Luni,
26.02.2024
Cer Senin
Acum
14°C

Roboţii bronzaţi ai ULBS merg în Franţa, la Eurobot

Roboţii bronzaţi ai ULBS merg în Franţa, la Eurobot

Facultatea de Inginerie a găzduit, vineri, pentru a şasea oară, Concursul national de Robotică RobotX. Cu tema “The beach bots”, concursul a premiat roboţii cei mai rezistenţi la razele solare. Echipele Cybertech şi Powerbot din Sibiu, împreună cu echipa Team 007 din Cluj vor reprezenta România la Concursul Internațional Eurobot, ce va avea loc în Franţa.

În holul facultății, studenții și profesorii s-au adunat să urmărească meciurile și să încurajeze echipele participante. La deschiderea competiţei  au participat prof. univ.dr. ing. Ioan Bondrea, rectorul Universităţii „Lucian Blaga” și Liviu Roşca, decanul Facultăţii de Inginerie. Aceștia i-au felicitat pe studenții participanți. ”Indiferent de cine va câştiga vă doresc să legaţi prietenii, să vă simţiţi bine la Sibiu şi fie ca această manifestare să continue la ULBS. Vă doresc să vă simţiţi bine la plajă, atenţie la razele solare şi cu siguranţă robotul cel mai bronzat va câştiga”, a spus Ioan Bondrea.

Roboţii au făcut plajă şi au pescuit

 După ce în ediţiile anterioare au vânat mamuţi sau au fost vedete de cinema, anul acesta roboţii s-au relaxat la plajă. Înainte de începerea concursului au avut loc omologările, etapă în care s-a decis dacă roboţii pot concura sau nu.

Toate echipe înscrise au trecut de omologări şi astfel a început concursul. La startul competiţiei s-au aliniat şase echipe: trei echipe de studenţi de la Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu, un grup de la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, o echipă din partea Facultăţii de Automatică şi Calculatoare Bucureşti şi una din Polonia .

După ce şi-au anunţat  prezenţa prin ridicarea unor steaguri, roboţii au mers la pescuit, iar apoi, plimbându-se pe faleză ei trebuiau să construiască castele de nisip şi să adune scoici. La final, ca o probă suplimentară, pentru a se feri de soare, roboţii trebuiau să se ascundă sub umbrelă. Fiecare echipă avea timp trei minute să îşi pregătească roboţii, iar meciul a durat 90 de secunde. Arbiboţii, cei trei arbitri ai concursului au adunat la sfărşit punctele obţinute în urma sarcinilor îndeplinite şi astfel au desemnat echipa câştigătoare a fiecărei runde.

robotx

După cele 15 meciuri din calificări au rămas cele mai bune echipe care s-au duelat pentru a merge la etapa europeană. Emoţiile au fost din ce în ce mai mari, oboseală care s-a acumulat după ultimele luni de muncă şi-a spus cuvântul.

Sibienii merg în Franţa

După patru ore s-au ales şi câştigătorii. Locurile 1 și 2 au fost câștigate de CyberTech și Powerbot, echipe coordonate de prof. univ. dr. ing. Gabriel Racz și asist. univ. dr. ing. Mihai Crenganiș, iar locul 3 a fost obținut de echipa Team 007, coordonată de Radu Donca şi formată din sibieni care studiează la Universitatea Tehnică din Cluj Napoca.

“Nu ne aşteptam să luăm locul trei. Acasă ne mergeau testele, iar când am ajuns la Sibiu lucrurile s-au schimbat puţin, am întâmpinat ceva probele. A fost un concurs frumos, interesant. Cred că o să mai revenim”, spune Ioana Lal, membru al echipei Team 007.

Fiecare echipă a lucrat foarte mult pentru această competiţie şi emoţiile au fost pe măsură. “Am lucrat destul de mult la roboţi şi am întâmpinat şi probleme. Este primul an când fac parte din echipă. Am avut emoţii mai ales pentru că m-au pus pe mine să pornesc roboţii. Voiam locul I, poate la anul”, ne-a mărturisit Mihai Iuga, membru al echipei Powerbot.

Sibienii de la Cybertech au câştigat pentru al doilea an consecutiv locul I şi este al treilea an în care se califică la faza europeana Eurobot.”Se pare că munca noastră de atâţia ani de zile este răsplătită. Sperăm să fie la fel de bine ca până acum şi sperăm la un loc cât mai bun în Franţa”, spune Roxana Piţigoi, membru al echipei Cybertech.

Concursul național RobotX reprezintă etapa naţională a concursului european de robotică Eurobot. Concursul a fost organizat pentru prima dată în România, la Bucureşti, în anul 2006.  Etapa internaţională va avea loc,  în perioada 11-12 Iunie, în Le Kremlin-Bicêtre, Franţa.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

1 comentarii

Tot_eu

Acum 7 ani

Felicitări participanților dar mai ales câștigătorilor. nu știu ce aport are domnul Bondrea in pregătirea si îndrumarea echipelor de la Sibiu (eu zic ca aportul tinde spre 0 ....) dar ceilalți profesori si in special domnul RACZ merita toată admirația. Bafta in etapa următoare .
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus