. Rezultatul, o varză! Sunt oameni care nu au încredere în ei, care nu decid nimic pentru că sunt speriați de mirobolanta doamnă primar care șterge pe jos cu ei dar nu ia nici ea nici o decizie. Un sfert din bugetul de anul trecut nu a fost cheltuit, de 4 luni a fost atribuită doar o lucrare deși au fost licitate pachete întregi de străzi, acum cu toate că stau pe o grămadă de bani au împumutat de la BERD 15 milioane de euro pentru că au impresia că lucrările alea pot fi atribuite mai ușor. Aveți impresia că e un dezastru? Este. Trist va fi după ce Fodor o să fie aleasă primar (și o să fie primar pentru că sibienii sunt mult prea proști ca să realizeze ce incompetentă este) vor urma 4 ani în același stil. O să ne scufundăm rău de toe!
Raspunde

dd

Acum 7 ani

Foarte bun articolul! Felicitari!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus