Marţi,
06.12.2022
Innorat
Acum
7°C

Ministrul Transporturilor arată că încă o autostradă construită de Impregilo e praf

Ministrul Transporturilor arată că încă o autostradă construită de Impregilo e praf

Decizia de a cere o expertiză asupra proiectării și execuției lotului 2 al Autostrăzii Lugoj-Deva a fost foarte bună, pentru că s-au identificat deficiențe atât la nivelul materialelor, cât și la nivelul tehnicii de construcție, a declarat ministrul Transporturilor, Dan Costescu.

"Iată că decizia pe care am luat-o acum câteva luni, când am văzut problemele de pe Orăștie-Sibiu, de a extinde expertiza și aici, a fost foarte bună. Expertiza arată că sunt deficiențe atât la nivelul materialelor, cât și la nivelul tehnicii de construcție, și urmează să vadă care sunt soluțiile pentru a ne repune pe noi, ca beneficiar, pe CNADNR, în situația de a avea un obiectiv corect construit și nu unul peticit din start", a spus Costescu, pentru AGERPRES.

Ministrul a precizat că rezultatele expertizei au fost comunicate constructorului, Salini Impregilo, același care a lucrat la autostrada Orăștie-Sibiu, pentru că acesta are datoria să remedieze defecțiunile.

Potrivit lui Costescu, nu se va ajunge la demolare, ca în cazul lotului 3 al Autostrăzii Orăștie — Sibiu, aici fiind afectați 5,9 kilometri.

Din punctul de vedere al șefului de la Transporturi, procesul va fi încheiat atunci când constructorul va veni cu propriile soluții, care vor fi acceptate, sau nu, de CNADNR.

"Avem rezultatele expertizei. (...) Ele au fost comunicate și constructorului, pentru că și el are dreptul să le cunoască și, mai ales, are datoria să remedieze acele defecțiuni. Din acest punct de vedere, eu consider încheiat procesul doar atunci când el își va însuși aceste rezultate, va veni cu propriile soluții, pentru că el este acolo și proiectant și executant, și acestea vor fi acceptate sau nu de CNADNR. Deci, noi suntem în faza în care i s-au făcut cunoscute rezultatele, care pe un număr destul de mare de kilometri, mai mult de 5, nu sunt cele care trebuiau", a menționat Costescu.
Potrivit ministrului Transporturilor, remedierea acestor defecțiuni nu va antrena costuri suplimentare pentru CNADNR deoarece nu s-a făcut recepția pe acest lot de autostradă.
"Nu s-a făcut recepția în cazul acesta, aici este un obiectiv în derulare, iar cum îl va duce constructorul la parametrii pe care noi i-am contractat este problema acestuia, dar numai din punct de vedere financiar, pentru că, din punct de vedere tehnic, este și problema noastră și vom monitoriza foarte atent ce va face acolo'', a spus Dan Costescu.
La mijlocul lunii februarie, Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România (CNADNR) a semnat contractul pentru elaborarea unei expertize complete în ceea ce privește proiectarea și execuția lotului 2 al Autostrăzii Lugoj — Deva.
"După experiența cu lotul III al autostrăzii Sibiu-Orăștie, am hotărât ca pentru lotul 2 al autostrăzii Lugoj — Deva, km 27+620 — km 56+220, să facem o expertiză tehnică care să ne dea date exacte asupra execuției și calității acestui lot. Așteptăm detaliile acestei expertize, astfel încât să putem lua deciziile cele mai corecte și mai bune pentru derularea într-un ritm susținut a contractului, în vederea finalizării acestui lot", a declarat directorul general al CNADNR, Cătălin Homor.
Ministrul Transporturilor, Dan Costescu, a declarat, pe 4 februarie, că este prea devreme să se pronunțe în legătură cu o eventuală demolare a lotului 2 al Autostrăzii Lugoj-Deva, din cauza unor posibile erori de execuție, așa cum s-a întâmplat în cazul lotului 3 al Autostrăzii Orăștie-Sibiu, și așteaptă rezultatul unor expertize complete, fiind vorba despre același constructor.

Potrivit unor informații apărute în presa centrală, o porțiune din cei 17 kilometri de autostradă ai lotului 2 al Autostrăzii Lugoj — Deva ar putea fi demolată din cauză că s-a constatat folosirea materialelor de slabă calitate, la fel cum s-a întâmplat cu lotul Săliște-Cunța al Autostrăzii Orăștie-Sibiu.

În data de 3 septembrie 2015, CNADNR a anunțat închiderea circulației rutiere pe Autostrada A1 Orăștie — Sibiu începând din 7 septembrie, la 10 luni de la inaugurarea acesteia, între Nod rutier Săliște (km 270+020) — Nod rutier Cunța (km 292+455), în vederea remedierii degradărilor constatate la km 275+650 al autostrăzii. CNADNR a impus constructorului autostrăzii Orăștie — Sibiu, Salini Impregilo, să refacă porțiunea de 200 — 300 de metri din corpul de autostradă unde au apărut degradările, prin demolare și reconstrucție în conformitate cu proiectul tehnic aprobat.

Autostrada Lugoj — Deva, respectiv loturile 2, 3 și 4, are preconizată ca dată de finalizare trimestrul III al anului 2018, iar valoarea investiției se ridică la 410 milioane euro, potrivit unui document al Ministerului Fondurilor Europene (MFE).

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

3 comentarii

mda

Acum 6 ani

da nimeni nu mai face presiuni pe Guvern , CNADNR sa se apuce de constructia autostrazii furate Saliste Sibiu ? Daca toti ii lasam in pace peste zeci de ani ii dau drumul si atunci la fel peticita cu probeleme ...in tara hotilor , hotii trebuie presati .
Raspunde

Alzara

Acum 6 ani

La puscarie pe viata toti banditii din toate guvernele ce au furat de-au rupt ,impreuna cu escrocii straini ce si-au batut joc de asa zisele autostrazi..huoooo!!!!!
Raspunde

dt1961

Acum 6 ani

„Ministrul Transporturilor arată că încă o autostradă construită de Impregilo e praf” Bai frate! Dar cate dreaqu de autostrazi avem noi in „Romanica”??? Sa-ti spun eu? NICIUNA!!! La noi in tara s-a inceput construirea unor autostrazi de cateva zeci de ani A1,A2,A3 la care s-a incercat legatura unor centuri ocolitoare sau mici portiuni de drumuri modernizate (A4,A6,) sau A10 care la fel este un Bypass intre A1 si A3. Deci concret, noi nu avem nici o autostrada terminata de la un capat la celalalt. Noi avem doar niste portiuni de autostrada care incep de nicairea si se termina la fel. In alta ordine de idei, daca politicienii sunt imbecili fara scoala sau cu diplome obtinute la masa verde, macar voi „presarii” ar trebui sa stiti scrie. Sau si voi v-ati cumparat diplomele. Vai de steaua noastra de daci coborati din draci.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus