Acesta este paradoxul alegerilor prezidențiale americane din 2016: Hillary Clinton și Donald Trump, în mod aproape cert contracandidați în noiembrie în cursa pentru Casa Albă, sunt ambii extrem de nepopulari, potrivit unui recent sondaj de opinie realizat de Wall Street Journal/NBC, preluat de Agerpres.
Astfel, două treimi (65%) dintre alegătorii americani au o opinie defavorabilă miliardarului republican și doar un sfert (24%) au o opinie favorabilă. La rândul său, Hillary Clinton întrunește 56% opinii defavorabile și 32% opinii favorabile, potrivit acestui sondaj. Un alt sondaj difuzat de CNN miercuri, îl situează la 56% impopularitate pe Donald Trump, în timp ce Hillary Clinton are o cotă de 49% de opinii defavorabile. „Nu am mai văzut așa ceva: ca nu unul, ci ambii candidați să fie impopulari”, a declarat pentru AFP Jeanne Zaino, expert politic. Donald Trump, 69 de ani, un „outsider” imprevizibil care nu a exercitat niciodată nici cel mai nesemnificativ mandat câștigat prin alegeri, a iritat o bună parte din electorat cu afirmațiile sale cu privire la femei, mexicani și musulmani.
Hillary Clinton, 68 de ani, extrem de experimentată și prudentă, are la rândul său dificultăți în a câștiga încrederea alegătorilor care nu reușesc să o înțeleagă. Potrivit lui Robert Shapiro, expert la Universitatea Columbia din New York, impopularii Clinton și Trump au devenit liderii cursei electorale 'din cauza modului în care în SUA sunt selectați candidații'. În 2012, doar în jur de 16% dintre americanii cu vârste la care au drept de vot au participat în alegerile primare. 'Cei care se deplasează sunt mai mult militanții sau extremiștii', nu americanul obișnuit, subliniază Shapiro.
De asemenea, dat fiind faptul că în cursa din alegerile primare s-au înscris 17 candidați republicani, lui Donald Trump i-au fost necesare doar voturile 'unui segment foarte mic al electoratului american' pentru a deveni candidatul probabil al Partidului Republican, adaugă expertul. În ceea ce o privește pe Hillary Clinton, ea a profitat de faptul că nu avea niciun concurent notabil, exceptându-l pe Bernie Sanders. „Alți candidați democrați capabili au decis să nu se lanseze în cursă, pentru că acesta este un an prost pentru un democrat de a candida la Casa Albă”, a mai declarat Robert Shapiro, evocând impopularitatea Administrației Obama.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Hillary Clinton , Casa Albastră , Bernie Sanders , Wall Street Journal , New York , Donald Trump , Partidului Republican , Jeanne Zaino , Robert Shapiro , Universitatea Columbia , Administrației Obama
Vizualizari: 1049
Ultimele comentarii
Acum 6 ore
Till Eulenspiegel
Acum 6 ore
Vecerdea s
Acum 6 ore
Gogu
Acum 7 ore
Aaa
Acum 7 ore
Ciobrânzan Dann